ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ|ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Πενήντα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου Πλανηταρίου στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Ευγενίδου, το 1966, στη διάθεση του κοινού από το 2003 βρίσκεται ο υπερσύγχρονος «διάδοχός του». Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, αμφιθεατρικό, κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο, με θολωτή οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων και συνολική επιφάνεια 950 m2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια παγκοσμίως.

Ως μέσο ευχάριστης και αποτελεσματικής συνθετικής επιμόρφωσης, είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να μάθουμε, μικροί και μεγάλοι, πράγματα που θεωρούσαμε πέραν της μαθησιακής ικανότητάς μας!

Ένα απόγευμα του Απριλίου, μαμά και τέκνα κατηφορίσαμε στο Φάληρο και μια όμορφη δική μου παιδική ανάμνηση μπήκε πλέον στην πολιτιστική ατζέντα και των παιδιών μου, χάρη στην ταινία «Μια βόλτα στο Φεγγάρι», ένα υπέροχο animation που εντυπωσίασε λιλιπούτειους θεατές, αλλά και γονείς!

image2

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 1969 τρεις αστροναύτες, ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλινς, κατάφεραν να ταξιδέψουν στο φεγγάρι. Η παιδική αυτή ταινία μεταφέρει το κοινό σε εκείνη την ιστορική περίοδο και αποτελεί εξαιρετικό διδακτικό εργαλείο. Συνδυάζοντας την αποστολή του «Απόλλων 11» με τη διασκεδαστική περιπέτεια που σκαρώνουν τρία νεαρά μυγάκια, το «Μια βόλτα στο φεγγάρι» (FlymetotheMoon, στα αγγλικά, αμετάφραστο λογοπαίγνιο με τις πρωταγωνίστριες μύγες), γνωρίζει στη νέα γενιά την άγνωστη για αυτήν εποχή των διαστημικών ταξιδιών, τότε που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τα επιτεύγματα των αστροναυτών.

kitsonas

Με αφορμή την ταινία, αλλά και τη βόλτα μας στους χώρους του Ιδρύματος, συζητήσαμε με τον κύριο Μάνο Κιτσώνα, διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου που καλεί τις οικογένειες να το επισκεφθούν! Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάτω από τον τεράστιο και εντυπωσιακό θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια εμπειρία που δεν περιγράφεται, αφού νιώθουν σαν να βρίσκονται μέσα στο προβαλλόμενο περιβάλλον».

Ο κύριος Κιτσώνας εξηγεί ότι «μέσα από τις πλανηταριακές παραστάσεις τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στο Σύμπαν που μας περιβάλλει αλλά και στη Γη που μας φιλοξενεί και να προσεγγίσουν ενδιαφέροντα και τρέχοντα επιστημονικά θέματα σε επιστημονικά πεδία, όπως η αστρονομία, η αστροφυσική, η αστροβιολογία κ.ά. Και όλα αυτά με τρόπο ευχάριστο όσο και ψυχαγωγικό». Άλλωστε, ο στόχος των παραστάσεων είναι να εξάψουν τη φαντασία και το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, ώστε να ασχοληθούν περισσότερο με τομείς των επιστημών. Ειδικά οι παραστάσεις που απευθύνονται στους νεαρότερους φίλους και φίλες του Πλανηταρίου σκοπό έχουν να τους φέρουν σε πρώτη επαφή με τη θεματολογία του, με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία και στις ανάγκες τους! 

10-xronia-zois-giortazei-to-neo-psifiako-planitario

Τι μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτήν την περίοδο;

Οι ψηφιακές παραστάσεις (παραγωγές του Ιδρύματος Ευγενίδου) και οι παραστάσεις θόλου (ξένες παραγωγές) έχουν διαφορετική θεματολογία, δεν είναι πλέον «στατικές», όπως στο παλιό Πλανητάριο, που θυμόμαστε εμείς ως παιδιά, και η εμπειρία που προσφέρουν προσομοιάζει εξαιρετικά με την πραγματικότητα. Τα απογεύματα από Τετάρτη έως και Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο παίζονται οι ακόλουθες παραστάσεις: 

760-800x450

«Μια Βόλτα στο Φεγγάρι» για τους μικρότερους φίλους μας από 5 ετών και άνω. 

ZWH_STO_SYMPAN_10_resize

«Η Ζωή στο Σύμπαν» για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες. Μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από τη Γη, που μας καλεί να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να κρύβεται ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος. 

505922050_1280x960

«Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος» για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως, που αναδεικνύει τη σημασία του στην αστρονομική έρευνα, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος και την επιστημονική έρευνα γενικότερα. 

hqdefault

«Ο Ζωντανός Πλανήτης», για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες, προσφέρει εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό της Γης από αστεροειδείς και κομήτες, όπως και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος. 

o-thanatos-ton-deinosauron-sto-neo-psifiako-planitario

«Ο Θάνατος των Δεινοσαύρων» για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες. Ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, στην εποχή της αδιαφιλονίκητης κυριαρχίας των δεινοσαύρων, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους. 

hqdefault (1)

«Παράξενοι Κόσμοι στο Ηλιακό Σύστημα» για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες. Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με ορισμένους από τους πιο ακραίους πλανήτες και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος, που αναδεικνύει τη θαυμαστή πολυπλοκότητα των παράξενων κόσμων που αυτό κρύβει. 

to-sumpan-tou-hubble-sto-neo-psifiako-planitario

«Το Σύμπαν του Hubble», για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες, περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του τηλεσκοπίου στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. 

newego_LARGE_t_1101_54658568_type13145

«Τα Μυστικά του Αθέατου Κόσμου», για παιδιά από 10 ετών και ενήλικες, μεταφέρουν στην οθόνη του Πλανηταρίου φαινόμενα που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι παρόλο που συμβαίνουν καθημερινά μπροστά μας.

Επιπλέον μπορείτε να επισκεφθείτε:

  • Τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπου προβάλλονται σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Νέα σύνθετα υλικά, προηγμένες συσκευές, προσομοιώσεις, μοντέλα και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες είναι στη διάθεση του επισκέπτη για εξερεύνηση, πειραματισμό, ψυχαγωγία και μάθηση. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε την ακοή σας και θα διαπιστώσετε αν τα γυαλιά ηλίου σάς προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα DNAκαι δέρμα καρχαρία! Η έκθεση διαθέτει εκθέματα κλιμακούμενης δυσκολίας και έτσι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα βρουν περιεχόμενο που τους αφορά. Λόγω περιεχομένου προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών, φυσικά, όμως, και παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορούν με τη βοήθεια των συνοδών τους και την υποστήριξη του προσωπικού της Έκθεσης, να πάρουν κάποια πρώτα ερεθίσματα.

img_1108 small

  • Το Utech Lab, εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για μαθητές 13-17 ετών και το ευρύ νεανικό κοινό, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι εξοπλισμένο με υπολογιστές, iPad, 3D printer, στούντιο ήχου/εικόνας, green screen, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, διάφορα είδη λογισμικού κ.λπ. Οι επισκέπτες του μπορούν είτε να απασχοληθούν ελεύθερα είτε να συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια στους τομείς των σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων και της ρομποτικής.

website_homepage_new

  • Την Επιστημονική και Τεχνική Βιβλιοθήκη, που λειτουργεί ως δανειστική και σε καθημερινή βάση φιλοξενεί μαθητές, φοιτητές και επιστήμονες. Τα τελευταία χρόνια, οι συλλογές της εμπλουτίστηκαν με βιβλία και ηλεκτρονικό υλικό για νεαρότερα κοινά και σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου της, λειτουργεί πλέον το Νεανικό Τμήμα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τόπο συνάντησης για τα παιδιά. Φιλοξενεί δραστηριότητες που επικεντρώνονται στη γνωριμία με το βιβλίο και στην εισαγωγή των παιδιών σε επιλεγμένα επιστημονικά θέματα, εκδηλώσεις, όπως αφηγηματικά δρώμενα, αλλά και πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητικές ομάδες. 

kanonismos_leitourgias

Γνωρίζατε ότι…

Ο πρώτος προβολέας του Πλανηταρίου Mark IV της εταιρείας Carl Zeiss, ύψους 6 μέτρων και βάρους 2,5 τόνων αποτελούνταν από 29.000 εξαρτήματα; Τα δύο σφαιρικά άκρα του και ο ενδιάμεσος κορμός ήταν κατάσπαρτα με 150 προβολικά συστήματα, που του επέτρεπαν να προβάλλει στον ημισφαιρικό θόλο, εκτός των άλλων, 8.900 άστρα, την κίνηση του Ηλίου, της Σελήνης και των πέντε λαμπρών πλανητών, την εικόνα του ορατού ουράνιου θόλου, όπως αυτή φαίνεται από κάθε σημείο της Γης, και τις εποχικές αλλαγές. Σήμερα, το υπέροχο αυτό όργανο κοσμεί την αίθουσα δεξιώσεων του πρώτου ορόφου, τοποθετημένο, ως έκθεμα πλέον, στην ίδια ακριβώς θέση που βρισκόταν στη διάρκεια της λειτουργίας του από το 1966 έως το 1999. 

270px-EugenFound-011

Τip 1: Επισκεφτείτε το Caeleste Shop, που στεγάζεται εντός του Ιδρύματος και διακρίνεται για τα ποιοτικά εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα βιβλία και τα gadgets που διαθέτει για παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και για μεγάλους. www.caelesteshop.gr 

Tip 2: Στο ισόγειο του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί καφετέρια, για ελαφριά σνακ, καφέ και χυμούς! 

Tip 3: Για όσους κάνουν τη βόλτα τους με το μωράκι τους, στις τουαλέτες υπάρχουν βρεφικές αλλαξιέρες! 

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από την ιστοσελίδα www.eef.edu.gr

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Συγγρού 387, 17564, Παλαιό Φάληρο (είσοδος από Πεντέλης 11) 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2109469600 

Leave a Reply