Η «METAMORPHOSIS» ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ IΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Μπορούμε να γίνουμε, κυριολεκτικά, άλλοι άνθρωποι; Μπορούμε να αλλάξουμε τον νου, τα συναισθήματα, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και υπάρχουμε μέσα στον κόσμο;

Η απάντηση είναι, αναμφισβήτητα, ναι.

– Laurie Anderson

Από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει το Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο”, ένα τετραήμερο εκδηλώσεων για ανθρώπους κάθε ηλικίας με ελεύθερη είσοδο, όπου πάνω από 400 καλλιτέχνες συμπράττουν στη σύνθεση μιας μεγάλης γιορτής γνωριμίας με τον χώρο. Προτείνουμε, λοιπόν, σε μικρούς και μεγάλους να κατηφορίσουν προς τον παλιό Ιππόδρομο για να δουν πώς μεταμορφώθηκε σε στολίδι της πόλης, που θα στεγάσει πολιτισμό και για να περάσουν ένα υπέροχο Πεμπτοπαρασκευοσαββατοκύριακο!

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 23 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 4:00 το πρωί. Από την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα έως την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 4:00 το πρωί, το ΚΠΙΣΝ θα παραμείνει ανοιχτό συνεχώς. Για 4 μέρες και νύχτες, λοιπόν, ο χώρος θα μετατραπεί σε έναν κοινό τόπο συνάντησης, εξερεύνησης και πειραματισμού για το κοινό της Αθήνας. Το πλούσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, που θα συνθέσουν ένα πρωτοποριακό τετραήμερο δημιουργίας και συμμετοχικότητας για μικρούς και μεγάλους.

Μουσική

Κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις έχει η  μουσική, με τη συμμετοχή 14 ξεχωριστών προγραμμάτων συναυλιών, διαδραστικών εργαστηρίων, και παραστάσεων. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος φέρει την υπογραφή της Limor Tomer, Γενικής Διευθύντριας Συναυλιών και Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ενώ η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις Laurie Anderson είναι προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια.Η jazz, η ποπ, η ηλεκτρονική μουσική, τα ethnicακούσματα, αλλά και πολλά ακόμα μουσικά είδη, αναμειγνύονται μεταξύ τους, και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο συναντιούνται στην σκηνή του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, αλλά και σε αναπάντεχους χώρους σε ολόκληρη την έκταση του ΚΠΙΣΝ. Έλληνες και ξένοι μουσικοί συνεργάζονται δημιουργώντας ένα πανόραμα ήχων και εμπειριών, ενώ παράλληλα, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της παράσταση στην Εναλλακτική Σκηνή.

Για παιδιά 

Οι νεαροί επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αγώνες στίβου, να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, να ασχοληθούν με ρομποτική STEM, να… ξιφασκήσουν και να κωπηλατήσουν, να δημιουργήσουν τη δική τους χαρτόπολη με μια ποικιλία από διαθέσιμα υλικά, όπως χαρτόκουτα, χαρτόνια, μπογιές κ.ά., φτιάχνοντας τις δικές τους, μοναδικές κατασκευές. Επιπλέον, θα ψυχαγωγηθούν από κορυφαίους καλλιτέχνες του τσίρκου με ακροβατικά νούμερα, παντομίμα, stand-up comedy και ταχυδακτυλουργικά αστεία, θα απολαύσουν τη ζωγραφική του Παναγιώτη Τέτση και τους φωτεινούς, γεμάτους χρώματα πίνακές του, θα λάβουν μέρος σε ένα σούπερ κυνήγι θησαυρού και θα δουν τον σπουδαίο Γκάρι Κασπάροφ να παίζει σκάκι με δεκαπέντε σκακιστές και σκακίστριες 10-12 ετών.

Στις 23 Ιουνίου, θα τρέξουν προς το μέλλον σε ζωντανή γιορτή του αθλητισμού, σε ένα βραδινό αγώνα δρόμου για δρομείς κάθε ηλικίας και ταχύτητας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό! Την ημέρα εκείνη, τρέχουμε όλοι μαζί γιορτάζοντας την Ολυμπιακή Ημέρα σε μια συμβολική διαδρομή 6 χιλιομέτρων για τη χαρά της συμμετοχής και του τερματισμού. Μικροί και μεγάλοι θα ξεκινήσουν με τη δύση του ήλιου από το Παναθηναϊκό Στάδιο και θα τερματίσουν δίχως ανταγωνιστική διάθεση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Κι αν τα παιδιά σας λατρεύουν την περιπέτεια και τον αθλητισμό, οι δράσεις συνεχίζονται και το Σάββατο 25 Ιουνίου, με την «Οικογένεια εν δράσει», έναν αγώνα περιπέτειας για όλη την οικογένεια με πολλή κίνηση και διασκέδαση, ένα παιχνίδι εξοικείωσης και υποδοχής στο νέο Πάρκο, το οποίο προάγει την ευεξία, τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τρέξιμο στο Πάρκο όπου οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τα αρώματα των ελληνικών φυτών των κήπων, αλλά και την αρχιτεκτονική του τοπίου και των κτιρίων. Θα ακολουθήσουν σταθμοί φυσικών δοκιμασιών, που θα προσφέρουν ισορροπημένη εκγύμναση του σώματος, ενώ παράλληλα θα δραστηριοποιήσουν και θα κεντρίσουν το μυαλό! Η απολαυστική βαρκάδα στο κανάλι του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας θα συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να διανύσουν αποδοτικά την απόσταση του καναλιού, αποτελεί ίσως τον πιο διασκεδαστικό σταθμό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα μια χορευτική έκπληξη θα περιμένει όλες τις ομάδες.

Ακόμα, το ΚΠΙΣΝ κατά τη διάρκεια του εορταστικού τετραημέρου, θα φιλοξενεί εργαστήρια βιολογίας, μαθηματικών, φιλοσοφίας και κρυπτολογίας για ταλαντούχα και χαρισματικά παιδιά, αλλά και τους Πράκτορες του Πλανήτη, που θα αναλάβουν μαζί με τα παιδιά διαφορετικές αποστολές στις οποίες θα πρέπει να προστατέψουν και να σώσουν τα σημαντικότερα αγαθά της Γης, οξύνοντας την οικολογική τους συνείδηση. Τέλος, τα παιδιά θα μπορέσουν να… πλέξουν την ιστορία τους, μέσα από ένα ιδιαίτερο εργαστήριο για όλη την οικογένεια, υπό την καθοδήγηση της εικαστικού (weaving artist) και ακτιβίστριας Eileen Botsford, που αντιλαμβάνεται το πλέξιμο ως μια συλλογική δραστηριότητα για να εκμαιεύσει τις ιστορίες που κρύβονται στη μνήμη των ανθρώπινων κοινοτήτων, αλλά και να λάβουν μέρος στην Ολυμπιάδα Φλούξους.  Ξεκινώντας από την ιδέα του Geοrge Maciunas, ιδρυτή του καλλιτεχνικού κινήματος Fluxus για τη διοργάνωση μιας «αντι-Ολυμπιάδας» παράδοξων και διασκεδαστικών αγωνισμάτων, πέντε σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν «φλούξους» παιχνίδια και αθλήματα για παιδιά και ενήλικες με την επιμέλεια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Young Contemporary Art (VYCA).

Τα νέα κτίρια και το Πάρκο

Παράλληλα, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να επισκεφθεί τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπως επίσης και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ολόκληρη την έκτασή του, μέσα από καθημερινές ξεναγήσεις.

  • Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ένα από τα πλέον σύγχρονα διεθνώς, θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, όπως και την υψηλή τεχνολογία και αισθητική του, με ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους του.
  • Το υπερσύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ανοίγει και αυτό τις πόρτες του, ώστε οι επισκέπτες να εξοικειωθούν με τους νέους χώρους της Βιβλιοθήκης, μαθαίνοντας για την αρχιτεκτονική και την πολυδιάστατη λειτουργία της.
  • Τέλος, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τμ., δημιουργία του αρχιτέκτονα Renzo Piano και θα περιηγηθούν στους κήπους με φυτά και δέντρα της Μεσογείου, στα μονοπάτια, στα σιντριβάνια και στους χώρους παιχνιδιού, με φόντο τη θάλασσα και την Ακρόπολη.

Οι εκδηλώσεις «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο» θα προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με το ΚΠΙΣΝ, πριν την έναρξη της λειτουργίας του από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο στο μέλλον θα είναι υπεύθυνο, ως ιδιοκτήτης, για τη διαχείριση και λειτουργία του έργου. Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή στις εκδηλώσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο, και πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, επισκεφθείτε το http://www.SNFCC.org/metamorphosis/.

Λίγα λίγια για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής. Περιλαμβάνει τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, το οποίο απλώνεται σε συνολική έκταση 210.000 τμ. Το ΚΠΙΣΝ, στο σύνολό του (κτίρια και ανοικτοί χώροι), μπορεί να φιλοξενήσει έως 32.000 επισκέπτες ανά δεδομένη στιγμή. Από αυτούς, 4.000 επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα εντός των κτιρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών παραστάσεων, χώρων υποδοχής, του Φάρου, κλπ. 

Σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα  Renzo Piano, το ΚΠΙΣΝ προσφέρει ένα νέο τόπο για τον 21ο αιώνα με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους. Ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ύψους €596 εκατομμυρίων) και συνιστά ταυτόχρονα παράδειγμα επωφελούς σύμπραξης κράτους και ιδιωτικού τομέα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς και μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. 

Με την ολοκλήρωσή του Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδεται στην Ελληνική Πολιτεία, προσφέροντας ένα πρωτοπόρο έργο για την τοπική κοινωνία, το οποίο αναζωογονεί τον περιβάλλοντα αστικό ιστό της γύρω περιοχής, και συμβάλλει στην αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Ενισχύει τη βιωσιμότητα στους τομείς του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνικής ανάπτυξης. Σχεδιασμένο ειδικά για να προσφέρει ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, εμπλουτίζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας και αποσκοπεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο! 

Leave a Reply