ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ξέρετε πού βρίσκεται το Κέντρο της Γης; Μόλις επτά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη έκταση 25 στρεμμάτων, μέσα στο Κτήμα Βασιλίσσης και στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον, η Mη Κυβερνητική Οργάνωση Γη έστησε το «Κέντρο της Γης», ένα πρότυπο κέντρο ανοιχτής περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τους κατοίκους της πόλης.

11081211_968269599850912_1149899050997466154_n

Μια κατάφυτη όαση, όπου μπορεί κανείς να εμπνευστεί και να ονειρευτεί, να κατανοήσει τη μεγάλη αλυσίδα της φύσης και να μάθει να λειτουργεί με σεβασμό απέναντί της – κάτι που στις μέρες μας σχεδόν έχουμε ξεχάσει. Στόχος του «Κέντρου της Γης» είναι να μεταδώσει απλές, αισιόδοξες έννοιες. Να παρουσιάσει νέους τρόπους δόμησης της καθημερινής ζωής μας και διαμόρφωσης ενός διαφορετικού τρόπου κοινωνικής αντίληψης και συμπεριφοράς. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης», που απευθύνεται σε μαθητές και ενήλικες αλλά και οικογένειες που επισκέπτονται τον χώρο.

Στο Κέντρο της Γης, η Οργάνωση Γη, που διαμόρφωσε και λειτουργεί τον συγκεκριμένο χώρο από τον Ιανουάριο του 2012, έχει δημιουργήσει στάσεις-σταθμούς σε ειδικά επιλεγμένους χώρους, στεγασμένους αλλά και στην ύπαιθρο. Έντομα και ασπόνδυλα, άλογα, πύργος, βιολογικός λαχανόκηπος και προσομοίωση άγριου οικοσυστήματος είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα. Λίγο παραδίπλα βρίσκεται το μικρό οινοποιείο του Κτήματος Βασιλίσσης, ενώ κάτω από τις μουριές, τις Κυριακές του φθινοπώρου και της άνοιξης, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Κουζίνα και τα μικρά παιδιά να παίξουν με τα παιχνίδια της Γης. Στο «Κέντρο» ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον που κρύβεται εντός του αστικού ιστού της Αθήνας, διδάσκεται από τη λειτουργία της φύσης, αντλεί αισιοδοξία και συμμετέχει σε συλλογικές δράσεις από τις οποίες μπορεί να εμπνευστεί.

kentro-gis-575x865

Τι μπορώ να κάνω στο Κέντρο της Γης- Καθημερινά βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα

«Ταξίδι στο Κέντρο της Γης»: Μια περιπλάνηση στα ειδικά διαμορφωμένα εκθέματα του πάρκου (στάβλος με άλογα, Πύργος, τα δέντρα που μιλούν, κήπος βιοποικιλότητας, βιολογικός, λαχανόκηπος, κομποστοποίηση), στη διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης συνειδητοποιεί τη δυναμική σχέση του με όλα τα πλάσματα της φύσης.

«Είμαι ο σπόρος»: Ο σπόρος είναι η βάση του κύκλου της ζωής. Ο άνθρωπος εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπέρνει σπόρους για να καλλιεργήσει την τροφή για τον ίδιον αλλά και για να ταΐσει τα ζώα του. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αφορμή το Φεστιβάλ Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης «Love Sporoi-Let’s grow together». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρατήρηση και επαφή με αληθινούς σπόρους, εξερεύνηση στον λαχανόκηπο, επίσκεψη στο σπορείο και στη συλλογή Σπόρων του Κέντρου της Γης και διαδραστικά παιχνίδια με θέμα τους σπόρους.

«Κόσμος των εντόμων»: Ο αγώνας ανάμεσα στον άνθρωπο και τα έντομα φαίνεται να είναι ατελείωτος, παρά τον ουσιαστικά χρήσιμο ρόλο των εντόμων στην οικονομία της φύσης. Οι μαθητές ξεναγούνται στο Μικρό Μουσείο των Εντόμων, εξερευνούν, ανακαλύπτουν και παίζουν παιχνίδια που αφορούν τη ζωή των εντόμων.

kentrogis1-575x865

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΓΗ

Από τις 8 Μαρτίου και μέχρι τις 31 Μαΐου (10:00 – 17:00), μια δράση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια: με οδηγό την αισιόδοξη ενέργεια που προκαλεί η επαφή με τη γη και με εργαλεία την απλότητα, τη συλλογικότητα και το χαμόγελο, οι Κυριακές ζωντανεύουν! Χρησιμοποιούμε απλά, εποχικά και τοπικά υλικά, μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας για την ελληνική διατροφή, μαθαίνουμε να φτιάχνουμε εύκολες, γρήγορες, οικονομικές, θρεπτικές και, πάνω απ’ όλα, νόστιμες συνταγές! Ανταλλάσσουμε ιδέες, συνδυάζουμε πρώτες ύλες, γνωρίζουμε τη μεγάλη παρέα του ελληνικού φαγητού και στο τέλος δοκιμάζουμε ό,τι μαγειρέψαμε και ετοιμάζουμε το φαγητό της Συλλογικής Κουζίνας.

11079593_968307166513822_4707333545194002395_n

Κάθε Κυριακή από τις 11:00 έως τις 14:00 εκτός από τις μυρωδιές και τα μαγειρέματα, κάτω από τις μουριές στήνεται το πιο ωραίο παιχνίδι! Στα παιχνίδια μας, η δημιουργικότητα, η χειροτεχνία και η συνεργασία μεταξύ των παιδιών έχει έναν και μόνο σκοπό: να τα παρακινήσει να εκφραστούν και να αποτυπώσουν το συναίσθημα που τους δημιουργεί η επαφή με το περιβάλλον.

Κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του Κέντρου της Γης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκεί τη γιορτή σας, ενισχύοντας την πρωτοβουλία αυτήν. Επίσης κατόπιν συνεννόησης και για ομάδες άνω των 10 ατόμων πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και τα Σάββατα.

image002

Επικοινωνία: 2102325380, www.ogi.gr, Fb: Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης

Ώρες και μέρες λειτουργίας: Ξεναγήσεις των σχολείων πραγματοποιούνται Τρίτη έως Παρασκευή σε δύο ζώνες 9:30 π.μ. και 11:00 π.μ. (τιμή εισόδου για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες 5 € / άτομο με εξειδικευμένη ξενάγηση. Ισχύουν ειδικές τιμές για ειδικές ομάδες κοινού).

Leave a Reply