Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΗ Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανοίγοντας στους πολίτες χώρους του κτιρίου της που δεν είναι επισκέψιμοι τον υπόλοιπο χρόνο κατά τη διάρκεια των συνήθων ξεναγήσεων. Μεταξύ αυτών θα είναι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, το γραφείο του Πρωθυπουργού, το εντευκτήριο των βουλευτών, καθώς και ο νότιος περίβολος του κτιρίου δίπλα στον Εθνικό Κήπο.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει δύο ξεναγήσεις, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στις 10.30 π.μ., στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν θέση τηλεφωνικά.

Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από την ανατολική είσοδο του κτιρίου, η οποία έλαβε τη σημερινή της μορφή κατά την ανακατασκευή του 1930-1934. Συνεχίζοντας, οι επισκέπτες θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να επισκεφθούν το γραφείο του Πρωθυπουργού και να γνωρίσουν την ιστορία του, ξεκινώντας από την εποχή που στον χώρο στεγαζόταν το καθολικό παρεκκλήσι του βασιλιά Όθωνα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το εντευκτήριο των βουλευτών, με τις προσωπογραφίες όλων των προέδρων της Βουλής, καθώς και το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, το οποίο διακοσμείται με τα περίφημα «ροδιακά» πλακίδια. Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί, μέσω της μεσημβρινής στοάς με τους δωρικούς κίονες, στο νότιο προαύλιο του Μεγάρου, δίπλα στον Εθνικό Κήπο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μία από τις λιγότερο γνωστές όψεις του κτιρίου. Η περιήγηση αυτή είναι μια πρόταση ιχνηλάτησης των στενών δεσμών του κτιρίου της Βουλής με την πόλη της Αθήνας και την πολιτική ζωή της νεότερης Ελλάδας, μια άλλη διαδρομή στην πόλη και την πολιτική, κέντρο των οποίων υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το Μέγαρο της Βουλής.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, αλλά και η ενθάρρυνση διασυνοριακών συνεργασιών για την ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Συμμετέχουν σε αυτό οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα από το 1994.

Κρατήσεις θέσεων: Τηλ. 210 3735247 και 210 3735245 (καθημερινά 9:00-16:00) 

Leave a Reply