Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΖΙΑ

Αφηγητές, συγγραφείς, μουσικοί, εικαστικοί, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία και την Αλβανία δίνουν ραντεβού για 11η συνεχή χρονιά σε πλατείες και παραλίες της όμορφης Κέας από τις 20 έως τις 28 Ιουλίου. Οι ήρωες των παραμυθιών τους θα ξεπροβάλλουν στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, στην Καρθαία, την Ιουλίδα, την Κορησσό και την Ποιήεσσα, στις ακρογιαλιές, στις πλατείες, στα λιθόστρωτα μονοπάτια, στα αλώνια και στις πηγές του και θα μας μιλήσουν για τη Σοφία του Κόσμου. Η 11η Γιορτή Παραμυθιών απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια αφήγησης και λόγου για ενήλικες και καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας για παιδιά.
Στο πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι εκδηλώσεις:
Παραμύθια από το σεντούκι της γιαγιάς: μια συλλογή 15 παραμυθιών από την Αλβανία γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.
Παραμύθια των παραμυθάδων: η «ποιητική» της αφήγησης μέσα από 66 πολύτιμες ιστορίες που αναφέρονται στον κόσμο της προφορικής ιστόρησης- αφήγησης, τον ρόλο και την ποιότητα των παραμυθάδων που κουβαλούν τη συλλογική μνήμη τού χθες, για τη δύναμη της αλήθειας και τις σχέσεις της με το ψέμα και τα καμώματα της γλώσσας.
Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων: σαράντα τέσσερις ιστορίες προερχόμενες από σπάνιες και δυσεύρετες πηγές από την προφορική λαϊκή λογοτεχνία των Παλαιστινίων που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στο Αναλόγιο θα δούμε ακόμα:
Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: παρουσίαση του παραμυθιού και αναλόγιο από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιμωνίδης ο Κείος.
Οι κύκλοι της Αφήγησης: πες μια ιστορία στον ήλιο την ώρα που βασιλεύει και αυτός θα την ταξιδέψει από τη δύση στην ανατολή. Ελεύθερες αφηγήσεις σε δύο αφηγηματικούς κύκλους.
Ένα τραγούδι για τον Πρίαμο – ιστορίες πολέμου: επική αφήγηση, ένα μωσαϊκό σκηνών από την Ιλιάδα του Ομήρου. Οι θεατές παρακολουθούν τον Πρίαμο, τον γέροντα βασιλιά της Τροίας να κατεβαίνει στο βαθύ σκοτάδι της πιο μεγάλης νύχτας, να κάνει αυτό που κανείς δεν είχε πράξει ως τότε: να φιλά το χέρι του δολοφόνου του γιου του.
Νόστιμον ήμαρ – Από τον Όμηρο στον Γκρούντβιχ: αφηγητές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται δίπλα στα αρχαία μάρμαρα της Καρθαίας, για να πουν ιστορίες εμπνευσμένες από την Οδύσσεια.
Ιστορίες σοφίας που ισορροπούν σε μια κλωστή: άραγε θα βρούμε τις δικές μας απαντήσεις στην έρημο Σαχάρα, στον παγωμένο Βορρά ή στο λουτρό του χαλίφη; Το μυρμήγκι θα συναντήσει την αγάπη του; Μια ματιά είναι αρκετή για να αναγνωρίσεις τον έρωτα ή μήπως δύο;
Τι γυρεύει η αλεπού; Η κυρά η αλεπού που ’χει τοοόση την ουρά γυροφέρνει και πηγαίνει κι όλο κάτι και γυρεύει… Παραμύθια, τραγούδια, παροιμίες και παιχνίδια με ήρωα το πιο έξυπνο ζώο του δάσους.
Θα ακούσουμε επίσης αφηγήσεις στο μονοπάτι των μύθων και των παραμυθιών. Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού της Ιουλίδας, μέσα από τα στενά δρομάκια, διοργανώνεται ένας αφηγηματικός περίπατος με στάσεις σε ιστορίες σοφίας, παραμύθια αλλά και τοπικούς θρύλους. Συγκεκριμένα: 
Ιστορίες για σοφούς, για γενναίους, για κουτούς! Ιστορίες για όλες τις ηλικίες από όλον τον κόσμο με πρωταγωνιστές ένα πλήθος από γενναίους, θαυμαστούς μα και κουτούς χαρακτήρες.
Ιστορίες και μύθοι με τη σοφία του κόσμου: από τη μαγεία των Κελτών έως τα βάθη της Ανατολής, ιστορίες παλιές και μύθοι πανάρχαιοι γοητεύουν και μαθαίνουν τους ακροατές τους.
Ιστορίες θυμοσοφίας από την Κέα: από τη βρύση του Κουρέντη τέσσερις αφηγητές – οδηγοί θα χωρίσουν το κοινό σε τέσσερις ομάδες και θα το πάρουν μαζί τους σε έναν περίπατο στο μονοπάτι του Λιόντα.
 H Γιορτή Παραμυθιών θα ολοκληρωθεί με τις μουσικές και τα τραγούδια των γνωστών Koza Mostra, που μιλούν ελληνικά, παίζουν χάλκινα βαλκανικά και αρμενίζουν… πολυεθνικά!
Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του Γιώργου Ευγενικού.
Η αφίσα της 11ης Γιορτής είναι έργο της Γεωργίας Λαζάρου.
Τη Γιορτή Παραμυθιών διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών υπό την αιγίδα και στήριξη του Δήμου Κέας, τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Κορησσιά Κέας, τηλ.: 210 4313332
Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.e-mythos.eu 

Leave a Reply