ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Το Μουσείο Σπύρου Βασιλείου οργανώνει και φέτος το Εργαστήρι των Μικρών Καλλιτεχνών, επιδιώκοντας την ανάπτυξη των καλλιτεχνικών ικανοτήτων των παιδιών, μέσα από μια ποικιλία μεθόδων και δραστηριοτήτων ειδικά διαμορφωμένων ανάλογα με τα ηλικιακά τους χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Το Εργαστήρι Των Μικρών Καλλιτεχνών απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και πραγματοποιείται κάθε Κυριακή, από τις 12.30 μέχρι και τις 14.00 στον χώρο του Μουσείου του Σπύρου Βασιλείου, με διδάσκοντες έμπειρους εικαστικούς. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μικροί  καλλιτέχνες διευρύνουν τις γνώσεις και ενεργοποιούν την φαντασία τους, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και τεχνικές όπως είναι η ζωγραφική, η γλυπτική, η σκηνογραφία, το κολάζ κ.α., ανακαλύπτουν καινούριους τρόπους έκφρασης και εμπλουτίζουν την δημιουργικότητά τους σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Αφετηρία των θεματικών ενοτήτων στις οποίες θα συμμετέχουν τα παιδιά είναι το πολύμορφο και πολυάριθμο έργο του καλλιτέχνη Σπύρου Βασιλείου. Σκοπός των διοργανωτών είναι η βιωματική γνωριμία των παιδιών τόσο με το έργο του Βασιλείου όσο και με άλλων σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης τέχνης.

Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων θα πραγματοποιηθούν σε τρεις κύκλους. Οι κύκλοι θα είναι διάρκειας τριών μηνών. Ο πρώτος κύκλος θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβρη, ο δεύτερος από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο και ο τρίτος από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Κάθε κύκλος θα εντάσσεται στο πλαίσιο μία ευρύτερης θεματικής ενότητας. Κάθε μάθημα θα αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου σε επίπεδο τεχνικής και θεματικής.

Εργαστήρι 2

Στον πρώτο κύκλο τα παιδιά θα ασχοληθούν με ένα ευρύ φάσμα τεχνικών (κολάζ, πηλός κτλ.) με:

  •       τα αντικείμενα (Οκτώβριος)
  •       τα πορτρταίτα (Νοέμβριος)
  •       το λεύκωμα με τις ξυλογραφίες με τους μήνες-δημιουργία ημερολογίου (Δεκέμβριος)

Στο τέλος και των τριών κύκλων θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τα έργα των Μικρών Καλλιτεχνών.

Έναρξη εργαστηρίου: Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Κόστος συμμετοχής ανά μήνα: 35€
Κόστος συμμετοχής ανά κύκλο 85€

Δηλώστε συμμετοχή: 210 9231502 και ηλεκτρονικά στο [email protected]

 
DSC03759

Πρόγραμμα 1ου κύκλου  

Οκτώβριος

Γνωρίζω τον ζωγράφο Σ. Βασιλείου μέσα από τα “αντικείμενα”

4/10 /2015- Ο Κόσμος των Αντικειμένων 

Καθ’ όλη την διάρκεια των εργαστηρίων του Οκτωβρίου, θα ασχοληθούμε με τα έργα του Σπ. Βασιλείου στα οποία κυριαρχούν τα αντικείμενα. Στο πρώτο μας εργαστήρι θα μελετήσουμε το έργο του Σπύρου Βασιλείου Μια μικρή Ιστορία. Τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο έργο; Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας; Θα περιπλανηθούμε στο Μουσείο με σκοπό να ανακαλύψουμε τα αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο και πρωταγωνιστούν σε πλήθος από τα έργα του ζωγράφου μας. Θα διαλέξουμε το αντικείμενο που μας αρέσει περισσότερο και αυτό θα γίνει ο πρωταγωνιστής της δικής μας ζωγραφισμένης ιστορίας!

11/10/2015-Μια Κυριακή στο Ατελιέ του Σπ. Βασιλείου είδα…

Ως συνέχεια της θεματικής που αφορά την γνωριμία με τα εικαστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο Σπ. Βασιλείου στα έργα του, στο εργαστήρι αυτής της Κυριακής θα μελετήσουμε το έργο του Σπ. Βασιλείου με τίτλο Μια Κυριακή. Στο έργο αυτό είναι ζωγραφισμένη η Αθήνα και ένα αντικείμενο, η καρέκλα. Παράλληλα, θα παρατηρήσουμε την ίδια καρέκλα που βρίσκεται στο Ατελιέ. Ζωγραφίζουμε την καρέκλα όπως την βλέπουμε στο μουσείο και  τα υπόλοιπα στοιχεία του έργου με πολύ-πολύ φαντασία χρησιμοποιώντας τέμπερες, λαδοπαστέλ και κολάζ.

18/10 /2015-Η λάμπα 

Στο εργαστήριο της Κυριακής θα ασχοληθούμε με το έργο “Η λάμπα της Αλίκης”. Σε αυτό το έργο θα παρατηρήσουμε την Αθήνα φωταγωγημένη και διακοσμημένη με ένα πολύ ιδιαίτερο αντικείμενο, την λάμπα. Θα αναλύσουμε τον μελαγχολικό χαρακτήρα του έργου και θα ασχοληθούμε με την γεωμετρία του αστικού τοπίου. Στην ζωγραφιά μας, η λάμπα μας θα είναι ένα αντικείμενο εμπλουτισμένο με όλη μας την φαντασία.

25/10 /2015-Το Ολοκαύτωμα Των Καλαβρύτων

Στο εργαστήριο της Κυριακής θα τιμήσουμε την 28η Οκτωβρίου αποδίδοντας με τον δικό μας ξεχωριστό τρόπο το έργο του Σπύρου Βασιλείου Το Ολοκαύτωμα Των Καλαβρύτων.

DSC04176

Νοέμβριος

Γνωρίζω τον ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου μέσα από τα “πορτραίτα” του 

1/11 /2015-Το ψαροκόκαλο

Στο πρώτο εργαστήριο του Νοεμβρίου και για ολόκληρο τον μήνα  θα ασχοληθούμε με τα πορτραίτα. Αυτήν την Κυριακή θα μελετήσουμε το έργο του Σπ. Βασιλείου με τίτλο Ψαροκόκαλο. Αν και ο τίτλος του έργου δεν μας παραπέμπει σε προσωπογραφία εμείς θα εμπνευστούμε από τον τρόπο με το οποίο ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει το πορτραίτο του και θα ζωγραφίσουμε το δικό μας πορτραίτο, προσθέτοντας τον δικό μας τίτλο έργου, βασισμένο στο αγαπημένο μας αντικείμενο.

8/11 /2015-Ο Πήλινος Εαυτός μου

Ως συνέχεια της θεματικής του Νοεμβρίου που αφορά τα πορτραίτα, θα ασχοληθούμε με το έργο Η Επέτειος. Θα παρατηρήσουμε πολύ καλά το έργο του ζωγράφου μας αλλά αυτήν την φορά θα γίνουμε γλύπτες και θα δημιουργήσουμε τα πορτραίτα μας από πηλό!

15/11 /2015-Μέσα στην Δήμητρα

Στο εργαστήρι της Κυριακής θα ασχοληθούμε με το έργο Η Δήμητρα, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά πορτραίτα που δημιούργησε ο Σπύρος Βασιλείου. Αυτήν την Κυριακή θα σχεδιάσουμε το περιβάλλον του έργου και θα το εμπλουτίσουμε με τα χαρτόνια μας και τα υλικά μας. Στην θέση της Δήμητρας θα ζωγραφίσουμε τον εαυτό μας.

22/11 /2015-Η Άλλη Δροσούλα

Πως μπορώ να μετατρέψω το έργο Δροσούλα σε ένα άλλο έργο; Με οδηγό την φαντασία μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα υλικά για να τροποποιήσουμε το ομώνυμο έργο σε ένα άλλο, δημιουργημένο από εμάς.

29/11 /2015- Εμείς Και Η Μόδα

Στο τελευταίο εργαστήριο του Νοεμβρίου θα μελετήσουμε το έργο Μόδα και Ζωγραφική. Σε αυτό το έργο θα παρατηρήσουμε τον ζωγράφο να βρίσκεται στο καβαλέτο του και μία γυναικεία φιγούρα. Εμείς θα δημιουργήσουμε μια ομαδική ζωγραφιά ακολουθώντας τα στοιχεία του πίνακα του ζωγράφου μας!

xylo

Δεκέμβριος

Αφιέρωμα στις ξυλογραφίες του Σπύρου Βασιλείου 

Καθ’ όλη την διάρκεια των εργαστηρίων του Δεκεμβρίου θα προετοιμαστούμε για τον ερχομό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στα εργαστήρια που θα ακολουθήσουν θα ασχοληθούμε με την δημιουργία ενός δικού μας επιτοίχιου ημερολόγιου, εμπνευσμένο από τις ξυλογραφίες του Σπ. Βασιλείου που συνοδεύονται με τις αντίστοιχες παροιμίες για τους μήνες!

logo_el

Γουέμπστερ 5Α, 117 42, Ακρόπολη
T.: (+30) 210 9231502
www.spyrosvassiliou.org

Leave a Reply