ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ

Περιβόλι στη ΒάρηBack to school. Τρεις λέξεις, τρία εγκεφαλικά. Γιατί η μάνα, εγώ δηλαδή, είχα καλομάθει τρεις μήνες (πάλι το τρία, βλέπετε) χωρίς τα άγχη του πολύ πρωινού ξυπνήματος, της ψυχαναγκαστικής προετοιμασίας κολατσιών και γευμάτων, του διαβάσματος, του αδιάκοπου τρεξίματος να προλάβουμε κάτι από αγγλικά, ταεκβοντό, πιάνο, χορωδία, τένις (είδατε ο Τσιτσιπάς; Γιατί όχι και το δικό μου το παιδί;), ρομποτική κι άλλα διάφορα που τα πήρε μαζί του το καλοκαίρι…

Φέτος, όμως, αποφάσισα ότι η χρονιά θα κυλήσει αλλιώς γιατί εντάξει, εγώ ως σαραντάρα πες ότι έχω το κοινωνικό δικαίωμα να βγω νοκ άουτ από το άγχος, όμως το παιδί μου, στα οκτώ του πρέπει να μεγαλώσει ήρεμα. Κι ακόμα καλύτερα να μεγαλώσει και με ήρεμους γονείς. Πώς θα καταφέρεις;, θα με ρωτήσετε εύλογα… Τι άλλαξε μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες; Γιατί το Back to School σού προκαλεί πλέον ευφορία;  Έχω απάντηση. Επισκέφτηκα, γνώρισα και αγάπησα το Περιβόλι στη Βάρη, έναν υπέροχο χώρο για μικρούς και μεγάλους, που με έκανε να δω τα πράγματα αλλιώς, πιο χαλαρά, πιο φιλοσοφημένα, πιο απλά.

4

Το καλοκαίρι για το παιδί δεν τέλειωσε απότομα. Από την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όταν επιστρέψαμε από το εξοχικό και εγώ και ο καλός μου συρθήκαμε στα γραφεία μας ήδη κουρασμένοι, ο μικρός ούτε που χαμπάριασε το δράμα μας. Κι αυτό χάρη στο back to school camp του Περιβολιού, που έδωσε στις τρεις αυτές λέξεις ένα άλλο πρόσημο. Θετικό. Θετικότατο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, τα παιδιά διατηρούν την ανεμελιά των διακοπών, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται με τον πιο ΦΥΣΙΚΟ, βιωματικό, τρόπο για τη διαδικασία της μάθησης και την επιστροφή στο σχολείο. Να σας πω ότι μόνο και μόνο η σκέψη ότι το παιδί περνάει τόσο υπέροχα μας έκανε κι εμάς να δουλεύουμε πιο ξέγνοιαστοι; Θα σας το πω… Να σας πω ότι θεωρήσαμε άδικο να βιώνει αυτή την ευτυχία μόνο εκείνο και ότι αποκτήσαμε κι εμείς το στέκι μας; Θα σας το πω κι αυτό!

Στο Περιβόλι, το παιχνίδι στη φύση, που όλα τα παιδιά της πόλης έχουν καθημερινά ανάγκη, αλλά σπάνια, σχεδόν μόνο το καλοκαίρι (και αν) καταφέρνουν να το ζήσουν, δεν τελειώνει ποτέ. Σε όλες τις εποχές. Με κάθε καιρό. Τα παιδιά παίζουν όχι μόνο μέσα στη φύση αλλά με την ίδια την Φύση… βρίσκονται, επιτρέψτε μου την έκφραση, σε συνεχή συνδιαλλαγή μαζί της. Παράλληλα, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που τρέχουν σε σταθερή βάση ή άπαξ (και τα οποία έχω αρχίσει ήδη να… διαφημίζω παντού, σε συνάδελφους γονείς, στο σύλλογο γονέων του σχολείου μας, σε δασκάλους και δασκάλες για να έρθουν μέσα στη χρονιά εκδρομή με όλα τα παιδιά, τα μικρά μαθαίνουν τους κύκλους της ζωής (τροφής, νερού κ.ά.) ουσιαστικά, βιωματικά και όχι μέσα από τις σελίδες βιβλίων από τις οποίες πιθανολογώ ότι τίποτα δεν τους μένει… Μαζί τους, παίζουμε κι εμείς!

1

Τα απογεύματα, αράζουμε στο Περιβόλι οικογενειακώς. Παίρνουμε βαθιές ανάσες φύσης παρατείνοντας το καλοκαίρι μας και απολαμβάνουμε γεύσεις απίθανες από την κουζίνα του περιβολιού, farm to fork, από τις πιο αγνές πρώτες ύλες, φαγητό πρώτης ποιότητας από τα βιολογικά πιστοποιημένα παρτέρια. Όσο για τον καφέ; Δεν έχετε πιει καλύτερο… Μακριά από τις στρεσογόνες οθόνες, που μας είχαν φυλακίσει χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, χαλαρώνουμε και ηρεμούμε σε ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον. Μάθαμε, μάλιστα, και τι είναι η Περμακουλτούρα. Τι είναι αυτό; Ακούγεται βαρύ και περίεργο, κι όμως είναι το πιο απλό πράγμα! Είναι η ιδέα να σέβεσαι και να παρατηρείς τη φύση, τον τρόπο που λύνει διάφορα ζητήματα, και να μαθαίνεις από αυτήν, αντιγράφοντάς τη για να λύσεις και τα δικά σου ζητήματα. Από το πώς θα φυτέψεις, μέχρι το πώς θα βελτιώσεις καθημερινές συνήθειες διατροφής – αλλά και ζωής. Με άλλα λόγια, μάθαμε, κι ακόμα μαθαίνουμε, βασικές αξίες ζωής και βιώσιμους τρόπους ανάπτυξης, διδασκόμαστε από τη φύση πώς να επιλύουμε ό,τι μας παρουσιάζεται με ηρεμία και αποτελεσματικότητα, ακολουθώντας ένα βήμα τη φορά. Κι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει ριζικά την καθημερινότητά μας.

Σε λίγες ημέρες, που θα μπούμε σε… σχολικό πρόγραμμα, θα μπει σε πρόγραμμα και το Περιβόλι μας, με νέες από-δράσεις για δημιουργικά απογεύματα. Τις Τετάρτες ο γιος μου θα γίνεται Μικρός Κηπουρός, καλλιεργώντας, διασκεδάζοντας και βιώνοντας το θαύμα της ζωής, της γέννησης και της αναγέννησης. Αν έχετε πιο μικρό παιδάκι, από 2 έως 5 ετών, μπορείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Mommy and me gardening και να… ωριμάσετε μαζί, φροντίζοντας το δικό σας παρτέρι και απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων σας! Τις Πέμπτες, το Περιβόλι θα έχει Sensory Play, πολυαισθητηριακό παιχνίδι, μέσα από το οποίο τα παιδιά θα μάθουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με όλες τις αισθήσεις τους, ενώ τις Παρασκευές θα μεταμορφώνονται σε Μικρούς Εξερευνητές, μαθαίνοντας μέσα από την εξερεύνηση και βέβαια μέσα από το παιχνίδι! Τα απογεύματα του Σαββάτου έχουν Παιχνίδια της Αυλής, που μας θυμίζουν παιχνίδια όμορφα που χάνονται στο χρόνο, παιχνίδια από παραδόσεις ελληνικές αλλά και από όλο τον κόσμο. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.perivolivari.gr για να δείτε όλες τις ανατρεπτικές δράσεις που συμβαίνουν στο Περιβόλι. Και αφήστε τις να σας αλλάξουν τη ζωή, όπως αλλάζουν, κάθε μέρα κι από λίγο, και τη δική μας.

5

Υ.Γ.1 Στα τέλη Σεπτεμβρίου, που ο μικρός έχει γενέθλια, θα κάνουμε παρτάρα. Να υποθέσω ότι φαντάζεστε το πού…

Υ.Γ.2 Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Τaλκ www.talcmag.gr και πάρτε μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό μέσα από τον οποίο ένα παιδάκι θα κερδίσει μια ετήσια συνδρομή στο πρόγραμμα Μικροί Κηπουροί και ένα παιδάκι με τη μαμά του θα κερδίσουν μια ετήσια συνδρομή στο πρόγραμμα Mommy and Gardening.