ΠΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΕΙΔΩΛΙΑ ΑΛΛΙΩΣ

f7b52b69-a7bf-4c50-993e-28af6254c90bΜε αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης “Δες το ειδώλιο αλλιώς”, η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Μαρίνα Πλατή, απαντάει στις ερωτήσεις του Τaλκ.

1. Γιατί πιστεύετε ότι φέτος ο διαγωνισμός σας είχε τόσο μεγάλη επιτυχία; Είναι η πέμπτη χρονιά που γίνεται ο διαγωνισμός και μικροί και μεγάλοι τον έχουν αγαπήσει. Επίσης φέτος ανακοινώθηκε με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και αυτό βοήθησε τους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα, να τον εντάξουν στο πρόγραμμα τους.

2. Με ποια κριτήρια επιλέγει η επιτροπή τους νικητές; Οι κριτές (ο Αρχιτέκτονας  Άρης Ζαμπίκος, η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ Ελίνα Κουντούρη, η Εικαστικός και Αρχιτέκτονας  Χαρά Μαραντίδου, η Ιστορικός Τέχνης Αταλάντη Μαρτίνου  και ο Εικαστικός Άγγελος Πλέσσας) ήταν από διαφορετικούς χώρους και ο καθένας είχε τα δικά του κριτήρια. Ανάλογα λοιπόν με την ιδιότητά του ή το επάγγελμα είχε και διαφορετική οπτική και τελικά και προσωπικό γούστο. Αυτό όμως που βάρυνε ιδιαίτερα σε όλους ήταν το έργο να έχει γίνει από το παιδί, χωρίς επέμβαση από τον ενήλικα, χωρίς να έχει επηρεαστεί η έμπνευσή του έπειτα από συζητήσεις, προτροπές και οτιδήποτε άλλο εμποδίζει τη φαντασία του.

12-1024x683

3.  Πείτε μας λίγα λόγια για το εργαστήριο “Δες το ειδώλιο αλλιώς”. Την ημέρα των εγκαινίων, μικροί και μεγάλοι μπορούν να πάρουν μέρος σε ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας αφιερωμένο στο διαγωνισμό που πραγματοποιεί ο animation και media artist Μπάμπης Αλεξιάδης: Με την τεχνική του φωνοτρόπιου οι συμμετέχοντες θα δώσουν ζωή στον πρωταγωνιστή του φετινού διαγωνισμού, το κυπριακό σανιδόμορφο ειδώλιο της 2ης χιλιετίας π.Χ.! Θα το χρωματίσουν, θα το κάνουν να περπατήσει, να χορέψει, να αλλάξει σχήμα αλλά και εμφάνιση.

4. Τι σχέδια έχετε για του χρόνου; Μήπως μπορείτε να μας αποκαλύψετε ποιο ειδώλιο θα… δούμε αλλιώς; Ας αφήσουμε και κάτι για …έκπληξη!

5. Πόσο βοηθάει μια τέτοια πρωτοβουλία τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα ειδώλια που βρίσκονται στο μουσείο; Και μόνο η δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να «δουν το ειδώλιο αλλιώς…» τα φέρνει πιο κοντά στον κόσμο των μουσείων!

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Μαΐου 17.00-20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη διάρκεια των εγκαινίων, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα των παιδιών, να γνωρίσουν από κοντά το αυθεντικό κυπριακό ειδώλιο στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να βγάλουν selfie μπροστά από αυτό (χωρίς φλας)!

10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4

www.cycladic.gr

Είσοδος ελεύθερη

 Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00

Πέμπτη:10.00-20.00

Κυριακή: 11.00-17.00

Τρίτη κλειστά

Leave a Reply