ΠΗΓΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Ανοιχτά Σχολεία

Κυριακή πρωί, ένα από αυτά τα ανοιξιάτικα πρωινά που περισσότερο σε καλοκαίρι παραπέμπουν, φοράμε αθλητικά και κατευθυνόμαστε στο μεγάλο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στο Γαλάτσι. Προορισμός μας το 132ο Δημοτικό Σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων και εκείνη την ημέρα μας έχει υποσχεθεί πειραματισμούς με ζογκλερικά, ακροβατικά και θέατρο δρόμου. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές δημοτικού και υπεύθυνοι είναι οι άνθρωποι της σχολής Circus Dayz, μια σχολή ακροβατικών που μικρή σχέση έχει με το περιπλανώμενο τσίρκο όπως το θυμόμαστε από ταινίες ή από τα παιδικά μας χρόνια.

Ανοιχτά Σχολεία

Τσίρκο στο σχολείο

Διασχίζουμε το μεγάλο ηλιόλουστο προαύλιο, όπου μερικά παιδιά παίζουν μπάλα και κατευθυνόμαστε μαζί με άλλους γονείς και τα πιτσιρίκια τους στην αίθουσα εκδηλώσεων. Εκεί είναι μαζεμένα περίπου 10 παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού – και κανά δυο μικρότερα – και προσπαθούν να μάθουν πώς να πετάνε σωστά ένα μικρό μπαλάκι και να το πιάνουν ξανά. Δύο δάσκαλοι τούς δίνουν τις οδηγίες. Τους εξηγούν ότι πρέπει να μετράνε από μέσα τους κάθε φορά που το πετάνε και το πιάνουν, γιατί στη συνέχεια θα προστεθεί άλλο ένα μπαλάκι και για τους πιο επιδέξιους και ένα τρίτο και το μέτρημα είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουν κάποια στιγμή σωστά το κόλπο με τα τρία μπαλάκια που βλέπουμε συχνά… στα φανάρια. Τα παιδιά βιάζονται, γελάνε, πειράζονται, αλλά η φωνή του Μιχάλη Αφολάνιο, του ενός εκ των δύο εκπαιδευτών, ακούγεται σίγουρη: «Συγκεντρωθείτε και μετρήστε από μέσα σας καθώς πετάτε και πιάνετε το μπαλάκι. Ένα για το πέταγμα, δύο για το πιάσιμο. Σε αυτές τις ασκήσεις νικητής βγαίνει ο πιο συγκεντρωμένος».

To θέατρο δρόμου και οι αρχές του Circo, με τις οποίες έρχονται σήμερα σε επαφή οι μαθητές, έχουν να κάνουν με ξυλοπόδαρα, με την τέχνη του ζογκλέρ, την ισορροπία πάνω στην μπάλα, σε rolla bolla, σε μονοποδήλατα και με διαφόρων ειδών ακροβατιικά, ακόμη και εναέρια. Όλα αυτά ανήκουν στο Νέο Τσίρκο, όρο με τον οποίο εννοούμε τον συγκερασμό των σύγχρονων παραστατικών τεχνών και όλα τα νούμερα του τσίρκου χωρίς ζώα. Η σχολή Circus Dayz δραστηριοποιείται 20 χρόνια στην Αθήνα και σε αυτήν φοιτούν ακόμη και ηθοποιοί, χορευτές και αθλητές για να τελειοποιήσουν τις σωματικές τους ικανότητες ασκούμενοι στα ακροβατικά πανιά, στον κρίκο και στην κούνια.

Ανοιχτά Σχολεία

Στη δική μας βόλτα βέβαια, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, πρακτική κάνουν οι μικροί μαθητές που δείχνουν να το διασκεδάζουν και να μην πτοούνται από τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις των δασκάλων. Μετά από μισή ώρα, ελάχιστοι θα μείνουν να εξασκηθούν στα μπαλάκια, ενώ οι περισσότεροι – και ειδικά τα κορίτσια – θα μπουν στη σειρά να ανεβούν στα ξυλοπόδαρα, να ισορροπήσουν επάνω σε μια ξύλινη σανίδα που στηρίζεται σε μια μπάλα, να παίξουν με τις κορίνες και τους κρίκους. Ο Μιχάλης Αφολάνιο προσπαθεί να ισορροπήσει και ο ίδιος ανάμεσα στις απαιτήσεις των παιδιών και συχνά καταλήγει να γελάει αφοπλιστικά. Ο Μιχάλης είναι παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία. Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και καταπιάστηκε με πολλά. Είναι μουσικός, performer, ηθοποιός, εικαστικός, σχεδιαστής παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων και εμψυχωτής. Ως performer άρχισε να συνεργάζεται με την ομάδα θεάτρου δρόμου Lazy Dayz (που μετεξελίχθηκε στη σχολή Circus Dayz).

Ανοιχτά Σχολεία

Τι σημαίνει «Ανοιχτά Σχολεία»

Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα. Στο διάστημα υλοποίησης του – από το 2015 λειτουργεί πιλοτικά και από φέτος κανονικά -, το πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει διάφορες δράσεις για όλες τις ηλικίες, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους της γειτονιάς σε 25 Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας. Και όταν λέμε ανοιχτά, εννοούμε ότι μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου έως τις 9.30 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, τα σχολικά κτίρια γίνονται κέντρα συνάντησης με δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες: Από παιδικό θέατρο, μέχρι μαθήματα ελληνικών σε ξένους και από δράσεις οδηγισμού μέχρι ακροβατικά και φορητό πλανητάριο! Στόχος του προγράμματος είναι τα σχολεία να γίνουν πόλος έλξης για όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους κατοίκους της γειτονιάς και της πόλης. Έτσι, οι ενήλικες συναντούν άλλους ανθρώπους και μαζί διασκεδάζουν ή εκπαιδεύονται μέσω σεμιναρίων ή γνωρίζουν ειδικούς και οι μικρότεροι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάποια δραστηριότητα μέσα στον οικείο χώρο του σχολείου τους. Σιγά σιγά τα Ανοιχτά Σχολεία φιλοδοξούν να μετατραπούν σε ζωντανά κύτταρα που θα προσφέρουν υπηρεσίες και προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Για να δείτε τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τις δράσεις τους και να δηλώσετε συμμετοχή: www.athensopenschools.gr

Leave a Reply