ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ|ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΡΛΑΣΗ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Δαρλάση Όταν έφυγαν τ’αγάλματα, την Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα).

Το βιβλίο είναι μια βαθιά ανθρώπινη κι αντιπολεμική αφήγηση για τη φιλία, την ενηλικίωση, την αναζήτηση ταυτότητας και την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και βασίζεται στην πραγματική ιστορία της απόκρυψης των αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα Καλογήρου και ο αρχαιολόγος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Δρ. Κώστας Πασχαλίδης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Λήδα Κουτσοδασκάλου και Σοφία Μαραθάκη.

Μουσική συνοδεία από τον Χρήστο Αλεξόπουλο (πιάνο) και τη Μαρία Λατσίνου (τραγούδι).

Τη συζήτηση συντονίζει η σύμβουλος επικοινωνίας Δέσποινα Τσούμα.

12814232_1122542724457788_5492160366973104793_n

Λίγα λόγια για το βιβλίο: 

Κάποτε ήταν ένα κορίτσι που είχε ακούσει τα αγάλματα να τραγουδάνε, είχε χορέψει μαζί τους στο φως του φεγγαριού, τα είχε δει να δακρύζουν.
Επειδή τα αγάλματα τις νύχτες ζωντανεύουν. Η Αγγελίνα το ήξερε καλά αυτό, αφού μεγάλωσε μέσα στο μουσείο σχεδόν. Άλλωστε, το ό, τι είχε ένα ολόκληρο κι ένα μισό, «καταραμένο» χέρι την έκανε να τους μοιάζει ακόμη περισσότερο. Με εξαίρεση τον Τίκο, τον μόνο σάρκινο φίλο της, τα αγάλματα ήταν οι καλύτεροί της φίλοι.
Όταν ο Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, ο φόβος ότι θα επικρατήσει το σκοτάδι του ναζισμού έγινε ακόμη ισχυρότερος. Κι όσοι σχετίζονταν με το Μουσείο, από τους αρχαιολόγους, μέχρι τους απλούς εργάτες , όλοι μοιράζονταν μια κοινή αγωνία ∙ όλοι προστάτευαν το ίδιο μυστικό που έμοιαζε να συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση: «Να προλάβουμε…».
Η Αγγελίνα θα θελήσει να μάθει εκείνο το μυστικό και θα βοηθήσει τον Τίκο να κρύψει το δικό του.

«Δε γράφει η Αγγελική Δαρλάση, κεντάει βελονιά βελονιά, και κάνει να αγαπηθούν αυτά που κρύβει μέσα του ένα μουσείο».
Από το προλογικό σημείωμα της Άλκης Ζέη

Διαβάστε ΕΔΩ τι έγραψε για το βιβλίο η λογοτεχνική κριτική, καθώς και συνεντεύξεις της συγγραφέα.

ΦΩΤΟ B&W ΔΑΡΛΑΣΗ για Δ.Τ

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους «Ονειροφύλακες» που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές).
Καλεσμένη του The Greek play project συμμετέχει, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στο Τhink Τank θεατρικών συγγραφέων σε διεθνές πρόγραμμα της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων.
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας θεάματος «Η Άλλη Πλευρά» και της δισκογραφικής εταιρείας Puzzlemusik.
Διδάσκει θέατρο και δημιουργική γραφή (σε μικρούς και μεγάλους) και φυσικά… γράφει.

Leave a Reply