ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

eik_moires_1Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και ο ΙΑΝΟS, σε συνεργασία με το Τaλκ, παρουσιάζουν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 18:00, τη νέα σειρά «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» της Αγγελικής Δαρλάση που περιλαμβάνει τα βιβλία Οι Μοίρες, Το πετροκάραβο, Η Γοργόνα, Η Ελιά. Η συγγραφέας εμπνέεται από τους θρύλους, τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής παράδοσης και γράφει με τον δικό της τρόπο ιστορίες με νεράιδες και ξωτικά, δράκους και φίδια, γοργόνες, νάνους και μάγισσες, πόρτες που κρύβουν θησαυρούς, τέρατα και γενναίους ήρωες.

Αγγελική Δαρλάση

Αγγελική Δαρλάση

Για τα βιβλία θα μιλήσουν η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, η Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Εμμανουέλα Κατρινάκη και η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση. Αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Δαρλάσης. Η Ιφιγένεια Κακριδώνη και η Μαρία Τερζάκη θα παρουσιάσουν με συνοδεία ζωντανής μουσικής μέρος της δραματοποιημένης αφήγησης για παιδιά «Παραμυθένια λόγια στο μαντίλι» που βασίζεται στα βιβλία της σειράς. Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Πελιώ Παπαδιά.

Πότε: Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πού: Βιβλιοπωλείο ΙANOS, Σταδίου 24, Αθήνα

Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας

Λίγα λόγια για τη σειρά: Το φανταστικό έχει την ικανότητα να σε ταξιδεύει τόσο μακριά όσο φτάνει ο νους. Και η ελληνική παράδοση μάς χαρίζει πλούσιες υπερβατικές ιστορίες από τα βάθη της. Τα βιβλία της σειράς “Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας” μάς καλούν να θυμηθούμε και να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν,  συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή μάγευαν κάποτε τους ανθρώπους. Ιστορίες βασισμένες στις παραδόσεις μας, που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά… για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας σήμερα∙ σήμερα που δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε.

0013893_195

Οι Μοίρες: Οι Μοίρες είναι τρεις. Ζουν σε μια μεγάλη σπηλιά στην άκρη του κόσμου, τόσο μεγάλη και φανταχτερή που είναι σαν παλάτι. Οι Μοίρες μοιάζουν σε όλα με γυναίκες, μόνο που είναι αθάνατες. Συχνά αφήνουν το σπίτι τους και βγαίνουν στον κόσμο να μοιράνουν τα παιδιά. Και ντύνονται με τα καλά τους όταν πάνε. Οι μανάδες των παιδιών τις περιμένουν. Έχουν συγυρίσει το σπίτι, έχουν αφήσει τρία ποτηράκια με νερό, τρία πιατάκια με φαϊ, τρία με γλυκό, για να τις καλοπιάσουν. Οι Μοίρες κρατάνε αδράχτι, ρόκα και ψαλίδι…Κι ένα βιβλίο που γράφουν πώς μοίραναν το παιδί.

0013894_195

Το πετροκάραβο: Μια νεράιδα θέλησε να παραβγεί με το καράβι της το ίδιο το φεγγάρι. Εκείνο πάλευε τρία μερόνυχτα να την νικήσει και τελικά τα κατάφερε. Το φεγγάρι κέρδισε τη δυνατή νεράιδα. Εκείνη όμως θύμωσε και μέσα στον θυμό της είπε λόγια βαριά. Και το φεγγάρι την πέτρωσε μαζί με το καράβι της. Έτσι πετρωμένο στέκεται ακόμη και σήμερα. Κι αν πας πλησιάσεις κοντά μπορεί να ακούσεις το κλάμα της νεράιδας.

0014285_195

Η Γοργόνα: Η πρώτη γνωριμία της συγγραφέα με τη Γοργόνα έγινε μέσα από τις ζωγραφιές του Τάσου Ζωγράφου. Από εκείνον πρωτοάκουσε την ιστορία της και αργότερα τη διάβασε στο βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη. Επιπλέον οι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα θρύλοι έλεγαν πως οι γοργόνες ζούσαν στη Μαύρη θάλασσα και κατέβαιναν στο Αιγαίο δια μέσου του Εύξεινου Πόντου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

0014192_195

Η ελιά: Οι λατρευτικές παραδόσεις, οι δοξασίες και τα έθιμα που σχετίζονται με το δέντρο της ελιάς απ’ άκρη σε άκρη στην ελληνική επικράτεια είναι πολλές. Η ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου βασίστηκε στις προφορικές παραδόσεις όπως αυτές καταγράφονται στο βιβλίο του Κ. Ρωμαίου Κοντά στις ρίζες- Έρευνα στον ψυχικό κόσμο του ελληνικού λαού (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1980) αλλά και σε αφηγήσεις (και νουθεσίες) που είχε ακούσει η συγγραφέας ως παιδί.

Leave a Reply