ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΚΟ; |ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ

Το ποίημα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι (1893-1930) Τι είναι καλό και τι κακό; –σε εικονογράφηση του Βίκτορ Κιρίλοφ- αποτελεί το πέμπτο βιβλίο της σειράς «Μικροί Αναγνώστες-Μεγάλοι Συγγραφείς» των εκδόσεων Πάπυρος, μετά τις Συμβουλές για μικρά κορίτσια του Μαρκ Τουέιν, τη Συννεφούλα και η Κυρά του Ανέμου της Τόνι Μόρισον, την Ανάσταση του παπαγάλου του Εδουάρδο Γκαλεάνο και την Ωδή σε ένα αστέρι του Πάμπλο Νερούδα.

Ένα αγοράκι τόσο δα 
στον μπαμπά του πάει. 
“Τι είν’ καλό και τι κακό;” 
το μικρό ρωτάει.

Πρόκειται για ένα από τα δεκατέσσερα παιδικά ποιήματα που έγραψε ο ποιητής-σύμβολο της ρωσικής αβανγκάρντ, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών στη Ρωσία. Πρωτοεκδόθηκε σε εικονογράφηση του Αλεξέι Λάπτεφ το 1930, και επανεκδόθηκε επανειλημμένα τις επόμενες δεκαετίες.

Με γλώσσα καθαρή, με σαφή νοήματα και εικόνες- η απόδοση της Μόνικας Βαξεβάνη από τα ρωσικά διατηρεί τον δυναμισμό του ρωσικού πρωτοτύπου-ο σπουδαίος Μαγιακόφσκι μιλάει στους μικρούς αναγνώστες για το τι σημαίνει θάρρος, δικαιοσύνη, πόσο κακό είναι να πληγώνεις τους αδύναμους, πόσο σημαντική είναι η επιμέλεια και η εργατικότητα. Μιλάει για στοιχειώδεις έννοιες, με τη γλώσσα των αδρών αντιθέσεων που είναι οικεία στα μικρά παιδιά.

Την παρούσα έκδοση, που κυκλοφόρησε στη Μόσχα το 1971, εικονογραφεί ο Βίκτορ Κιρίλοφ, ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους παιδικών βιβλίων της σοβιετικής περιόδου στη Ρωσία.

τι είναι καλό και τι κακό-μαγιακόφσκι

Leave a Reply