ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΣΟ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕΣΑ; ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Χριστίνα ΠαπαδοπούλουΤο βιβλίο αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους συντρόφους μικρών και μεγάλων τις ημέρες που μείναμε μέσα. Μέσα στη δυσάρεστη κατάσταση που βιώναμε, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σημαντικό ποσοστό των «εγκλεισμένων» παράγγειλε για παρέα του βιβλία. Μάλιστα, τα βιβλιοπωλεία, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Κι ο κόσμος, ίσως για πρώτη φορά, γκρίνιαζε διότι δεν είχε βιβλία να διαβάσει! Με την ελπίδα η τέχνη της ανάγνωσης να γίνει συνήθεια και της μετά-COVID ρουτίνας μας, θέσαμε σε αγαπημένους ανθρώπους αγαπημένων εκδοτικών οίκων τρεις ερωτήσεις για τις αναγνωστικές προτιμήσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ας δούμε τι μας είπε η εκδότρια Χριστίνα Παπαδοπούλου [Εκδόσεις Παπαδόπουλος]

Ποιο ήταν το βιβλίο ενηλίκων των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Το βιβλίο που ξεχώρισε ήταν το 1821: Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για ένα κλασικό έργο του Βρετανού στρατιωτικού, πολιτικού και διανοούμενου C. M. Woodhouse, το οποίο παραμένει διεθνώς ένα από τα καλύτερα και πιο περιεκτικά βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εξαιρετικές πωλήσεις έκανε και το Αστροφυσική για βιαστικούς, το παγκόσμιο best seller του Neil Tyson deGrasse, ο οποίος εξηγεί με απλά λόγια τα «μυστήρια» του Σύμπαντος, σε σύντομα και περιεκτικά κεφάλαια που διαβάζονται ευχάριστα ακόμα και από «βιαστικούς» αναγνώστες!

Ποιο ήταν το παιδικό βιβλίο των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Σε γενικές γραμμές, την τιμητική τους είχαν τα βιβλία δραστηριοτήτων με ζωγραφική και αυτοκόλλητα, ένας ωραίος τρόπος για να απασχολούνται τα παιδιά δημιουργικά χωρίς να καταφεύγουν στις κάθε λογής οθόνες. Στα εικονογραφημένα βιβλία κυριάρχησε το τρίτο βιβλίο της σειράς με τις περιπέτειες των δύο κολλητών (;) φίλων, του Αρκούδου και του Πάπιου, το Εντάξει λέμε! των Jory John και Benji Davies, φαντάζομαι επειδή είναι και αυτό πραγματικά ξεκαρδιστικό, τόσο για τα παιδιά όσο και για αυτόν που τους το διαβάζει! Η εικονογράφηση συνεργάζεται εξαιρετικά με το κείμενο και προσδίδει «τσαχπινιά» στους χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα βιβλίο που δε βαριέσαι να διαβάζεις ξανά και ξανά.

Εσύ ποια βιβλία, παιδικά ή ενηλίκων, των εκδόσεών σας και όχι μόνο, είχες για συντροφιά στην καραντίνα;

Δεν μπορώ να πω πως είχα πολύ ελεύθερο χρόνο! Ξαναδιάβασα όμως το Τρεις σε μια βάρκα (χωρίς να υπολογίσουμε τον σκύλο), με τη διαφορά πως τώρα μπορούσα να γελάω ελεύθερα (την πρώτη φορά το διάβαζα μέσα στο τρένο…) και τώρα προσπαθώ να ολοκληρώσω το Ζωή: Οδηγίες Χρήσεως του Georges Perec. Κάπου στο ενδιάμεσο κατάφεραν να χωρέσουν και κάποια βιβλία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, όπως το Ο ελέφαντας του Peter Carnavas, που μόλις εκδόθηκε, ένα βιβλίο βαθιά συγκινητικό, που κάθε φορά που το διαβάζω γίνομαι λίγο καλύτερος άνθρωπος… Περνώντας τόσες ώρες στην –όχι διαρκή– ηρεμία του σπιτιού, είχα την ευκαιρία να ξαναδιαβάσω ή απλώς να ξεφυλλίσω παλιά αγαπημένα βιβλία – κάτι που με γεμίζει πάντα χαρά και με ηρεμεί. Νομίζω πως τα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας θα έπρεπε να «συνταγογραφούνται»!

Leave a Reply