ΠΑΙΞΑΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΝΤΙ-ΒΑΡΕΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ

34069045_10155846403007955_5890797476121673728_nΗ τελευταία εβδομάδα μας είναι… περίεργη. Εγώ είμαι (και θα παραμείνω) καθηλωμένη στο κρεβάτι λόγω ενός προγραμματισμένου χειρουργείου στο πόδι και η μικρή μου χρειάστηκε να μείνει στο σπίτι, λόγω μιας μικρής περιπέτειας με την υγεία της. Ιδού, λοιπόν, το ερώτημα. Πώς απασχολείς μια αγριεμένη επτάχρονη, που θα ήθελε να είναι με τους φίλους της, αλλά είναι κλεισμένη στο σπίτι με μια ακίνητη, κρεβατωμένη, μαμά που συν τοις άλλοις έχει και δουλειά; Δύσκολα, είναι η πρώτη απάντηση. Το “Βαριέμαι” πάει κι έρχεται και η γκρίνια είναι ασταμάτητη. Οπότε βρήκα την εξής λύση: Τα “Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας με την προπαίδεια”.

Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, το είχα προμηθευτεί για το καλοκαίρι, όταν τα παιδιά:

  1. Σίγουρα βαριούνται
  2. Χρειάζονται κίνητρα για να… ξεκουνηθούν
  3. Έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο
  4. Καλό θα ήταν να κάνουν επανάληψη, έστω και λίγο (λέω εγώ…)

Λόγω, όμως, των ιδιαίτερων συνθηκών, το παρέδωσα στην Ελεάννα κάνα μήνα νωρίτερα από το προγραμματισμένο και δικαιώθηκα! Το βιβλίο περιέχει όντως παιχνίδια, παιγνιώδεις ασκήσεις ουσιαστικά, που “ξεγελούν” τα παιδιά, ώστε αυτά να μαθαίνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας. Άδεια κουτάκια περιμένουν να γεμίσουν, τροχοί αριθμών περιμένουν να γυρίσουν, ζάρια είναι έτοιμα για ρίξιμο, μηχανές πολλαπλασιασμού παίρνουν μπρος, φανάρια αναβοσβήνουν, ανεμόμυλοι στριφογυρίζουν, πασχαλίτσες ζουζουνίζουν και γενικά, ευχάριστα προβλήματα αναζητούν ευχάριστες λύσεις.

propaideia

Όταν τα παιδιά ασχοληθούν με το βιβλίο, θα επαναλάβουν και θα εμπεδώσουν την προπαίδεια από το ταπεινό δύο μέχρι το απαιτητικό δώδεκα, θα την απαγγέλλουν πλέον απ’ έξω κι ανακατωτά, θα μάθουν να τη χρησιμοποιούν για να λύσουν γρήγορα προβλήματα πολλαπλασιασμού και διαίρεσης, θα συμπληρώσουν τον Πυθαγόρειο Πίνακα και θα διαβάσουν και χρήσιμες συμβουλές, tips θα έλεγα, που θα τα βοηθήσουν να μην ξεχάσουν ποτέ πόσο κάνει… τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε κι έντεκα!

Το βιβλίο δίνεται 8+. Η Ελεάννα είναι 7μιση, τελειώνει τη δευτέρα δημοτικού, και το ξεπέταξε σε 2 μέρες, χωρίς δυσκολίες και απορίες. Είναι άριστη στα μαθηματικά (και κόρη και εγγονή μαθηματικών, βεβαίως βεβαίως), αλλά φυσικά χρειάζεται κάθε τόσο κίνητρα και βοήθεια για να προχωρήσει πιο εύκολα. Και αυτό το βιβλίο ήταν ό,τι χρειαζόταν για να κάνει μια γερή επανάληψη στην προπαίδεια. Γενικά θα χαρακτήριζα τα “Παιχνίδια αντι-βαρεμάρας με την προπαίδεια” χρήσιμο εργαλείο για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή και για επόμενες, αν το παιδί σας δεν έχει εμπεδώσει ακόμα τους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις και χρειάζεται εξάσκηση.

Το κάθε φύλλο εργασίας είναι αποσπώμενο. Τα κείμενα είναι του Σαμ Σμιθ και η μετάφραση της Ελένης Μπακογεώργου. Καλές ασκήσεις, εύχομαι! Και καλές λύσεις!

e58fdc53-9040-45af-b391-bd013f1e984f_4

Leave a Reply