ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!

Τι θα διαβάσουμε το καλοκαίρι; Το Τaλκ επιλέγει μερικά από τα πιο όμορφα βιβλία συντροφιά με τα οποία θα περάσουν υπέροχες ώρες οι μικροί μας φίλοι!

1

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος το βιβλίο «Ο δρόμος για το σπίτι» του εξαιρετικού συγγραφέα και εικονογράφου Oliver Jeffers, σε απόδοση Φίλιππου Μανδηλαρά. Ένα αγόρι βρέθηκε μια μέρα στο φεγγάρι και δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Δεν ήταν μόνο του όμως… Τι θα κάνει άραγε τώρα που υποψιάζεται ότι μέσα στο σκοτάδι υπάρχει ένα πλάσμα που καραδοκεί για να το φάει; Ευτυχώς, γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι το πλάσμα είναι φιλικό, οπότε όλα αλλάζουν και επιπλέον μπορούν να αλληλοβοηθηθούν για να γυρίσει ο καθένας στο σπίτι του.

2

Τι συνέβη όταν ο Γιακούμπ κορόιδεψε μια γριά με μεγάλη μύτη; Πώς ο Μα Λιανγκ νίκησε τον άπληστο αυτοκράτορα; Γιατί τραγουδούν γάτοι, γάτες και γατάκια; Οι Εκδόσεις Μάρτης και η Ξένια Καλογεροπούλου παρουσιάζουν τα «Παραμύθια με την Ξένια». Η αγαπημένη ηθοποιός επιλέγει παραμύθια απ’ όλον τον κόσμο, τα ξαναγράφει και μας τα αφηγείται με τον δικό της τρόπο, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια στο θέατρο Πόρτα, ενώ ο Φίλιππος Φωτιάδης τα ζωντανεύει με τις πρωτότυπες εικόνες του. Μια ξεχωριστή συνεργασία σε βιβλίο με cd για να διαβάζετε και να ακούτε ξανά και ξανά!

3-1

Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε μια νέα σειρά τεσσάρων βιβλίων, με γενικό τίτλο «Το καλύτερο παιδί», σε κείμενο της Τζεν Πόρτερ και εικονογράφηση της Κέιτι Σόντερς, που ενθαρρύνει τα μικρά μας να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες με ήπιο και ευχάριστο τρόπο. Οι τίτλοι «Είμαι παιδί γενναίο», «Είμαι παιδί καλό», «Είμαι παιδί τακτικό» και «Είμαι παιδί ευγενικό» βοηθούν τους λιλιπούτειους αναγνώστες να χειριστούν τα συναισθήματά τους και τη συμπεριφορά τους, αλλά και να αναλογιστούν τα συναισθήματα των γύρω τους.

101454

Ενημερώνουμε όσα πιτσιρίκια αγαπούν τον Τόμας το Τρενάκι ότι μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος “Ο Βασιλιάς των Τρένων”. Ο Τόμας και ο φίλος του ο Πέρσι αποφασίζουν να βοηθήσουν τον Στίβεν, ένα παλιό τρένο, να αναλάβει την ειδική αποστολή που του ανέθεσε ένας κόμης που ήρθε για επίσκεψη στο νησί Σόντορ! Τι θα ανακαλύψουν οι τρεις τους μέσα σε ένα ξεχασμένο ορυχείο;

4

H γιαγιά μου με περιμένει, όταν πάω να τη δω, μ’ ανοιχτή την αγκαλιά της, κι εγώ σφίγγω τα χέρια στον λαιμό της και μυρίζω τα μαλλιά της. Ο παππούς μου δε βλέπει λέξη να διαβάσει αν δε φοράει τα γυαλιά του, αλλά αστράφτει, όταν με βλέπει, απ’ τη χαρά του. Η γιαγιά μου και ο παππούς μου δεν είναι πλούσιοι, σπουδαίοι, διάσημοι κι αστραφτεροί, μα νιώθω τυχερή γιατί τους έχω κι εκείνοι νιώθουν εξίσου τυχεροί. Ως συνέχεια του «Οι γονείς μου», η Ράνια Μπουμπουρή έγραψε το «Η γιαγιά μου και ο παππούς μου», βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος. Η συγγραφέας απευθύνεται με έμμετρο λόγο σε μικρά παιδάκια, από 2 έως 4 ετών, και τους μιλάει με τρυφερότητα για δυο από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της παιδικής ηλικίας! Τους γονείς των γονιών τους!

5

Μπορείτε να φανταστείτε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να κοιτούν απορημένοι τον ουρανό ταυτόχρονα; Κάπως έτσι ξεκινά αυτή η ιστορία, γιατί παράξενα πράγματα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Μουσικές ακούγονται από τον ουρανό, παράξενα σημάδια εμφανίζονται πάνω από πόλεις και χωριά και εξαφανίζονται σε μια στιγμή. Κι είναι όλα αυτά ανεξήγητα, γιατί βρισκόμαστε στα 1880 και οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη κατακτήσει τον ουρανό. Κανείς δεν έχει καταφέρει να φτιάξει μια ιπτάμενη μηχανή που θα δουλεύει. Κανείς εκτός από έναν. Τον Ροβήρο! Ο «Ροβήρος ο κατακτητής ή ο καπετάνιος των ουρανών!» είναι το νέο βιβλίο της εξαιρετικής σειράς για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν». Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος μάς προσφέρουν άλλο ένα έργο του μεγάλου οραματιστή εξαιρετικά εικονογραφημένο από την Ίριδα Σαμαρτζή και υπέροχα προσαρμοσμένο για μικρά παιδιά από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου σε ευκολονόητο και γεμάτο έξυπνα ευρήματα κείμενο.

13332839_10154885864238852_7495519692577240765_n1-287x300

Οι Εκδόσεις Πατάκη και ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σε συνεργασία με το Safe Water Sports, παρουσιάζουν το ξεχωριστό βιβλίο «Ο Χταπόδιος Σέιφ και οι τρεις θαλασσοφύλακες». Ο Χταπόδιος Σέιφ και τα δυο του φιλαράκια μια ιστορία θα σου πουν. Θαλασσοφύλακας να γίνεις και οι τρεις τους σου ζητούν. Όλους εσύ να ενημερώνεις τη θάλασσα πώς θα χαρούν. Βουτήξτε στις σελίδες αυτού του βιβλίου, για να γνωρίσεετε τον Χταπόδιο Σέιφ και τους Θαλασσοφύλακες, ώστε κι εσείς μαζί τους να ενημερωθείτε, να ελέγξετε, να προσέξετε και να απολαύσετε τη θάλασσα και το νερό.

6

Η κοτούλα η Μαριγώ, κάτοικος στη Φάρμα Χάρμα, περιμένει πώς και πώς ένα μικρό αυγουλάκι! Θέλει πολύ να γίνει μητέρα, μα φαίνεται πως δεν τα καταφέρνει. Κι εκεί που έχει πια απελπιστεί, ένα νέο φθάνει σαν αστραπή. Το ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει το πολυπόθητο παιδάκι της με έναν εντελώς απρόσμενο τρόπο: να το υιοθετήσει! Κι ας είναι διαφορετικό από αυτήν. Η Σοφία Τσιάμη γράφει και η Μαριλένα Αγγελίδου εικονογραφεί το «Ποιος θα πάρει το αυγό;» ‒ μια ιστορία σε έμμετρο λόγο για τις μανούλες που δίνουν την αγάπη τους στα παιδιά του κόσμου όλου, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά, για τις αγωνίες τους και για τα συναισθήματά τους. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

7

H ζωή ενός ήσυχου χωριού αναστατώνεται με την άφιξη ενός νέου κατοίκου, του Λύκου. Η φήμη που τον συνοδεύει προκαλεί φόβο και ανασφάλεια σε όλους τους κατοίκους, ενώ η εμφάνισή του και μόνο προκαλεί τρόμο. Κάθε του βλέμμα είναι απειλή. Κάθε του κίνηση είναι ύποπτη. «Τι σκαρώνει ο λύκος;» Αυτό αναρωτιέται στο νέο βιβλίο της (Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, εικονογράφηση Γεωργία Στύλου) η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου. Αυτό καλούμαστε να αναρωτηθούμε και εμείς οι αναγνώστες μαζί με τους χωριανούς. Κι αν δεν σκαρώνει τίποτα; Μα αυτό αποκλείεται… Λύκος και καλό δεν πάνε μαζί. Μετά από έρευνα, με τα κουτσομπολιά και τις συκοφαντίες να δίνουν και να παίρνουν, λαμβάνεται η απόφαση ότι ο Λύκος πρέπει να φύγει από το χωριό πριν γίνει κανένα κακό. Άραγε θα καταφέρουν οι κάτοικοι να τον διώξουν; Μια τρυφερή ιστορία για παιδιά από 4 ετών κατά των στερεότυπων και των βιαστικών συμπερασμάτων, κατά της ξενοφοβίας και των προκαταλήψεων.

8

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ο συγγραφέας της αποδοχής και της αλληλοκατανόησης, υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren 2017, γράφει ένα όμορφο αλληγορικό παραμύθι για το πώς η αγάπη και ο σεβασμός μπορούν να νικήσουν τη ρητορική του µίσους. «Το κουμπί της αγάπης και ο πρίγκιπας που δεν είναι πια μικρός», σε εικονογράφηση της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο (Εκδόσεις Πατάκη) εξηγεί στα μικρά παιδιά ότι ένα κουµπί, χαρισµένο µε αγάπη, μπορεί να αλλάξει την ιστορία µιας πολιτείας, της οποίας ο βασιλιάς µιλούσε µε άσχηµο και υποτιµητικό τρόπο και δίχαζε τον λαό του. Όταν ο πρίγκιπας, που δεν είναι πια µικρός, αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αναδεικνύει την αξία της αγάπης, που δεν τη φτάνουν όλα τα χρυσά και ασηµένια κοσµήµατα του κόσµου.

9

Τα παιδιά στο σχολείο δεν µε φωνάζουν µε το όνοµά µου. Με λένε Μισοµπουκίτσα και γελάνε. Όταν παίζουµε µπάλα και δεν τα καταφέρνω, µε κοροϊδεύουν. Σήµερα ένα παιδί µε κλότσησε. Μου κάνουν συνέχεια καζούρα. Να, σαν να τους ακούω: «Αυτός, καλέ, είναι ίσα µε την µπάλα!» «Οχ! Ο κοντός ήταν; Τον πέρασα για την µπάλα». Γνωρίστε τον «Διαφορετικό Μισοµπουκίτσα» (Εκδόσεις Λιβάνη), μέσα από την ιστορία που έγραψε η Γιούλα Γεωργίου. Τα παιδιά, διαβάζοντας το βιβλίο αλλά και ακούγοντας το cd που το συνοδεύει, με τη μουσική και τα τραγούδια του μοναδικού Γιάννη Ζουγανέλη, θα μάθουν τι σημαίνει αλήθεια και τι ευγένεια, θα αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητα και θα αντιμετωπίσουν ευκολότερα το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στις μέρες μας.

10

«Ο Τυροκοφτερός», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, που μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα βιβλίο που θα οδηγήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την πλούσια σε θρεπτική αξία προσωπικότητα του μοναδικού και ταλαντούχου πρωταγωνιστή του. Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του Τυροκοφτερού, οι νεαροί αναγνώστες θα μάθουν για την αριστοκρατική καταγωγή του, τα γευστικά όνειρά του, τη νόστιμη Λίζα, τα ταξίδια του, αλλά και για το μεγαλοφυές σχέδιό του! Το βιβλίο αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ανθρωπιστικής δράσης «Μικροί μάγειρες+συνταγές αγάπης» που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας για το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017, ενισχύοντας το έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Μπορούμε», στo πλαίσιο του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων».

11

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης «Μεγαλώνω τη γιαγιά μου», του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Το βιβλίο εντάσσεται στη νέα σειρά Μικρά βήματα-Μεγάλοι δρόμοι, που προσεγγίζει θέματα ‒αξίες για τη ζωή του ενεργού πολίτη‒ με ειλικρίνεια και μικρά τρυφερά βήματα. Ο συγγραφέας θίγει το θέμα του σεβασμού και της προσφοράς στην τρίτη ηλικία. Θέμα σημαντικό για τα παιδιά, που βλέπουν τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος στα αγαπημένα πρόσωπα του παππού και της γιαγιάς, οι οποίοι πολλές φορές τα μεγάλωσαν. Η ιστορία βοηθά τα παιδιά να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους για τη γιαγιά και τον παππού, ενώ δείχνει ότι με την αγάπη μπορούμε να διατηρήσουμε τη σχέση μαζί τους ζωντανή ακόμη κι αν χρειαστεί οι ρόλοι να αλλάξουν.

12

Ζουν στη θάλασσα ή στη στεριά; Τους αρέσει η ζέστη ή η παγωνιά; Έχουν κέρατα ή φτερά; Είναι στολισμένα με ρίγες ή με βούλες; Είναι μεγάλα ή μικροσκοπικά; Τα 400 ζώα που παρουσιάζονται στο «Μεγάλο βιβλίο με τα ζώα» απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις σας και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Ακολουθήστε τον μικρό χαμαιλέοντα που κρύβεται στις σελίδες του βιβλίου και αφήστε τον να σας συστήσει εκατοντάδες ζώα. Γνωρίστε το σχήμα και την ομορφιά καθενός από αυτά και μάθετε τις ονομασίες τους, που πολλές φορές είναι περίεργες ή αστείες. Το βιβλίο της Joëlle Jolivet, που βοηθάει να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά τον κόσμο των ζώων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

13

Από τις ίδιες εκδόσεις και την ίδια συγγραφέα κυκλοφορεί επίσης «Το μεγάλο βιβλίο με τα πάντα σχεδόν», λουλούδια και δέντρα, αεροπλάνα, εργαλεία, πλοία, φορεσιές ιστορικές και τοπικές, μουσικά όργανα και ζώα, το ανθρώπινο σώμα! Και τι δεν έχει αυτό το βιβλίο…

14

Σήμερα στο νηπιαγωγείο ο Αργύρης είπε μια κακιά λέξη κι αυτή η λέξη, σαν μύγα, άσχημη και… αχρείαστη, πέταγε εδώ κι εκεί και ενοχλούσε. Ο Θοδωρής δεν μπορούσε να την ξεχάσει, κι ας μην ήξερε τι σημαίνει. Έτσι την έβαλε στο κουτί και την πέταξε στα σκουπίδια, όπως κάνει με τα κακά όνειρα. Όμως η λέξη-μύγα δραπέτευσε κι έκανε τη δασκάλα να τρομάξει, τη γιαγιά να θυμώσει και τη μαμά να κοκκινίσει. Γίνεται όλα αυτά να τα κάνει μοναχά μια λέξη; Και μάλιστα μια λέξη-μύγα; Και πώς θα σταματήσει αυτή η μύγα να πετάει πάνω από τα κεφάλια όλων; Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα «Λέξη σαν μύγα», που δείχνει στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται όταν ακούνε κακές λέξεις στο σχολείο ή στο σπίτι. Οι απολαυστικές και ζωντανές εικόνες της Μάρως Αλεξάνδρου σε συνδυασμό με το πρωτότυπο κείμενο αναδεικνύουν με πολύ έξυπνο τρόπο ένα θέμα που σίγουρα απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς, γιατί οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη!

15

Ένα µυστήριο εξελίσσεται απόψε στο δάσος! Η κόκκινη, πανέµορφη, η κούκλα Αλεπουδίτσα έχασε την πολύτιµη, την µπλε της τη βαλίτσα. Η Αλεπού είναι σίγουρη πως κάποιος έκλεψε τη βαλίτσα. Ποιος όµως; Ο Ασβός, που ήθελε να αρωµατιστεί µε τα ωραία αρώµατα; Η Κίσσα, που ζήλεψε το γυαλιστερό κούµπωµα της βαλίτσας; Η Νυφίτσα, που ήθελε να κοιµηθεί µέσα στη βαλίτσα; Ή το Ποντίκι, που φαίνεται να ξέρει πολλά; Τους φώναξε, λοιπόν, βραδιάτικα όλους στο σπίτι της. Κάλεσε και την Κουκουβάγια, που σε ρόλο δικαστή αναλαμβάνει να λύσει το µυστήριο της εξαφανισµένης βαλίτσας. Μήπως τελικά η χαριτωμένη αλεπουδίτσα κατηγορεί άδικα τους φίλους της; Το βιβλίο της Ευαγγελίας Στάθη «Η αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, μαθαίνει στα παιδιά να σκέφτονται προτού κατηγορήσουν και να ψάχνουν να βρουν λύσεις μαζί με τους φίλους τους. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα χρήσιμο σημείωμα προς τους γονείς και τους παιδαγωγούς από τον κλινικό ψυχολόγο Ανδρέα Αρματά για την ευκολία με την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ψέμα και η κατηγορία, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά.

16-1

Πέντε νέοι τίτλοι προστέθηκαν στην εξαιρετική σειρά βιβλίων των Εκδόσεων Μεταίχμιο «Μυθολογικά παραμύθια», μέσα από τα οποία επιχειρείται μια καινούργια ανάγνωση των αρχαίων ελληνικών μύθων. «Ορφέας και Ευρυδίκη» της Καλλιόπης Κύρδη σε εικονογράφηση Σάντρας Ελευθερίου, «Η οργή του Εγκέλαδου» του Κώστα Πούλου, σε εικονογράφηση Σοφίας Παπαδοπούλου, «Ο Πηλέας και η Θέτιδα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου σε εικονογράφηση Βασίλη Γρίβα, «Οι σταύλοι του Αυγεία» και «Η Λερναία Ύδρα» της Μαρίας Αγγελίδου, σε εικονογράφηση Ίριδας Σαμαρτζή, ζωντανεύουν τους μύθους όχι ως παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά ως συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

17

Ποιoς ευθύνεται για την εξαφάνιση της Ντόροθι Σνοτ; Τι συμβαίνει στον πύργο της Ούρσουλα ντε Φλαφ; Ποια κατάρα σκεπάζει το θρυλικό περιδέραιο της Νιαουφερτίτης; Κι ένα ταξίδι με το διάσημο τρένο Τούνδρα Εξπρές, όπου, μέσα στο χιόνι και τη σιωπή, μια σειρά από φοβερά εγκλήματα αρχίζουν να συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο… Τις μυστηριώδεις, γεμάτες αγωνία αυτές υποθέσεις καλείται να εξιχνιάσει ο διάσημος Κορνήλιος Κρικ, ο κορυφαίος σκίουρος-ντετέκτιβ του πλανήτη, με την πιστή φίλη και συνεργάτιδά του, την πυγολαμπίδα Μάρθα, με το ιδιαίτερο ταμπεραμέντο! Οι τέσσερις αυτές περιπέτειες, γραμμένες από τον Πέτρο Χατζόπουλο, που μάλλον γνωρίζετε ως Αύγουστο Κορτώ, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά μαζί στο βιβλίο «Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ – Όλες οι ιστορίες» (Εκδόσεις Πατάκη) και αποκαλύπτουν στους αναγνώστες τα συναρπαστικά μυστικά τους!

0012305_195

Επιτέλους, το σχολείο έκλεισε, η Τετάρτη Δημοτικού τελείωσε και αρχίζουν οι διακοπές! Η Κλαίρη ανυπομονεί να πάει στο χωριό για να δει τη γιαγιά της, αλλά κι εκείνη την περιμένει, αγκαλιά μ’ ένα παράξενο δώρο. Ένα βιβλίο με λευκές σελίδες… Ένα ημερολόγιο. Η Κλαίρη απογοητεύεται από το δώρο της γιαγιάς και ξεκινά να γράφει εκεί τα συναισθήματά της. Αυτό όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε ημερολόγιο, είναι μαγικό, γιατί… της απαντά! Και την οδηγεί σε μια αποστολή: Να βρει τον κρυμμένο θησαυρό! Και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει. Θα τη συντροφεύσουν τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο της Λίνας Σωτηροπούλου “Αποστολή: Κρυμμένος θησαυρός”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση Ράνιας Βαρβάκη.

18

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός φροντίζουν τους νεαρούς εξερευνητές και τους προσφέρουν ένα ταξίδι σε όλον τον πλανήτη, που θα διευρύνει το μυαλό τους, μέσα από έναν άτλαντα για τον 21ο αιώνα που ρίχνει φως στις ιδέες και στις πρωτοτυπίες που μας βοηθούν να φτιάξουμε ένα αειφόρο μέλλον. Τα παιδιά θα διασχίσουν τους μεγαλύτερους ωκεανούς του κόσμου, θα εξερευνήσουν περιοχές από την ανατολή μέχρι τη δύση και τα διαφορετικά τους οικοσυστήματα, θα συναντήσουν εντυπωσιακά ζώα και φυτά και θα ανακαλύψουν καινούργιες, βιώσιμες τεχνολογίες! Μοιρασμένος ανά γεωγραφική περιοχή, ο «Παγκόσμιος Άτλαντας» ερευνά τον τρόπο με τον οποίο κοινότητες ανθρώπων και πολιτισμοί σε όλον τον κόσμο έχουν διαμορφωθεί με βάση το τοπικό τους περιβάλλον, ενώ περιέχει αποσπώμενο παγκόσμιο χάρτη, ένθετα βιβλιαράκια γνώσεων και αναδιπλούμενες σελίδες.

19

Η νέα σειρά της Ελένης Ανδρεάδη «Πράκτορες του Πλανήτη», από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, καλεί τα παιδιά να συμμετέχουν στην πλοκή. Στο πρώτο βιβλίο, με τίτλο «Η εκδίκηση του Πουφ», ο αναγνώστης πρέπει να σταματήσει τον τρομακτικό Πουφ πριν κάνει τον κόσμο καμίνι μέσω της κλιματικής αλλαγής. Με την πρωτοποριακή, διασκεδαστική προσέγγιση που οδήγησε το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα «Γίνε πράκτορας του Πλανήτη» σε τρεις υποψηφιότητες βραβείων παιδικού βιβλίου, τη μοντέρνα εικονογράφηση του Στέφανου Κολτσιδόπουλου και τα έξυπνα εκπαιδευτικά μηνύματα, η οικολογική περιπέτεια που ενθουσίασε τα παιδιά εντός και εκτός τάξης συνεχίζεται!

20

Ο Ηρακλής Πουαντιγιέ δεν είναι ένας συνηθισμένος σκύλος Δαλματίας. Είναι ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην αστυνομικός, με λαμπρή καριέρα και αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό του. Στο πλάι του, πολύτιμη βοηθός και φίλη η Αγαθή Γαλή, η βαρήκοη γάτα με τον εκρηκτικό χαρακτήρα. Οι δύο πρωταγωνιστές της Ιωάννας Μπουλντούμη επανέρχονται με νέα περιπέτεια! «Γραφείο Αστυνομικών Ερευνών Ηρακλή Πουαντιγιέ: Ούτε ψύλλος στον κόρφο», από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού. Ο κόσμος της τηλεόρασης είναι λαμπερός, όσο και τα πρόσωπα που κάνουν καριέρα σ’ αυτήν. Έχει όμως και τη σκοτεινή πλευρά της. Το ίδιο και οι πρωταγωνιστές της. Την πλευρά αυτήν θα γνωρίσουν από πρώτη πατούσα ο Ηρακλής και η Αγαθή, όταν τους επισκέπτεται μια δημοφιλής ηθοποιός σαπουνόπερας και τους αναθέτει να ανακαλύψουν το ζώο που την εκβιάζει. Θα τα καταφέρουν και αυτήν τη φορά οι δύο έμπειροι ντετέκτιβ; Ή μήπως τα έντονα φώτα της δημοσιότητας τους τυφλώσουν και δεν δουν την αλήθεια;

21

Για τους φαν του ποδοσφαίρου τα δύο επόμενα βιβλία! «Οι κανονιέρηδες των γηπέδων 1 – Η νέα ομάδα» και «Οι κανονιέρηδες των γηπέδων 2 – Ο παιχταράς», του Χέραρτ βαν Χέμερτ, που μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, αφηγούνται τις περιπέτειες του Nταν του Γκολτζή, όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του, ο οποίος, όπως μάλλον καταλάβατε, έχει τρέλα με το ποδόσφαιρο. Όταν, όμως, ο πατέρας του βρίσκει δουλειά σε άλλη πόλη, η οικογένεια του Νταν μετακομίζει και ο ίδιος αναγκάζεται να αποχαιρετήσει τους φίλους του, να πάει σε καινούργιο σχολείο και να γραφτεί σε άλλη ομάδα ποδοσφαίρου. Στην ομάδα δεν τον υποδέχονται θερμά, εκτός από τη Μελίσα, ένα από τα τρία κορίτσια της ομάδας. Τα αγόρια στο σχολείο τον αποφεύγουν και δεν τον αφήνουν να παίξει μπάλα μαζί τους. Θα μπορέσει, άραγε, ο Νταν να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον και να δικαιώσει τη φήμη του γκολτζή;

0012306_195

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Μπερνάρ Φριό “Χειρότερα δε γίνεται”, με τίτλο “Χάλια διακοπές”, μόλις κυκλοφόρησε από το Μεταίχμιο. Στο σπίτι του Μπεν, η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη! Οι γονείς του λόγω κακής συνεννόησης δεν πήραν άδεια διακοπών για τις ίδιες ημερομηνίες. Αποτέλεσμα: O Μπεν αναγκάζεται να μείνει σπίτι του, ενώ οι φίλοι του Λουκάς και Μαρτέν έχουν φύγει για καλοκαίρι. Πώς θα περάσουν οι μέρες; Σίγουρα όχι με το φρικτό κι αναπόφευκτο βιβλίο διακοπών! Όσο για τα θελήματα και τις χάρες που πρέπει να κάνει για τους άλλους, τι βαρεμάρα! Αλλά τελικά ίσως οι χάλια διακοπές του να μην είναι τόσο χάλια όσο φαίνονται…

Clipboard02

Μια παρέα από αγόρια και κορίτσια ταξιδεύει για διακοπές στη Λέρο. Εκεί τα παιδιά θα γνωρίσουν καινούριους φίλους και θα ζήσουν μια συναρπαστική αλλά συγχρόνως επικίνδυνη περιπέτεια, αφού, προσπαθώντας να διαφυλάξουν ένα έγγραφο μοναδικής σημασίας για την ιστορία του νησιού, θα βρεθούν αντιμέτωπα με μια αδίστακτη συμμορία. Το μυθιστόρημα του Κώστα Στοφόρου “Ο Κώδικας της Λέρου. Περιπέτεια στο νησί της Άρτεμης”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, είναι γεμάτο καλοκαίρι, θάλασσα, ζήλιες, παιδικούς έρωτες και… μερικούς ενηλίκους που συχνά φέρονται σαν παιδιά. Αλλά φέρει και ένα σπουδαίο και επίκαιρο κοινωνικό μήνυμα, μια που ένας από τους πρωταγωνιστές είναι ο μικρός Ελίας, πρόσφυγας από τη Συρία. Μαζί με την οικογένειά του θα γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της εποχής, θα γευτεί όμως και τη ζεστασιά της αλληλεγγύης και της φιλίας.

22

Κλείνουμε με το νέο βιβλίο του Max Brallier «Διαστημικά Χοτ-Ντογκ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Μαζί με τον κολλητό του, τον Χάμφρι, ο Κόσμο, κυβερνήτης του Λουκάνικου από Νέον, της καλύτερης ιπταμένης καντίνας σε ολόκληρο τον γαλαξία, περνάει τον καιρό του ταξιδεύοντας στο Διάστημα, ψήνοντας σούπερ Χοτ-Ντογκ επικών διαστάσεων και πολεμώντας με κάθε λογής τρελαμένο, εξωγήινο εχθρό. Όταν η ημιμοχθηρή Πριγκίπισσα Μαχαίρω στρογγυλοκάθεται στο σκάφος τους, ο Κόσμο και ο Χάμφρι έρχονται αντιμέτωποι με έναν ολόκληρο στρατό από έξαλλους τύπους που θέλουν να τους βγάλουν από τη μέση. Αυτό όμως που οι τρεις φίλοι δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ είναι ότι οφείλουν να προστατέψουν τον Γαλαξία από το υπέρτατο κακό… Οκέι, και να πουλήσουν μερικά χοτ-ντογκ στην πορεία!

10589

Η Τζουντ και ο δίδυμος αδερφός της, ο Νόα, είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Στα δεκατρία τους, ο κλειστός κι απομονωμένος Νόα, που ζωγραφίζει διαρκώς, ερωτεύεται το αγόρι της διπλανής πόρτας, ενώ η ριψοκίνδυνη Τζουντ σερφάρει στα κύματα του ωκεανού φορώντας κατακόκκινο κραγιόν και συνήθως μιλάει για λογαριασμό και των δυο τους. Τρία χρόνια αργότερα, στα δεκάξι τους, η Τζουντ και ο Νόα έχουν αποξενωθεί. Μια απώλεια κι όλα τα μυστικά που είναι πλεγμένα γύρω και μέσα τους έχουν διαλύσει τη ζωή των διδύμων με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Μέχρι που η Τζουντ θα γνωρίσει έναν αλαζονικό, απρόβλεπτο άντρα, ο οποίος θα αποτελέσει την απροσδόκητη νέα δύναμη που θα αλλάξει και πάλι τις ισορροπίες. Ο Νόα διηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων. Η Τζουντ των κατοπινών. Αυτό που δε συνειδητοποιούν είναι ότι καθένας γνωρίζει μόνο τη μισή ιστορία κι ότι, αν έβρισκαν τον τρόπο να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν τον κόσμο… Το “Θα σου χαρίσω τον ήλιο” της Τζάντυ Νέλσον, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατακη, είναι ένα λαμπερό μυθιστόρημα που θα σας κόψει την ανάσα, επειδή καταφέρνει να μιλήσει για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης την εποχή που ξανοίγεται στον κόσμο.

Leave a Reply