ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΘΡΑΝΙΟ

Καθώς διάβαζα “Το τελευταίο θρανίο” της Αγγελικής Λάλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φίλντισι, έφερα στο μυαλό μου μια από τις πρώτες οικογένειες που είχα δεχτεί στο γραφείο μου.

Οι γονείς είχαν γεννηθεί στην Βόρειο Ήπειρο και η κόρη τους στην Ελλάδα. Αναζήτησαν βοήθεια μετά από πιέσεις της  μικρής η οποία υπέφερε στο σχολείο εξαιτίας της καταγωγής της. έπειτα στις σκέψεις μου  ήρθαν όλα αυτά τα νέα παιδιά που έχουν απευθυνθεί σε μένα και που παλεύουν με μια «ιδιαιτερότητα» (όποια και αν είναι αυτή) που τα φέρνει αντιμέτωπα με το «δήθεν φυσιολογικό» και τη διάκριση…

Τα παιδιά είναι σκληρά μεταξύ τους και δυστυχώς οι περισσότεροι γονείς που τα ανατρέφουν είναι απαίδευτοι ψυχοκοινωνικά! Συστήνω, ανεπιφύλαχτα, κυρίως στους «μεγάλους» αυτό εδώ το βιβλίο ελπίζοντας πως  ο γονιός/αναγνώστης θα σκεφτεί και θα προβληματιστεί!

Το τελευταίο θρανίο σε μια τάξη συμβολίζει την απομόνωση, την τιμωρία αλλά και την κατεργαριά! Σε αυτό της το βιβλίο η Αγγελική Λάλου μεταμορφώνει το τελευταίο θρανίο σε ένα μικρό «χώρο» που συμβαίνουν μεγάλα «πράγματα»… καθισμένοι εκεί πίσω δύο από τους «απομονωμένους», ο καθένας για διαφορετικό λόγο, συμμαθητές παραδίδουν μαθήματα φιλίας, υπομονής, δημιουργικότητας και αισιοδοξίας!

Αυτό εδώ το βιβλίο είναι σημαντικό για μικρούς και μεγάλους… έχει την δύναμη να μας  παρασύρει σε μια περιπέτεια, να μας  προβληματίσει και να μας ευαισθητοποιήσει σε σχέση με τις διακρίσεις, την φιλία και την αγάπη στα πρώτα της σκιρτήματα!

Ο Άρης της Αγγελικής Λάλου ζωντανεύει μέσα από έναν λόγο απλό, μεστό και αληθινό, τόσο που πραγματικά αισθανόμουν πως διάβαζα τα απομνημονεύματα ενός παιδιού στο κατώφλι της εφηβείας! Αυτός είναι και ο λόγος που το συστήνω σε όλους τους μικρούς ήρωες και τις μικρές ηρωίδες της καθημερινής ζωής, στα παιδιά που οδεύουν προς την εφηβεία, γιατί διαβάζοντάς το, όχι μόνο θα αναγνωρίσουν δικά τους χαρακτηριστικά στον Άρη και τους συμπρωταγωνιστές του αλλά θα έχουν και τη δυνατότητα να σκεφτούν και να προβληματιστούν γύρω από όλα αυτά τα καθημερινά, φαινομενικά απλά, αλλά, τελικά, συγκλονιστικά γεγονότα που συμπληρώνουν το παζλ της αναπτυξιακής τους πορείας!

Καλή ανάγνωση!

to-teleutaio-thranio-aggelikis-lalou

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στοhttp://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply