Μ΄ ΑΥΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ: ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

εκδόσεις ΠατάκηΟι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν κλασικά βιβλία που κάποτε διαβάσαμε εμείς και σήμερα διαβάζουν τα παιδιά μας.

00731

Ευγένιος Τριβιζάς- Τα μαγικά μαξιλάρια

Μια χώρα χωρίς ουρανό. Ένας άπληστος άρχοντας με ένα χρυσό τηλεσκόπιο και ένα μαύρο φτερό. Ένας καταχθόνιος μυστικοσύμβουλος. Ένα νόμος που καταργεί τις Αποκριές, τα πάρτι γενεθλίων και τις Κυριακές. Ένα ύπουλος αρχιμάγος. Μια παπαρούνα κατακόκκινη σαν φλόγα και χιλιάδες μαξιλάρια που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό να στερήσουν τον κόσμο από τα όνειρά του. Αλλά τα όνειρα δε σβήνουν έτσι εύκολα. Απεναντίας, κάτι ονειράκια τοσαδά, που δε σου γεμίζουνε το μάτι, φουντώνουνε καμιά φορά, φουντώνουνε σαν τη φωτιά, γίνονται σίφουνας, λαίλαπα γίνονται, και κάνουνε τον κόσμο άνω κάτω. Κάποτε λοιπόν στην Ουρανούπολη…

05643

Βούλα Μάστορη-Το αγόρι των μελισσών

Για παιδιά από 8 ετών

Ταξιδέψτε πάνω από τις μαργαρίτες, μπείτε μέσα στο λαβύρινθο μιας κυψέλης και γνωρίστε τον κόσμο των μελισσών μέσα από τις περιπέτειες του Κωνσταντίνου, ενός αγοριού που είχε την τιμή να μπει σε μια κυψέλη, να μαζέψει γύρη, να ταΐσει μελισσόπουλα και να ερωτευτεί μια μελλισσοπριγκίπισσα… Το μυθιστόρημα της Βούλας Μάστορη είναι μια υπέροχη ιστορία γραμμένη με φαντασία και τρυφερότητα και απευθύνεται σε όσους ταξίδεψαν με τη φαντασία τους σε κόσμους μαγικούς αλλά και αληθινούς, που μεταμορφώθηκαν για λίγο σε ήρωες, ζώα, έντομα και διαστημικά ανθρωπάκια, σε όσους αγαπούν τα βιβλία, τη φαντασία και… τις μέλισσες!

01204

Λότη Πέτροβιτς- Γιούσουρι στην τσέπη

Για παιδιά από 9 ετών

«Είναι στ’ αλήθεια θαυματουργό το γιούσουρι; Και ποιο είναι το μυστικό του καπετάν Διοκλή; Τι ψάχνει στον βυθό της θάλασσας;» Αυτά απασχολούν τη δωδεκάχρονη Πηνελόπη ένα καλοκαίρι στη θάλασσα. Ώσπου εμφανίζεται ο δεκατετράχρονος Άρης με την παράξενη συμπεριφορά, και η ζωή της αναστατώνεται. «Ακατάδεχτο» τον λέει, σύντομα όμως θα αλλάξει γνώμη. Κάτι άλλο του συμβαίνει, κάτι κρύβουν τα επικίνδυνα καμώματά του. Και γι’ αυτό το «κάτι» θα καταστρώσουν μια μέρα ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο με τον καπετάνιο. Το βιβλίο αυτό «νιώθει» τα προβλήματα των παιδιών που μπαίνουν στην εφηβεία. Είναι μια ιστορία που μιλάει για τη ζωή, τον έρωτα και το θάνατο.

00298

Λίτσα Ψαραύτη- Το διπλό ταξίδι

Για παιδιά από 9 ετών

17 Νοεμβρίου 1943, μεσημέρι. Ένας ανελέητος βομβαρδισμός από γερμανικά αεροπλάνα ξεθεμελιώνει το Βαθύ της Σάμου. Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού, για να γλιτώσουν τη γερμανική κατοχή, αναγκάζονται να περάσουν στη γειτονική Τουρκία και να καταλήξουν σε διάφορα προσφυγικά στρατόπεδα της Μέσης Ανατολής. Ανάμεσα στους πρόσφυγες είναι και η οικογένεια της συγγραφέα, που βρήκε στέγη σ’ ένα τσαντίρι στο στρατόπεδο της Γάζας, στην Παλαιστίνη. Η συγγραφέας, παιδάκι τότε, ζει τη σκληρή δοκιμασία της προσφυγιάς. Σαράντα χρόνια αργότερα, μεγάλη πια βρίσκεται στα ίδια μέρη και ζει το δράμα της προσφυγιάς ενός άλλου λαού. Η συνάντησή της με έναν από τους πιλότους που βομβάρδισαν το Βαθύ το 1943 είναι συγκλονιστική. Οι μνήμες ξαναζωντανεύουν και το παρελθόν δένει με το παρόν σε τούτο το «Διπλό ταξίδι».

00146Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη ̶  Παιχνίδι χωρίς Κανόνες

Για παιδιά από 9 ετών

Το 1960 έγινε συμφωνία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας και της ελληνικής κυβέρνησης για «φιλοξενία» εργατών. Η μεγάλη μετανάστευση, το δουλεμπόριο του 20ού αιώνα, άρχιζε για τη χώρα μας. Ο Βαγγέλης φεύγει κρυφά απ’ το χωριό του, ξεγελασμένος από υποσχέσεις μεγάλης ζωής, εύκολου πλουτισμού. Μια βυζαντινή εικόνα τού δίνει το εισιτήριο για την «πολιτισμένη» Ευρώπη. Τα εργοστάσια, τα χάιμ, η ζωή των γκασταρμπάιτερ – των εργατών που προέρχονται από το Νότο – οι αγωνίες τους, η κόλασή τους γλαφυρά ξεδιπλώνονται σ’ αυτό το βιβλίο. Παρακολουθούμε κι εμείς με τα μάτια του έφηβου Βαγγέλη το παιχνίδι που παίχτηκε, το Παιχνίδι χωρίς Κανόνες.

01156Παντελής Καλιότσος- Τα ξύλινα σπαθιά

Για παιδιά από 9 ετών

«Δεν νομίζω πως έχει μεγάλη διαφορά, αν εδώ πέρα τα σπαθιά είναι ξύλινα και τα πιστόλια νεροπίστολα. Η μανία του πολέμου αρχίζει με τα τυροβόλα και καταλήγει στα πυροβόλα! Εδώ τα παιδιά, όπως το συνηθίζουν κάποιες φορές, δίνουν ένα μάθημα στους μεγάλους για τον αφοπλισμό: κάνουν μποϊκοτάζ στα πολεμικά παιχνίδια! Για να μην τα πολυλογούμε, κύριοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί των κρατών, τα παιδιά με τα ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ τους σας λένε ότι, για να κάνουμε ΕΙΡΗΝΗ, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Μας χρειάζεται απλούστατα ένα Ε, ένα Ι, ένα Ρ, ένα Η, ένα Ν κι άλλο ένα Η! Ο πόλεμος δημιουργεί εχθρούς. Δεν το ρίχνετε καλύτερα στο παιχνίδι και στον αθλητισμό, που δημιουργεί απλούς αντιπάλους;» Ένα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών είναι ο πόλεμος… Αλλά μήπως μέσα από αυτό το παιχνίδι μαθαίνουν να μην πιστεύουν στην ειρήνη; Κάτι τέτοιο πιστεύει ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος και αποφασίζει να δείξει στους μικρούς φίλους του πως κανένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι καλός – ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά.

10030Μενέλαος Λουντέμης- Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα 

Για παιδιά από 10 ετών

Πήχτωνε το βράδυ. Λιγόστεψε κι ο αχός απ’ τα κυπαρίσσια. Ανάψανε οι λαµπάδες τ’ ουρανού. Όλα ήταν γάλα… γάλα… λουλάκι… και σπίθες. Το ποτάµι µουρµούριζε µες στον ύπνο του κρυφά παραµιλητά. Το παιδί κείνο το βράδυ δεν κοιµήθηκε… ολόκληρο το βράδυ. Έγραψε το πιο πικρό, το πιο µεγάλο του παραµύθι… Την αυγή ξεκίνησε. Ήταν… παρηγορηµένο. Είχε καταφέρει όλη τη νύχτα να µετρήσει τ’ άστρα… Να τα µετρήσει όλα… σιγά σιγά… ένα ένα… Όλα… Και τα βρήκε σωστά. Ο Μενέλαος Λουντέμης εξιστορεί με βιωματική γραφή και έντονα ηθογραφικά στοιχεία την ιστορία ενός φτωχού και ορφανού αγοριού με ακόρεστη δίψα για μάθηση και την αναμέτρησή του με τις ανισότητες και τις αντιξοότητες της κοινωνίας της εποχής του.

00679Ζωρζ Σαρή- Ο θησαυρός της Βαγίας 

Για παιδιά από 10 ετών

Το πρώτο βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, το οποίο ξεκίνησε ένα καλοκαίρι στην Αίγινα σαν παιχνίδι με τα παιδιά της. Έτσι πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά της και οι φίλοι τους, ενώ όλα τα μέρη που περιγράφει είναι απολύτως αληθινά! Μία παρέα παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα παιδιά σε περιπέτειες…