ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 1453

Κωνσταντινούπολη 1453Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Κωνσταντινούπολη 1453 της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Σταμάτη Μπονάτσου.

29 Μαΐου 1453. Η ημερομηνία μιλάει από μόνη της. Ποιος δεν την ξέρει; Ποιος δεν ξέρει πως τότε η Νέα Ρώμη, η Βασιλεύουσα των πόλεων, η πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, σκιά του εαυτού της στα 1453, άλλαξε χέρια; Πώς έζησαν οι κάτοικοι της πόλης εκείνους τους τρομερούς μήνες των μαχών και του αποκλεισμού;

Αιώνες πέρασαν, κι εμείς δεν ήμασταν βέβαια εκεί για να ξέρουμε. Ήταν όμως άνθρωποι που τα έζησαν ή τα άκουσαν, που τα κατέγραψαν για να μην ξεχαστούν.

Η συγγραφέας, αντλώντας στοιχεία από γραπτές πηγές και χρονικά εκείνης της περιόδου, αναπλάθει τις τελευταίες δραματικές μέρες της Κωνσταντινούπολης, μέσα από μικρά κεφάλαια, με απλό κατανοητό λεξιλόγιο και απευθυνόμενη συχνά άμεσα στον αναγνώστη σε δεύτερο πρόσωπο. Οι ήρωές της δεν είναι μόνο ιστορικά πρόσωπα αλλά και άλλα, ανώνυμα, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των γεγονότων. Το αποτέλεσμα, ένα εξαιρετικό ιστορικό, μη μυθοπλαστικό, βιβλίο για παιδιά, που βρίσκεται πολύ κοντά στα γεγονότα και θα τα βοηθήσει- και χάρη στην εικονογράφηση και τους χάρτες- να ταξιδέψουν στις τελευταίες ημέρες της Πόλης και να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα για τα γεγονότα.

Leave a Reply