ΚΟΛΛΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΑ ΛΕΠΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ!

Κόλλα Πέντε

Κόλλα Πέντε

Πέντε λεπτά θέλω μόνο, μικρά μου! Πέντε λεπτάκια να βάλω μια μπουκιά στο στόμα μου/να μιλήσω στο τηλέφωνο/να δω λιγάκι τον μπαμπά/να βάλω πλυντήριο/να διαβάσω το βιβλίο μου/να γείρω στον καναπέ/να κάνω ένα ντους/να δω τι θα φορέσω αύριο/να φτιάξω ένα καφεδάκι και να πιω μια γουλιά/να απαντήσω σε ένα email/να σουρώσω τα μακαρόνια/να ακούσω τις πρώτες ειδήσεις/να…/να…/να…
Πόσες φορές, όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά, δεν αναζητούσα αυτό το πεντάλεπτο προσωπικού χρόνου, μα δεν το είχα. Πόσες φορές κόντεψα να βάλω τα κλάματα από την εξάντληση ή/και τη ματαίωση, στην αρχή με ένα και έπειτα με δυο παιδιά, που δεν με άφηναν σε ησυχία λεπτό και όλο φώναζαν «μαμά, μαμά, μαμά, μαμά, μαμά». Μαμά, κάτσε, μαμά κοίτα, μαμά έλα, μαμά πάμε, μαμά δώσε…
Δυστυχώς, αν και έγινα μητέρα σχετικά νέα, δεν ήμουν ποτέ του παιχνιδιού και δη του δημιουργικού. Πάντα γέμιζα τον κοινό μας χρόνο με τα παιδιά με πολλά διαβάσματα και ζωγραφική και έτοιμα παιχνίδια και μικρές σπιτίσιες δουλειές που μετατρέπονταν σε παιχνίδι, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να καθίσω κάτω και να φτιάξω μια δραστηριότητα από το πουθενά, πόσω μάλλον μια δραστηριότητα που θα τα κρατούσε απασχολημένα μόνα τους, χωρίς να απαιτείται η δική μου συμμετοχή ή αντίστοιχα του μπαμπά τους, να είναι εκπαιδευτική και να μην είναι, φυσικά, επικίνδυνη.

Εντωμεταξύ, ήμασταν από τους γονείς που απαγορεύαμε την οθόνη σχεδόν τελείως (το πληρώνουμε τώρα, στην εφηβεία, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), με αποτέλεσμα να πρέπει να κρατάμε διαρκώς απασχολημένα τα μικρά με κάτι ελκυστικό.
Μου έλειπαν, λοιπόν, οι ιδέες για κάτι εύκολο στο στήσιμο και στο συμμάζεμα, που δεν θα ήταν πλαστικούρα και θα με βοηθούσε να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία. Λίγα πράγματα κατάφερα. Κάπως με έσωζαν οι εξωτερικές δραστηριότητες, οι ιδέες που προέκυπταν από τα βιβλία και η δουλειά γινόταν στον παιδικό σταθμό. Αλλά αυτά τα πέντε λεπτά ησυχίας στο σπίτι δεν τα είχα…

Γι’ αυτό και τώρα, που παρακαλώ εγώ τα μεγάλα πια μικρά μου να μου δώσουν πέντε λεπτά από τον χρόνο τους –και σπάνια μου τα δίνουν, σνιφ, κλαψ, λυγμ– θέλω να μοιραστώ με τις πιο νέες μαμάδες το βιβλίο που άργησε 12 χρόνια, όπως χαρακτηρίζω το φανταστικό Κόλλα πέντε, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. H συγγραφέας του, η blogger Daisy Upton, γνωστή και ως Five Minute Mom, ήρθε να στηρίξει κάθε πολυάσχολο γονέα με μικρά και απαιτητικά παιδιά, προσφέροντας περισσότερες από 150 δραστηριότητες πανεύκολες στο στήσιμο και στο ξεστήσιμο που καλλιεργούν τις παιδικές δεξιότητες και δίνουν στους γονείς ελεύθερο χρόνο… χωρίς τύψεις! Είναι φα-ντα-στι-κό!!! Σας αποκαλύπτω μόνο μια ιδέα της πολυμήχανης Βρετανίδας μάνας για να σας… ανοίξω την όρεξη –στην παρούσα περίπτωση και κυριολεκτικά, εκτός από μεταφορικά! Για τις υπόλοιπες και για ένα σωρό χρήσιμα  tips για τη διασκέδαση και την απασχόληση ζουζουνιών από ενός έως πέντε ετών, αναζητήστε το Κόλλα Πέντε στα βιβλιοπωλεία. Κι άμα με πετύχετε κάπου, θα δεχτώ το hi-five και την…ευγνωμοσύνη σας με μεγάλη μου χαρά!ΤO ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Είμαι σχεδόν σίγουρη πως σε κάθε σπίτι υπάρχει ένα καλάθι με πλαστικά φαγητά για καθημερινό παιχνίδι. Όσο και αν αυτό ενθουσιάζει απίστευτα τα παιδιά, μετά τη δέκατη πέμπτη συνεχόμενη φορά που «τρώω» ένα πλαστικό λουκάνικο λέγοντας «Μμμμ, πάρα πολύ νόστιμο!», βαθιά μέσα μου εύχομαι να ήμουν ο μπαμπάς και όχι η μαμά τους, που ήταν ακόμα στη δουλειά. Σκέφτηκα, λοιπόν, ένα παιχνίδι για να το κάνω λίγο πιο ενδιαφέρον.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

  • χαρτί και στιλό
  • 5 πιάτα ή μπολ
  • πλαστικά φαγητά (αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε φαγώσιμα από την κουζίνα)
  • 5 λούτρινα κουκλάκια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Σχεδιάστε πάνω σ’ ένα χαρτί έναν κύκλο στο σχήμα ενός πιάτου ή ενός μπολ. Έπειτα σχεδιάστε τρία από τα είδη πλαστικού φαγητού στο εσωτερικό του πιάτου. Στο τέλος σχεδιάστε ένα από τα κουκλάκια στο πάνω μέρος του χαρτιού.
  2. Κάνετε το ίδιο για κάθε κουκλάκι, χρησιμοποιώντας διαφορετικά φαγητά για το καθένα. Αυτές είναι «παραγγελίες» του φαγητού τους.
  3. Βάζετε τα κουκλάκια στη σειρά ή πάνω σε μια κουβερτούλα για πικ νικ.
  4. Αφήστε κάπου κοντά τα πιάτα και τα πλαστικά φαγητά μαζί με τις παραγγελίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

  1. Εξηγήστε στα παιδιά ότι τα κουκλάκια ήρθαν στο εστιατόριο και έχουν ήδη «παραγγείλει» το φαγητό τους.
  2. Αφήστε τα να διαλέξουν το κουκλάκι στο οποίο θέλουν να σερβίρουν και να βρουν την «παραγγελία» του.
  3. Στη συνέχεια, δείξτε τους πώς να ψάξουν μέσα στα πλαστικά παιχνίδια για να ετοιμάσουν την παραγγελία που θα βάλουν στο πιάτο.
  4. Στο τέλος, σερβίρουν το γεύμα που ετοίμασαν στο κουκλάκι.
  5. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα παιχνίδια – τα παιδιά σας μπορούν επίσης να «ταΐσουν» τα παιχνίδια και από το δικό τους φαγητό, αν φυσικά το θέλουν!

Tip 1: Για να παρατείνουμε το παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν στο τέλος να πλυθούν στον νεροχύτη, χρησιμοποιώντας νερό, σαπούνι κι ένα πανάκι.
Tip 2: Για μεγαλύτερα παιδιά. Αντί να τα σχεδιάσετε, γράψτε το όνομα κάθε φαγητού στα πιάτα. Θα μπορούσατε να βάλετε τα παιδιά να γράψουν τα ίδια τις παραγγελίες τους.

Leave a Reply