Η Τζούντιθ Κερ, συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη», πέθανε σε ηλικία 95 ετών έπειτα από σύντομη ασθένεια, όπως ανακοίνωσε ο εκδότης της. «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε πως η Τζούντιθ Κερ, συγγραφέας και εικονογράφος των «The Tiger Who Came to Tea», «When Hitler Stole Pink Rabbit», «Mog the Forgetful Cat» και πολλών άλλων κλασικών παιδικών βιβλίων, πέθανε στο σπίτι της χθες σε ηλικία 95 ετών έπειτα από σύντομη ασθένεια», ανακοινώθηκε από τον εκδοτικό Οίκο Harper Collins.
Η ιστορία που έγραψε και εικονογράφησε η Judith Kerr, η οποία απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στις 22 Μαΐου 2019, έχοντας ανακηρυχθεί “Εικονογράφος της Χρονιάς” από τα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου λίγες μέρες πριν, ξεκινά με την απρόσμενη επίσκεψη μιας τίγρης στο σπίτι της μικρής Σοφίας τη στιγμή που ετοιμάζεται να πάρει τσάι με τη μαμά της. Η Σοφία προσκαλεί την τίγρη αλλά σύντομα ανακαλύπτει πως η όρεξη της είναι τόσο μεγάλη που κατορθώνει να καταναλώσει ό,τι φαγώσιμο υπάρχει στο σπίτι και όχι μόνο… Τι θα γίνει όταν ο μπαμπάς επιστρέψει στο σπίτι από τη δουλειά και δεν υπάρχει φαγητό για το δείπνο; Άραγε η τίγρη θα ξανάρθει για επίσκεψη;
“Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη”, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, δεν αποτελεί τυχαία ένα εκδοτικό φαινόμενο: Έχοντας πουλήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, συγκαταλέγεται μόνιμα στις λίστες με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, επανεκδίδεται συνεχώς και πάντα βάσει της αυθεντικής έκδοσης του 1968 ενώ αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές ανάγνωσης τόσο των παιδιών (ηλικιακό εύρος 2-6 ετών), όσο και των γονέων (89% ποσοστό προτίμησης).
Και όπως γίνεται συνήθως με τα best-sellers, πίσω από την ιστορία της Τίγρης κρύβεται μια πολύ ενδιαφέρουσα βιωματική εμπειρία:
Η συγγραφέας ζούσε στο Βερολίνο λίγο πριν την άνοδο του Γ’ Ράιχ και το όνομα του πατέρα της, του διακεκριμένου Εβραίου συγγραφέα και θεατρικού κριτικού Alfred Kerr, βρισκόταν σε λίστα μελλοθάνατων εξαιτίας της εναντίωσης του στο κόμμα των Ναζί που μέρα με τη μέρα αποκτούσε περισσότερη δύναμη. Τη νύχτα πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, η οικογένεια Kerr φυγαδεύτηκε στην Ελβετία και τα βιβλία του Alfred Kerr κατέληξαν στη διαβόητη πυρρά που οργάνωσε ο Goebbels το Μάιο του 1933 στην Opernplatz. Παρόλο που η ίδια η Judith Kerr ισχυρίζεται πως η έμπνευση για την Τίγρη προήλθε από μια ιστορία που σκαρφίστηκε για να διηγείται στην κόρη της πριν τον ύπνο, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Τίγρη συμβολίζει μια παραλίγο απειλή (μια Τίγρη που μπαίνει στο σπίτι, αρπάζει ό,τι βρει μπροστά της και διακόπτει την οικογενειακή ρουτίνα) αφού η συγγραφέας πέρασε ένα διάστημα της παιδικής της ηλικίας γνωρίζοντας πως ανά πάσα στιγμή κάποιος θα έμπαινε στο σπίτι της (αξιωματικός της Γκεστάπο ή των SS) και θα έπαιρνε τον πατέρα της.
Από την πρώτη έκδοση του βιβλίου το 1968 ως σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που έχουν γράψει θετικές κριτικές αλλά αξίζει να σταθούμε σε εκείνη της διάσημης συγγραφέα, Antonia Fraser η οποία είχε εύστοχα σημειώσει: ”Τα παιδιά περιορίζονται τόσο πολύ από τους ενήλικες οπότε η ιδέα μιας τίγρη που εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι κι αδειάζει τα πάντα είναι απλώς υπέροχη” (από συνέντευξη της στη The Guardian). Η δε κριτική της εφημερίδας The Independent τα συνοψίζει όλα σε μια φράση: “ένα μοντέρνο κλασικό βιβλίο”.
Η εικονογράφηση, που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής του ’60, τα ζωηρά χρώματα, οι σχεδιασμένες στο χέρι φιγούρες της Kerr έχουν σίγουρα κλασικό ύφος ενώ η ίδια η ιστορία με τους διαχρονικά αγαπημένους ήρωες των παιδιών, μια μαμά, ένα κοριτσάκι και ένα άγριο ζώο, σε συνδυασμό με την αστεία ροή και το τέλος της, διαθέτει τα “συστατικά” ενός κλασικού αναγνώσματος.
Γιατί όμως αυτή η Τίγρη έχει αγαπηθεί τόσο από γενιές και γενιές παιδιών και έχει φτάσει μέχρι και να μεταφερθεί στο θέατρο σε διασκευή του David Wood που προτάθηκε για το βραβείο Oliver;
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδανικό για νυχτερινή ανάγνωση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας λόγω της απλής ιστορίας του, που παράλληλα αφήνει χώρο στον μικρό αναγνώστη να τη συμπληρώσει με τη φαντασία του, ενώ είναι κατάλληλο και για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας αφού η σύντομη και κατανοητή ιστορία του ενδείκνυται για κατανόηση με τις λέξεις.
Παράλληλα, η εντέλει φιλική επίσκεψη της Τίγρης – η οποία ανήκει στα άγρια ζώα – μειώνει την ανασφάλεια που βιώνουν τα παιδιά όταν ταράσσεται η ρουτίνα τους.
Ακόμα κι αν τίποτα από τα παραπάνω να μην ίσχυε, ποιος δεν θα ήθελε να δεχτεί μια απρόσμενη επίσκεψη από μια χαριτωμένη και σκανταλιάρα τίγρη που φέρνει κι άλλες αλλαγές στη συνήθως μουντή καθημερινότητα;
Με πληροφορίες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.