ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΛΑ

Μαθαίνουμε να ζούμε με λιγότερο άγχος, δίνουμε αξία στην καθημερινότητα, προσφέρουμε χαρά, ηρεμία και ασφάλεια στα παιδιά μας.

Σε κάθε όψη της ζωής μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέφος από αντικείμενα και επιλογές. Αν εμείς οι ενήλικες νιώθουμε τόσο εξαντλημένοι, φαντάσου πώς θα αισθάνονται τα παιδιά! Σίγουρα όχι ευτυχισμένα. Αντίθετα με όλα όσα μας λένε οι διαφημίσεις, οι πολλές επιλογές είναι τυραννία. Μια άλλη μορφή άγχους. Aφήνουν ελάχιστο χρόνο και επίσης διαβρώνουν τα κίνητρα και την ευημερία μας. Χτίζουμε τις οικογένειές μας πάνω στο «πάρα πολλά»: πάρα πολλά αντικείμενα, πάρα πολλές επιλογές, πάρα πολλές πληροφορίες, πάρα πολύ γρήγορα. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Kim John Payne έχει δουλέψει, ως ψυχολόγος και σύμβουλος οικογένειας, με πάρα πολλούς γονείς και παιδιά. Μαζί τους βρήκε τρόπους για να μειώσουμε το άγχος και να αποκαταστήσουμε  μια αίσθηση ψυχικής ηρεμίας και ευδαιμονίας στα παιδιά και αυτές μοιράζεται μαζί μας στο βιβλίο γονείς Απλά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, σε μετάφραση Λαμπρινής Σταμάτη. Ανθρώπινες εμπειρίες και σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα γίνονται εργαλεία για να συντονίσουμε την πραγματική μας ζωή με τα όνειρα που είχαμε για την οικογένειά μας, με το ρυθμό της παιδικής ηλικίας. Το βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις στην άκρη όλα εκείνα τα άχρηστα, διασπαστικά, κουραστικά, που κατακερματίζουν την προσοχή των παιδιών και καταληστεύουν το πνεύμα τους. Προσφέρει έμπνευση, ιδέες και έναν δυναμικό χάρτη για να μπορέσεις να σχεδιάσεις τις αλλαγές που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία της οικογένειάς σου:

  • Στο περιβάλλον: δημιουργώντας χώρο για να μπορέσουν τα παιδιά να αφοσιωθούν βαθιά στο παιχνίδι και να εστιάσουν την προσοχή τους.
  • Στο ρυθμό της καθημερινότητας: με «βαλβίδες αποσυμπίεσης» που μειώνουν την ένταση και τις διαμάχες γύρω από τον ύπνο ή το φαγητό και βάζουν τα θεμέλια για τη συνεργασία.
  • Στο πρόγραμμα: προσφέροντας «ανάσες» στις πάρα πολλές ασχολίες και οργανωμένες δραστηριότητες, δημιουργώντας νησίδες ηρεμίας και σύνδεσης.
  • Στις επιρροές από τα media και των κόσμο των ενηλίκων: αναπτύσσοντας φίλτρα που περιορίζουν την έκθεση σε οθόνες και ηλεκτρονικές συσκευές, τη διαρκή υπερ-διέγερση και τον κατακλυσμό από πληροφορίες.

goneis apla

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και πρόσφατα και στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο κίνημα γονέων, παιδαγωγών, ψυχολόγων, κ.α., που αντλεί έμπνευση από το βιβλίο “γονείς Απλά!”. Είναι άνθρωποι που εργάζονται για την απλότητα στην οικογένεια και για να ξαναβρεί η παιδική ηλικία τη χαμένη της αίγλη. Οι γονείς συναντιούνται σε ομάδες, μοιράζονται εμπειρίες και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον στην απόφασή τους να αφήσουν έξω από την οικογένειά τους την υπερβολή, να δώσουν έμφαση σε εκείνα που έχουν πραγματικά αξία. Περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτή την προσπάθεια θα βρεις στα:

www.goneisapla.gr & www.facebook.com/goneisapla.gr

www.simplicityparenting.com

Για να γνωρίσουμε καλύτερα το βιβλίο και τους “γονείς Απλά”, μπορούμε να πάμε σε μια από τις ανοιχτές και δωρεάν συναντήσεις για γονείς που ζουν την πίεση της καθημερινότητας για “πάρα πολλά”, “πάρα πολύ νωρίς”, “πάρα πολύ γρήγορα”, που διοργανώνονται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου.
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 στις 19:00  στο Free Thinking Zone 
(Σκουφά 64 & Γριβαίων, Αθήνα | τηλ. 210 3617461)Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013, στις 18:00 στο Playgroup Hellas 
(Κύπρου 37Β, Αγία Παρασκευή | τηλ. 210 6090770)

Leave a Reply