ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΗΝΗΤΗΣ

Η αγάπη του για τα παιδιά και η εκτίμηση που τρέφει για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό τρόπο σκέψης τους οδήγησαν τον ηθοποιό Μάνο Γαβρά στο να γράψει το βιβλίο «Φιστίκιος ο Αιγινήτης», που είναι και η πρώτη του απόπειρα στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Τo βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Λιβάνη, σε εξαιρετική εικονογράφηση της Μαργαρίτας Ζεβελάκη.
Ας αφήσουμε καταρχάς τον ίδιο τον Φιστίκιο να μας συστηθεί για να δούμε περί τίνος πρόκειται: «Εγώ ένα έχω να σας πω. Μπορεί να είμαι ο πιο κοντός στην τάξη και να με κοροϊδεύουν όλοι, μπορεί η Αφροδίτη που είναι η ωραία της τάξης και μου τρέχουν τα σάλια όποτε τη βλέπω να μη με θέλει και πολύ -μάλλον καθόλου-μπορεί να μη με λένε Ηρακλή αλλά Φιστίκη, αλλά εγώ σε αυτό το βιβλίο και με μπρατσαράδες θα τα βάλω και με τέρατα και με τους θεούς τους ίδιους αν χρειαστεί και ήρωας θα γίνω -άντε στη χειρότερη ολυμπιονίκης- και το μωρό θα το ρίξω στο τέλος. Κι αν δεν προλάβω να γίνω ήρωας σε αυτό το βιβλίο, τότε θα γίνω στο επόμενο ή στο παραεπόμενο. Άντε, τα λέμε μέσα στο βιβλίο, παιδιά. Και μη βιαστείτε να με κοροϊδέψετε γιατί πίσω έχει ο Φιστίκης την ουρά, που λένε και οι μεγάλοι».

fistikios
Ο «Φυστίκιος ο Αιγηνήτης» είναι ένα ευφάνταστο κόμικ, χωρισμένο σε 8 κεφάλαια και παρουσιάζει τη ζωή ενός αγοριού, που ζει σε μια…σύγχρονη Αρχαία Ελλάδα, μέσα σε μια τυπική αρχαιο-νεο-ελληνική οικογένεια, κουβαλάει τα κόμπλεξ του, είναι ερωτευμένος, του αρέσουν οι εκπαιδευτικές εκδρομές γιατί χάνει μάθημα, σερφάρει στο παπυροδίκτυο και τουιτάρει με πουλιά! Οι μονόλογοι του Φυστίκιου προβληματίζουν και οδηγούν κάθε παιδί της προ-εφηβικής και πρώτης εφηβικής ηλικίας να ταυτιστεί αμέσως  μαζί του. «Πότε θα μεγαλώσω;», «Πότε θα με προσέξει το κορίτσι που μου αρέσει;», «Γιατί με κοροϊδεύουν;», «Γιατί είμαι κοντός;». Χάρη στο χιούμορ του, ο Φυστίκιος καταφέρνει και επιβιώνει μια χάρα, φιλοσοφεί τη ζωή του και τελικά βγαίνει νικητής! Μέσα από τις περιπέτειές του, οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν πολλές πληροφορίες τόσο για την αρχαία όσο και για τη σημερινή Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά ο τιμοκατάλογος προβλέψεων της Πυθίας, αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για την Πέρσικα, την τρόικα της αρχαιότητας, και ξεσκεπάζεται το σκάνδαλο ότι, εκτός από τους σύγχρονούς μας πολιτικούς, και οι Θεοί του Ολύμπου έπαιρναν μίζες, Περιμένουμε ήδη τη συνέχεια!

manos_gavras

Ο Μάνος Γαβράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησε να εργάζεται σε νεαρή ηλικία ως επαγγελματίας μουσικός ενώ στην πορεία έκανε το πέρασμα στο θέατρο αποφοιτώντας από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην υποκριτική και την παραγωγή κινηματογράφου στο «Stella Adler Conservatory of Acting» και το «New School University» της Νέας Υόρκης, ενώ αργότερα δίδαξε υποκριτική και τεχνική για αρκετά χρόνια σε δραματικές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ως ηθοποιός, στην Ελλάδα συνεργάστηκε με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ενώ στο εξωτερικό συμμετείχε σε ταινίες όπως το The Back up Plan δίπλα στην Τζένιφερ Λόπεζ και την επιτυχία αυστροελληνικής παραγωγής The Kings of Mykonos, ενώ στο θέατρο πρωταγωνίστησε σε παράσταση μιούζικαλ του θρυλικού La Mama Theatre στο off Broadway της Νέας Υόρκης. Ο Μάνος είναι επίσης associate producer της ταινίας Lee Daniels the Butler, που το περασμένο καλοκαίρι κυριολεκτικά έσπασε ταμεία στην Αμερική, ενώ οι φήμες τη θέλουν υποψήφια σε αρκετές κατηγορίες στα φετινά Oscars. Ο Μάνος είναι συνιδρυτής και συνέταιρος της εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών On Global Pictures με βάση το Λος Άντζελες. Στο χώρο του παιδικού θεάτρου τώρα, ο Μάνος έκανε την παραγωγή και είχε την επιμέλεια της παράστασης Ο Μικρός Πρίγκιπας, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία στο πρώτο παγκόσμιο φεστιβάλ παιδικού θεάτρου της Κύπρου το 2010. Η αγάπη του για τα παιδιά και η εκτίμηση που τρέφει για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό τρόπο σκέψης τους οδήγησαν τον Μάνο στο να γράψει το βιβλίο Φιστίκιος ο Αιγινήτης, που είναι και η πρώτη του απόπειρα στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας.

One Response

  1. faioulini 13 Φεβρουαρίου, 2014

Leave a Reply