E-BOOKS ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Ή ΚΛΑΣΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ;

E-books για παιδιά ή κλασικά βιβλία; Ποια είναι καλύτερα για το παιδί σας;

Οι κλασικοί αναγνώστες μπορεί να ανατριχιάζουν στην ιδέα πως αντί το παιδί τους να πιάνει στα χέρια του ένα βιβλίο και να το «μυρίζει», να διαβάζει ένα ψηφιακό. Όμως, μήπως και το e-Book μπορεί να έχει κάποια οφέλη, ειδικά αν το παιδί σας ξοδεύει ήδη κάθε λεπτό από τον ελεύθερό του χρόνο μπροστά στον υπολογιστή ή στο tablet; Οπότε αν έχετε ενδοιασμούς ίσως του κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς τα ψηφιακά βιβλία έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα.

Πώς τα E-books βοηθούν το παιδί σας;

Την ώρα που το παιδί διαβάζει και έχετε ελεύθερο χρόνο για εσάς, τότε μπορείτε να παίξετε NetBet kazino και να διασκεδάσετε και εσείς λιγάκι. Η ΝetBet έχει τεράστια εμπειρία και, με πάνω από 1.000 παιχνίδια, μπορεί να εγγυηθεί τη διασκέδασή σας με ασφάλεια.  Σύμφωνα με την έρευνα του National Literacy Trust, η ανάγνωση e-Books λειτουργεί θετικά, γιατί ιδιαίτερα στα αγόρια βελτιώθηκε η ικανότητα ανάγνωσης.  Η μελέτη διήρκησε τέσσερις μήνες και διαπίστωσε πως το επίπεδο ανάγνωσης στα αγόρια αυξήθηκε κατά οκτώ μήνες ενώ στα κορίτσια κατά επτά μήνες. Όμως, σε αυτόν τον τομέα τα οφέλη δε σταματούν εκεί καθώς ο αριθμός των αγοριών που είχαν δυσκολίες στην ανάγνωση παλαιότερα μειώθηκε κατά δύο φορές.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία επίσης ενθάρρυναν την ανάγνωση και στα παιδιά που δεν τους άρεσε το διάβασμα μεν αλλά τους άρεσε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία δε, σε σχέση με τη μελέτη. Το να διαβάζουν e-Books έχει θετική επίπτωση ακόμα και στην ανάγνωση τυπωμένων βιβλίων, καθώς πριν ξεκινήσει η μελέτη μόνο το 10% δήλωσε πως του άρεσε να διαβάζει σε χαρτί, αλλά μετά τη μελέτη το 10% έγινε 40%. Αυτό σημαίνει πως η ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων ανοίγει ένα νέο παράθυρο πρόσβασης στην ανάγνωση στους μικρούς απρόθυμους αναγνώστες.

Για ποιο λόγο τα ψηφιακά βιβλία είναι υπέροχα;

Κάποια παιδιά λένε πως προτιμούν το ψηφιακό βιβλίο γιατί μπορούν να μεγεθύνουν τα γράμματα και τις εικόνες όπως τους αρέσει, οπότε τα διευκολύνει στην ανάγνωση. Επίσης, αυτό βοηθάει και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως η δυσλεξία, αλλά και παιδιά με διαταραχές στην οπτική επεξεργασία.

Πλέον όλοι οι νέοι έχον ένα smartphone ή ένα tablet κοντά τους, οπότε η πρόσβαση είναι ευκολότερη σε σχέση με το να κρατάνε ένα βιβλίο μαζί τους. Επίσης, δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τι κάνουν καθώς μπορεί απλώς να χαζεύουν και δε συνειδητοποιούν πως διαβάζουν επειδή χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να το κάνουν. Δεν έχουν ακόμα καταλήξει για ποιο λόγο ωφελεί παραπάνω τα αγόρια αλλά μια θεωρία είναι πως συνήθως περνούν παραπάνω χρόνο στον υπολογιστή και είναι πιο εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

Μπορούν τα ηλεκτρονικά να αντικαταστήσουν τα έντυπα;

Τα παιδιά πρέπει να διαβάζουν βιβλία από όποιο μέσο είναι διαθέσιμο είτε ηλεκτρονικό, είτε έντυπο. Έρευνες αναφέρουν πως τα παιδιά που διαβάζουν έντυπα έχουν υψηλότερα επίπεδα απόλαυσης ανάγνωσης σε σύγκριση με αυτά που διαβάζουν ηλεκτρονικά.  Εμείς πρέπει όμως να τους δίνουμε επιλογές από την ηλικία των επτά ετών περίπου, όταν μαθαίνουν να διαβάζουν μόνα τους και πρόσβαση σε όλα τα μέσα για να έχουν επαφή με τα βιβλία.

Το ζήτημα αν η ανάγνωση σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή μετράει ως χρόνος μπροστά σε οθόνη είναι ακανθώδες και μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εάν προσπαθείτε να περιορίσετε το χρόνο που περνά το παιδί σας στις οθόνες. Είναι πολύ πιθανό, αν πάτε να εντάξετε το χρόνο ανάγνωσης στον χρόνο διασκέδασης μέσω οθόνης, το παιδί να απορρίψει εντελώς την ανάγνωση. Η Ακαδημία Παιδιατρικής της Αμερικής, για παράδειγμα, προτείνει επί του παρόντος ένα αυστηρό ημερήσιο όριο δύο ωρών για την ώρα που ένα παιδί πρέπει να περνάει μπροστά σε οθόνη (αν και αυτή η οδηγία είναι υπό εξέταση) και λέει ότι οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις.

Υπάρχουν επίσης προβλήματα με τις οθόνες που χρησιμοποιούνται αργά το βράδυ, γιατί επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών. Οι συσκευές Bluelight, όπως οι φορητοί υπολογιστές και τα τάμπλετ είναι από τους μεγαλύτερους ενόχους, ακόμα και αν σε κάποιες συσκευές η οθόνη δεν τρεμοπαίζει. Δυστυχώς, υπάρχουν ενδείξεις πως ακόμη και αυτές θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τα παιδιά.

Τελικά, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγετε να εφαρμόσετε τον χρόνο της οθόνης  – και αν συμπεριλαμβάνετε την ψηφιακή ανάγνωση στην καθημερινότητα του παιδιού σας – εξαρτάται από εσάς. Πάντα όμως μπορείτε να διαβάσετε μια παραδοσιακή ιστορία ύπνου από ένα έντυπο βιβλίο.

Πού μπορώ να βρω Ε-books για παιδιά;

Όλο και περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι αλλά και συγγραφείς στρέφονται και στη δημιουργία ψηφιακών βιβλίων, είτε με εικόνα και κείμενο, είτε μόνο με κείμενο είτε ηχητικό βιβλίο. Αν έχετε συσκευή Αpple τότε μπορείτε μέσα από την εφαρμογή IBooks να μπείτε στην ενότητα που αφορά τα παιδιά και να κατεβάσετε είτε με πληρωμή είτε δωρεάν όποιο βιβλίο θέλετε. Υπάρχει και το ανάλογo top 20 για να ανακαλύψετε τα παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν. Αν έχετε android τότε μπορείτε να τα βρείτε μέσα από το Google Play. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές ιστοσελίδες που προωθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία στα ελληνικά όπως οι παρακάτω: www.openbook.gr, www.myebooks.gr, www.ebooks4greeks.gr και πολλά άλλα. Εννοείται πως μέσα από τις ίδιες εφαρμογές και ιστοσελίδες μπορείτε και εσείς να διαβάσετε ό,τι είδος θέλετε καθώς η γκάμα είναι πολύ μεγάλη. Αν σας ενδιαφέρουν βιβλία στα αγγλικά υπάρχουν ιστοσελίδες όπως της Amazon που κυκλοφορούν εκατομμύρια τίτλοι. Απλώς διαβάστε όλοι-ταξιδέψτε όσο πιο πολύ γίνεται.

Leave a Reply