ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΔΡΑΚΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Το αγόρι που μεγάλωνε δράκουςΕίναι εκπληκτικό τι μπορεί να συμβεί αν αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη να ανθίσει… Και αυτές τις παράξενες ημέρες, χρειαζόμαστε βιβλία θετικά, χαρούμενα, που θα απογειώσουν τη θετική μας φαντασία και θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους πιο όμορφους, σε κόσμους όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν… Ένα από αυτά είναι Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους, ένα σπαρταριστό ανάγνωσμα, το πρώτο μιας τριλογίας που θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα δουν τους δράκους με άλλο μάτι.

Όταν ο μικροκαμωμένος Τόμας ανακαλύπτει ένα παράξενο γέρικο κακτοειδές δέντρο σε μια άκρη του κήπου του παππού του, δεν το θεωρεί σημαντικό. Παρ’ όλα αυτά, παίρνει τον παράξενο καρπό του στο  σπίτι μαζί του. Σύντομα, έρχεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο σοκ της ζωής του, όταν από το φρούτο εκκολάπτεται ένας μικροσκοπικός δράκος! Το παράξενο αυτό δέντρο, με το όνομα πιτάγια, βγάζει φρούτα του δράκου, και έτσι το αγόρι αποκτάει έναν ολοδικό του δράκο, τον οποίο ονομάζει Λάμπη, γιατί… λαμπυρίζει!

Ο Τόμας μαθαίνει πολύ γρήγορα ότι η ζωή με τον Λάμπη είναι γεμάτη διασκεδάσεις, αλλά επίσης πολύ… απρόβλεπτη. Ναι, οι δράκοι είναι υπέροχοι, αλλά είναι πολύ πιο μπελαλίδικοι π.χ. από τα αγγούρια. Ας πούμε, βάζουν φωτιά στην οδοντόβουρτσά σου και κρεμούν το εσώρουχό σου στην κεραία της τηλεόρασης και κάνουν κακά μέσα στα δημητριακά του μπαμπά σου (προσοχή στα δρακο-κακά, είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και σε ορισμένες περιπτώσεις εκρηκτικά).

Ο Τόμας θα πρέπει να μάθει πώς να φροντίζει τον Λάμπη – και γρήγορα μάλιστα. Προφανώς οι γονείς του και ο παππούς και η γιαγιά του δεν πρέπει να μάθουν ότι εκτός από τον γάτο του έχει και ένα επιπλέον κατοικίδιο, ακόμα κι αν πρόκειται για το πιο κουλ κατοικίδιο του κόσμου, ένα καλόκαρδο πλάσμα με κοφτερά νύχια και μυτερά αγκάθια στη ράχη του, που δεν έχει μάθει να ελέγχει ακόμα την ουρά του, αυτή με την αιχμή βέλους στην άκρη της. Βέβαια, η τρίχρονη Λόλι αντιλαμβάνεται αμέσως τι κρύβει στην τσέπη του ο αδελφός της και γίνεται με τον τρόπο της συνεργός του… 

Και τότε συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: το δέντρο βγάζει κι άλλα φρούτα του δράκου! Έτσι, ο Τόμας γίνεται επίσημα καλλιεργητής δράκων. Μοιράζεται το μυστικό του με την παρέα του και… Τα υπόλοιπα καλύτερα να τα διαβάσετε μόνοι σας! 

Οι δράκοι της ιστορίας της Άντι Σέπερντ δεν είναι απλά κατοικίδια. Είναι οι φίλοι που κάθε παιδί θα ήθελε να έχει. Είναι πλάσματα εξαιρετικής ομορφιάς, διαφορετικά το ένα από το άλλο, και μοιράζονται χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού-ιδιοκτήτη, σαν να αποτελούν έναν καθρέφτη του χαρακτήρα του και σαν να βλέπουν μέσα στην καρδιά του. Ο Τόμας, που έχει περάσει και μια περιπέτεια υγείας στο παρελθόν, και έχει αρκετά θέματα να αντιμετωπίσει, βρίσκει τον πιο αναπάντεχο σύμμαχο για να ζήσει μια πολύ καλύτερη ζωή! Άλλωστε οι δράκοι έχουν ρομβοειδή σπινθηροβόλα µάτια που σε κοιτάζουν φεγγοβολώντας και η ζεστή ανάσα τους σου γαργαλάει το αυτί, παρά τα προβλήματα που σου δημιουργεί η ανατροφή τους!

Οι μαγικές εικονογραφήσεις της εξαιρετικής και πολυβραβευμένης Sara Ogilvie συμπληρώνουν υπέροχα το τρυφερό και ταυτόχρονα χιουμοριστικό κείμενο, που, συν τοις άλλοις, καταφέρνει να θίξει με έμμεσο και έξυπνο τρόπο θέματα όπως η διαφορετικότητα, ο σχολικός εκφοβισμός, η οικολογική συνείδηση, οι οικογενειακοί δεσμοί.

«Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους» είναι ιδανικό ανάγνωσμα για την καραντίνα, για κάθε ηλικία από 8 και άνω  Γιατί θα ταξιδέψει αυτόν που το διαβάζει, θα τον χαλαρώσει, θα τον κάνει να ξεχάσει για λίγο τον κορονοϊό. Όταν ξαναβγούμε από τα σπίτια μας, νομίζω ότι θα πάω να αναζητήσω πιτάγιες (οδηγίες υπάρχουν στο τέλος του βιβλίο για το πώς θα τις αναγνωρίσουμε). Γιατί ποιος δε θα ήθελε να έχει έναν δικό του δράκο; Περιμένουμε και τα δυο επόμενα βιβλία της σειράς, τα οποία ελπίζω να διαβάσουμε σε παραλίες, σε βουνά, σε λέσχες ανάγνωσης, σε βιβλιοπωλεία, σε πλατείες και φυσικά σε σχολεία!

978-618-03-2182-1_3 (1)

Το αγόρι που μεγάλωνε δράκους, της Andy Shepherd, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Βούλας Αυγουστίνου και μπορείτε να το παραγγείλετε από το eshop τους εδώ ή τηλεφωνικά, στο 211 3003500.