ΔΕΣΜΕΥΣΗ, Η ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ.

blogger-image-666281131
Η εκπαίδευσή και η εργασία μου είναι βασισμένες στην αναλυτική ψυχοθεραπεία, αγαπώ τον Φρόιντ και τη θεωρία του (η οποία είναι ανεξάντλητη και όσες φορές και να διαβάσεις τα κείμενά του κατανοείς και κάτι νέο και συγκλονιστικό για την ανθρώπινη φύση), είμαι όμως “ανοιχτή” σε όλες τις θεωρίες, σκέψεις και απόψεις που αφορούν στην προσπάθεια των ανθρώπων να ανακαλύψουν και να προωθήσουν τον εαυτό τους.
Από τα φοιτητικά μου χρόνια παρατηρώ, γνωρίζω και συναναστρέφομαι ανθρώπους (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) που σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν βρεθεί σε στιγμές απόγνωσης, ανυπομονησίας και φόβου και έχουν αναζητήσει άμεσες πηγές λύσεων.
Τα τελευταία, δέκα, χρόνια που εργάζομαι στην Ελλάδα, έχω βιώσει τις αλλαγές στις ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες των ανθρώπων εξαιτίας των κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών αλλαγών που έχει υποστεί η χώρα μας. Οι ισορροπίες στο έδαφος της ζωής μεταβάλλονται με γοργό ρυθμό και προκαλούν την αίσθηση παραμονής σε σεισμογενή περιοχή.  Αυτή η τρομακτική αίσθηση δικαιολογεί την ανυπομονησία που βιώνουν όσοι αναζητούν άμεση λύση και ίσως “ανώδυνη” σε όλα όσα τους απασχολούν!  Όμως τι σημαίνει άμεση και τι ανώδυνη;
Ο Anthony Robbins, στο βιβλίο του Απεριόριστη δύναμη, στο 6ο κεφάλαιο γράφει “πολλοί ψυχοθεραπευτές πιστεύουν ότι για να αλλάξει κανείς, πρέπει να επιστρέψει στις βαθιά ριζωμένες αρνητικές εμπειρίες και να τις ξαναζήσει. Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν αρνητικές εμπειρίες στη ζωή, που συσσωρεύονται μέσα τους, μέχρι που τελικά ξεχειλίζουν και τους κατακυριεύουν. Ο μόνος τρόπος να έρθει κανείς σε επαφή με αυτή τη διαδικασία, λένε οι ψυχοθεραπευτές, είναι να ξαναζήσει τα συμβάντα και τον πόνο και έπειτα να προσπαθήσει να τον ξεπεράσει μια για πάντα. Η εμπειρία μου λέει ότι αυτός είναι ένας από τους πιο αναποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσεις κάποιον. Πρώτα από όλα όταν του ζητάς να γυρίσει πίσω και να ξαναζήσει κάποιο τρομερό τραύμα, τον βάζεις στην πιο επίπονη και αντιπαραγωγική κατάσταση που μπορεί να βρεθεί… Οι παραδοσιακές μορφές ψυχοθεραπείας παράγουν πράγματι αποτελέσματα. Το ερώτημα είναι αν τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να παραχθούν με λιγότερο πόνο για τους ασθενείς και σε συντομότερο χρονικό διάστημα”.
θα συμφωνήσω με τον συγγραφέα,  αν όντως  έχετε βρεθεί στο γραφείο κάποιου ψυχοθεραπευτή και εκείνος έχει επιμείνει να “ξύσετε” παλιές πληγές δίχως εσείς να το επιθυμείτε, τότε σίγουρα δεν είστε στο σωστό μέρος.  Σας διαβεβαιώ, όμως, πως δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να μπορεί με κανένα τρόπο, ούτε καν με  μαγικό  να διαγράψει από τον “σκληρό μας δίσκο” πληροφορίες που τον έχουν διαμορφώσει και στιγματίσει. όλα όσα μας έχουν διαμορφώσει, θετικά και αρνητικά, τα κουβαλούμε μέσα μας και τα εκδηλώνουμε στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Η ψυχοθεραπευτική μέθοδος (κυρίως η αναλυτική/ ψυχαναλυτική, όταν γίνεται σωστά) είναι η μοναδική που βοηθά και τελικά επιτρέπει στον ασθενή να δει, να κατανοήσει, να τροποποιήσει και να βελτιώσει όλα όσα τον δυσκολεύουν, τον μπλοκάρουν και τον ακινητοποιούν. Αυτή η κατανόηση έρχεται μέσα από την θεραπευτική σχέση, τόσο σε μια ομάδα όσο σε μια δυαδική θεραπευτική συνθήκη. Όσο πιο πολύ καταφέρνουμε να αφεθούμε ελεύθεροι και να ανοιχτούμε “φέρνοντας” τον εαυτό μας στη θεραπευτική συνθήκη τόσο πιο κοντά θα έρθουμε στο να συνειδητοποιήσουμε όλα όσα μας παγιδεύουν στο άχρονο του ασυνειδήτου! Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή. Αν δεν δεσμευτούμε σε μια θεραπευτική διαδικασία δεν θα δούμε αποτελέσματα. Στη ζωή προχωρούμε και μεγαλώνουμε χάρη στην ικανότητά μας να δεσμευόμαστε. Υπάρχει δέσμευση δίχως προσπάθεια; Ακόμα και η ανάγνωση ενός βιβλίου χρειάζεται δέσμευση, όπως και η παρακολούθηση σεμιναρίων αυτοβελτίωσης!
Παρακάτω σας προτείνω μια λίστα από βιβλία αυτοβελτίωσης από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τα διάβασα με προσοχή και επιμονή. Θεωρώ πως αποτελούν ένα εξαιρετικό ερέθισμα προβληματισμού που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σημείο αφετηρίας για όσους αναγνώστες καταφέρουν να δεσμευτούν και έχουν τη διάθεση να εμβαθύνουν σε όσα διαβάζουν! Μην ξεχνάτε πως όλα όσα προτείνονται είτε σαν θεραπεία, είτε σαν σωτήρια λέμβος πηγάζουν από την μια και μοναδική ανάγκη του ανθρώπου να είναι ευτυχισμένος. Το θέμα, φυσικά, είναι τι σημαίνει ευτυχία για τον καθένα από μας ξεχωριστά… Καλή ανάγνωση.
9216b4af90c64f952aa5a23188f651b7Ο Νικόλας Σμυρνάκης στο βιβλίο Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου αναζητώντας το νόημα της ζωής μας παροτρύνει να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Η επιτυχία και η ευτυχία είναι επιστήμες. Έχουν νόμους και κανόνες. Όποιος τους ακολουθήσει, μπορεί να πετύχει. Όποιος τους ακολουθήσει μπορεί να ευτυχήσει στο βιβλίο του προσφέρει απλές, κατανοητές και διασκεδαστικές τεχνικές και στρατηγικές που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον αναγνώστη να  ανακαλύψει τον σκοπό της ζωής, να επηρεάσει το περιβάλλον, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, να ξεπεράσουμε τους φόβους του, να οδηγηθεί στην καθολική αλλαγή και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ζωής του.
a2c7fcca3fcd2e5fac497dedb49cff32
Ο Jack Canfield στο βιβλίο του Η επιτυχία βήμα βήμα, προσφέρει έναν πρακτικό οδηγό, έχει αναδειχθεί σε κλασικό βιβλίο που έχει εμπνεύσει και βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατακτήσουν την επιτυχία. Η Επιτυχία Βήμα Βήμα υπόσχεται να διδάξει πώς ο αναγνώστης θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του, πώς θα αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις, πώς θα δώσει πάθος και σκοπό στη ζωή του και πώς θα πραγματοποιήσει όλες του τις φιλοδοξίες.
3f5b0b0e44dd953ccb3208a4e224f06e
James Reed, Γιατί εσύ. Αυτό το βιβλίο βασίζεται σε άμεσα δεδομένα από τους κορυφαίους αξιολογητές-συνεργάτες του τεράστιου δικτύου συμβούλων προσλήψεων της Reed. Προσφέρει δυνατές τεχνικές προετοιμασίας και υπόσχεται να  βοηθήσει  τον αναγνώστη να περάσει με άριστα τη δοκιμασία της συνέντευξης.
bd9d08652d568d1ff3d5e77790874965
Sun-Mi Hwang, Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί. Αυτή είναι η ιστορία μιας σκυλίτσας που την έλεγαν Μαλλιαρούλα. Γεννημένη παρακατιανή, λόγω της ιδιαίτερης εμφάνισής της περνάει τον περισσότερο καιρό της στην ηλιόλουστη αυλή του σπιτιού του αφεντικού της. Η Μαλλιαρούλα έχει όνειρα και προσδοκίες, ακριβώς όπως όλοι εμείς. Μα κάθε χειμώνα, μαύρα σύννεφα κατεβαίνουν και η Μαλλιαρούλα βρίσκεται αντιμέτωπη με δοκιμασίες που θα πρέπει να ξεπεράσει. Μέσα απ’ τα σύννεφα, κι ακόμα περισσότερο πέρα από τις πύλες της αυλής του αφεντικού της, βρίσκεται η πιθανότητα της φιλίας, της μητρότητας και της ευτυχίας – όλα αυτά είναι εκεί έξω και την περιμένουν, φτάνει η Μαλλιαρούλα να μπορέσει να τα κρατήσει, να τα φέρει στο σπίτι και να μας δείξει ότι η ίδια η ζωή είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια που θα ζήσουμε ποτέ.
7e5aa30d49e7266305ebee32d2bd1d84
BrianTracy, Φάε το βάτραχό σου. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν προσπαθούν να καταφέρουν τα πάντα. Μαθαίνουν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις πιο σημαντικές εργασίες και να τις ολοκληρώνουν. Ο Mark Twain χρησιμοποιούσε μια έκφραση, σύμφωνα με την οποία, εάν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να τρως έναν βάτραχο ζωντανό, τότε θα ξέρεις πως έχεις ήδη ξεμπερδέψει με τη χειρότερη ασχολία ολόκληρης της ημέρας. Χρησιμοποιώντας τη ρήση αυτή ως μεταφορά για την ενασχόληση με την πιο απαιτητική εργασία της ημέρας –εκείνη που σίγουρα θα καθυστερήσετε να φέρετε εις πέρας, αλλά ταυτόχρονα και εκείνη που μπορεί να μετατρέψει προς το καλύτερο τη ζωή σας– το Φάε τον βάτραχό σου σας υποδεικνύει πώς να διαχειριστείτε και να οργανώσετε τη μέρα σας. Όχι μόνο θα ασχοληθείτε με τις υποχρεώσεις σας γρηγορότερα, αλλά θα μάθετε να ολοκληρώνετε τις σημαντικότερες από αυτές. Ο συγγραφέας των best sellers Brian Tracy συμβουλεύει για όλα τα χαρακτηριστικά της σωστής διαχείρισης του χρόνου: αποφάσεις, πειθαρχία και αποφασιστικότητα.
19f2394a2e4c531b7cd6826aa89608b9
Anthony Robbins, Απεριόριστη δύναμη. Για τον Anthony Robbins αυτό το βιβλίο είναι η νέα επιστήμη της προσωπικής επιτυχίας, μέσα από τα βιβλία και τα σεμινάριά του, έχει αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους, και έχει αποδείξει ότι δαμάζοντας τη δύναμη του νου μπορούν να αποκτήσουν, να πετύχουν και να δημιουργήσουν οτιδήποτε επιθυμούν στη ζωή.
b4b0ff53d23b12e4af8dcc42104b92e5
Αναστασία Κλαδευτήρα, Τα δύσκολα να τα κοιτάς στα μάτια. Τρεις φίλοι που ζουν στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Αγωνιούν, μοιράζονται, πέφτουν, σηκώνονται, αναζητούν. Αναζητούν μέσα τους και γύρω τους την αλήθεια που θα τους επιτρέψει τα δύσκολα να τα κοιτάξουν στα μάτια. Όλοι φοράμε μάσκες. Πίσω από κάθε μάσκα υπάρχει μια πρόκληση. Η πρόκληση για τον δυνατό είναι να επιτρέψει στον εαυτό του να αποδεχτεί και την αδυναμία του. Για το καλό παιδί, να αποδεχτεί ότι υπάρχουν φορές που δεν θέλει να ασχοληθεί με κανέναν, άλλες που δεν θέλει να προσφέρει τίποτα, και παρ’ όλα αυτά παραμένει καλό παιδί. Για το θύμα, να αναγνωρίσει πως γίνεται ο ίδιος θύτης. Για τον μονίμως θυμωμένο, να αποδεχτεί ότι διαθέτει και μια τρυφερή πλευρά, χωρίς να φοβάται ότι οι άλλοι θα τον εκμεταλλευτούν. Για τον μονίμως χαμογελαστό, να αναγνωρίσει ότι μέσα του μπορεί να κρύβει πολύ θυμό ή θλίψη. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να βιώσει μια εσωτερική ισορροπία. Δεν μπορούμε να φτάσουμε πραγματικά στο φως εάν δεν περάσουμε μέσα από το σκοτάδι μας. Χρειάζεται κουράγιο και δύναμη να το κάνουμε. Όμως είναι ο μόνος τρόπος να αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας και να συνυπάρξουμε αρμονικά με τους άλλους. Εάν αναγνωρίσουμε το δικό μας σκοτάδι και το αποδεχτούμε, θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε και του άλλου. Θα κατανοήσουμε αυτή την απλή αλήθεια, πως όλοι φέρουμε και τα δύο. Και όταν το κάνουμε, θα βρεθούμε στο φως.
6e34bc438878192dc2b061f665d9ddad
Og Mandino, Ο μεγαλύτερος πωλητής στον κόσμο. Ένα βιβλίο που τονίζει πως καθένας από εμάς είναι πωλητής, ανεξάρτητα από το επάγγελμά του. Πρώτα πρέπει να πουλήσει κανείς τον εαυτό του στον εαυτό του, για να βρει την προσωπική ευτυχία και ψυχική γαλήνη. Αυτό το βιβλίο μπορεί να βοηθήσει τον καθένα να γίνει ο καλύτερος πωλητής του εαυτού του.
Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, ομαδική και οικογενειακή αναλύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr 

Leave a Reply