ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΜΕ ΔΡΑΚΟΥΣ

Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο “Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους. Μια γαστριμαργική περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια”, της Ζωής Βαλάση, σε εικονογράφηση της Βάλλυς Λιάπη. Πρόκειται για μια συλλογή για ερευνητές, για όσους αγαπούν τα παραμύθια και για μεγάλα παιδιά.

valasi_deipno_me_magisses

Είκοσι εννιά ελληνικά λαϊκά παραμύθια στην ντοπιολαλιά της προέλευσής τους, με κοινό στοιχείο τη σημασία του φαγητού στην πλοκή τους.

Μια μικρή μελέτη, ως πρόλογος, ξεναγεί τον αναγνώστη σ’ αυτόν τον κόσμο με τις πραγματικές ή συμβολικές πανδαισίες, τα εξωτικά ή απατηλά εδέσματα, με φρούτα και ζαρζαβατικά που γονιμοποιούν, ζαχαρένιους γαμπρούς, ψωμί κι αλάτι, αίμα, γάλα του φεγγαριού και… καλή σας όρεξη!

«Αχάραγα την άλλη μέρα σηκώνεται η μάγισσα, παίρνει ζάχαρη και μέλι, παίρνει άσπρο αλεύρι, κάντιο και ροδόνερο, παίρνει βανίλια και μόσκο και αθόγαλο, τα ζυμώνει, τα μυρώνει, τα πλάθει και κάνει ένα τσουπωτό παλικάρι με τα όλα του». («Ο Ζαχαράκης», παραμύθι της Ηπείρου, από το Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους)

 «Ο βασιλιάς έχει φύγει να πολεμήσει με τον αυτοκράτορα Κανταμπαλούτ, τον γείτονά του. Το βασίλειο είναι στα χέρια της μητέρας του. Το ίδιο και η νύφη της και τα δύο εγγονάκια της. […] Ένα βράδυ η βασιλομήτωρ λέει στον αρχιυπηρέτη της:

-Αύριο για μεσημεριανό θέλω τη μικρή Αυγή.

-Α, κυρία!… ψελλίζει ο αρχιυπηρέτης.

-Αυτή είναι η επιθυμία μου, λέει η βασιλομήτωρ και το λέει με ύφος δράκαινας που ορέχτηκε φρέσκια σάρκα, και θέλω να μου τη σερβίρεις με σάλτσα “Ρομπέρ”».

(Η Ωραία Κοιμωμένη, από τα παραμύθια του Charles Perrault)

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 19:00, στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα.

παραμυθικό μενού

Κουβέρ ………………………………. Κέδρος

Ορεκτικά … Φάτε μάτια ψάρια … Διονύσης Βαλάσης

Πίτες … Παραδοσιακές … Όλγα Δαμάνη

Κύριο πιάτο … Γλώσσες … Ζωή Βαλάση

Καρυκεύματα … Παροιμιώδη … Μαρία Παυλίδη

Επιδόρπιο … Μυθοποιήματα … Αργυρώ Λογαρά

Μουσική … Της τάβλας … Αντιγόνη Ζαφειροπούλου-Σίσσυ Κασσάνδρα

12814730_10153595016792515_7605693818329690055_n

Η Ζωή Βαλάση (το γένος Τζίμα) είναι συγγραφέας και κριτικός.  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Φιλολογίας  του Πανεπιστημίου Σορβόννη-Παρίσι IV.

Από το 1976 εκδίδει βιβλία για παιδιά – παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, λαογραφικές συλλογές, ανθολογίες μύθων, και βιβλία για μεγάλους, εγχειρίδια ιστορίας-κριτικής και επιλογής παιδικού βιβλίου. Από το 1975 έως το 1989 είχε τακτική στήλη κριτικής παιδικού βιβλίου σε καθημερινή εφημερίδα, ενώ συνεργάζεται με διάφορα έντυπα – πολιτικά, λογοτεχνικά, παιδικά – και με ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ως κριτικός ή ως δημιουργός. Από το 1986 ως το 2008 δίδασκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «Λογοτεχνία και Βιβλία για παιδιά».

Σε συνεργασία με τον Διονύση Βαλάση, δημιουργούν τα εκπαιδευτικά οπτικοακουστικά προγράμματα Πολύπτυχο, με θέματα τη γλώσσα, τις τέχνες, την ιστορία, το βιβλίο.

Leave a Reply