ΝΕΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ξεκινάμε με αναγνώσματα για τα πολύ μικρά παιδάκια!

1.2

Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν τα βιβλία «Τη μαμά μου αγαπώ» και «Τον μπαμπά μου αγαπώ», των Τζοάνα Γουόλς και Τζούντι Άμποτ, και τα δύο υπέροχα εικονογραφημένα που, μέσα από στιχάκια, περιγράφουν την τρυφερή σχέση γονιού και παιδιού και το πώς περνούν τη μέρα τους.

2

Εν συνεχεία, οι Εκδόσεις Διόπτρα προτείνουν το βιβλίο «Οι ρόδες του λεωφορείου». Τα νήπια θα παίξουν με τις σελίδες του, θα ανακαλύψουν κρυμμένες εκπλήξεις και θα μάθουν πολλά χάρη στον γνώριμο σκοπό από το ομώνυμο παιδικό τραγούδι. Σχήματα, χρώματα, τραγούδια, όλα ταξιδεύουν με το λεωφορείο στην Πόλη των Ζώων!

3.1

Παραμένουμε στους αναγνώστες προσχολικής ηλικίας και τους προτείνουμε τα νέα βιβλία της Magali Le Huche, σε μετάφραση Ελένης Μπακογεώργου, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη. «Ο Ρένος και η Ορχήστρα» και «Ο Ρένος και η Μπάντα» είναι δύο μουσικά, διαδραστικά παραμύθια, με 16 διαφορετικές μελωδίες έκαστο, που φέρνουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με πολλά μουσικά όργανα. Η δε ορχήστρα στο τέλος ερμηνεύει το «Καρναβάλι των Ζώων» του Camille Saint-Saëns.

4

Ο μπαμπάς βιάζεται να πάει τον Άλφονς στον παιδικό σταθμό, όμως ο μικρός τού ζητάει να… του διαβάσει ένα παραμύθι. Όπως καταλάβατε, έχουμε νέα περιπέτεια του Άλφονς, του αγαπημένου ήρωα των παιδιών, το «Κάνε γρήγορα, Άλφονς». Οι Εκδόσεις Μάρτης επανέρχονται με άλλη μια ιστορία της Σουηδής Gunilla Bergstrom, γεμάτη χιούμορ και φαντασία, που αφηγείται ένα μικρό καθημερινό επεισόδιο μεταξύ του Άλφονς και του μπαμπά του.

5

Τι έγινε όταν «Η μύτη του μολυβιού συνάντησε τους αριθμούς»; Το βιβλίο της Ελένης Γερουλάνου, σε εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), είναι σχεδιασμένο για παιδιά νηπιαγωγείου και έχει στόχο να τα βοηθήσει να κατακτήσουν εύκολα τον μαγικό κόσμο των μαθηματικών. Περιλαμβάνει ποικίλες γραφικές ασκήσεις, που τα βοηθούν να επεκτείνουν τις πρώτες μαθηματικές γνώσεις, να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν νέα δεδομένα, να επιλύουν απλά προβλήματα, να προσεγγίσουν την έννοια της μέτρησης, να αναγνωρίζουν τα επίπεδα και τα στερεά γεωμετρικά σχήματα, να οικοδομήσουν την έννοια των αριθμών και να εκτελούν απλές μαθηματικές πράξεις. Πέρα από τις ασκήσεις, το βιβλίο προτείνει ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνοδεύουν την κάθε ενότητα.

6

Μαθηματικά έχουμε και για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου! «Το πρώτο μου εικονογραφημένο λεξικό των Μαθηματικών» (Εκδόσεις Κέδρος) εισάγει τον μαθητή με τρόπο υπεύθυνο, εύληπτο και ευχάριστο, χάρη στην πλούσια, έγχρωμη εικονογράφηση, στις βασικές μαθηματικές έννοιες που θα συναντήσει στα πρώτα χρόνια του σχολείου. Μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί ως λεξικό, είτε να διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς το παιδί προχωράει, μέσα από κατανοητά παραδείγματα, σε όλο και πιο σύνθετες μαθηματικές έννοιες. Φυσικά, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και για τους γονείς και τους δασκάλους.

7

Άλλο ένα λεξικό, «Το Λεξικό των καλών τρόπων», του Φιλίπ Ζολμπέ, μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη και είναι απαραίτητο σε κάθε βιβλιοθήκη και ιδανικό ανάγνωσμα όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους! Ο συγγραφέας, μέσα από λιτό κείμενο και υπέροχη εικονογράφηση που κλείνει διαρκώς το μάτι στον αναγνώστη, παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα καλών τρόπων και ευγένειας για παιδιά και όχι μόνον… Επιτέλους, ένα βιβλίο για όλους τους κακομαθημένους, για όλους τους ανάγωγους, για όλους μας!

8

Ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο βιβλίο για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι «Οι γλωσσοδέτες της αλφαβήτας», της Ρούλας Παπανικολάου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Διάπλαση, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. Οι γλωσσοδέτες της αλφαβήτας είναι μικρές φράσεις ή ποιηματάκια που εστιάζουν στα γράμματα και βοηθούν τα παιδιά να προφέρουν δύσκολες λέξεις και φράσεις και να εξοικειωθούν με τα γράμματα και τα φωνήματα των γραμμάτων. Παράλληλα, καλλιεργούν τη γλώσσα, πλουτίζουν το λεξιλόγιο και υποστηρίζουν με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο τη συνεχή και εξελικτική πορεία των μαθητών για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.

9

Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί η νέα δουλειά της Ράνιας Μπουμπουρή «Ένα τρελό τρελό αγρόκτημα», το τρίτο βιβλίο της σειράς με μελοποιημένα τραγούδια του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου, μετά τη «Μια τρελή τρελή αλφαβήτα» και το «Ένα τρελό τρελό αριθμητάρι». Το αγρόκτημα υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία στους μικρούς μας φίλους αλλά και να τους διδάξει κάποια σημαντικά πράγματα για τα ζώα και την προσφορά τους στους ανθρώπους με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο! Για άλλη μια φορά τα τραγούδια ζωντανεύουν μέσα από τις φωνές σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.

10

Μετά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μιλήστε στα παιδιά σας για την Εθνική Αντίσταση μέσα από το βιβλίο «Η αντίσταση των Ελλήνων» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος). Η Εθνική Αντίσταση ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Κατοχής παρουσιάζεται γραμμένη με απλά, κατανοητά στιχάκια από τον Φίλιππο Μανδηλαρά, που κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών, με πολύχρωμη, καθαρή κι ανάλαφρη εικονογράφηση από τη Ναταλία Καπατσούλια.

11

Η αγαπημένη Άλκη Ζέη επιστρέφει με ένα παιδικό βιβλίο, τις «Γατοκουβέντες», που μόλις επανακυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση Φραντσέσκα Ασιρέλι. Πρόκειται για μια μικρή ιστορία για έναν μεγάλο γάτο, δύο μικρά παιδιά, μια παχουλή γιαγιά και έναν… μεγάλο καύσωνα, που συνοδεύεται από CD με την αφήγηση της συγγραφέα!

12

Του Νικόλα τού αρέσουν όλα! Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει… Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε «Δεν θέλω»! Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο. «Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα» είναι το τρίτο βιβλίο της ανατρεπτικής σειράς του Αντώνη Παπαθεοδούλου και των Εκδόσεων Μίνωας «Οι φόβοι των μικρών απ’ την ανάποδη» και απευθύνεται σε όλους τους γονείς που προβληματίζονται και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πιθανούς φόβους των παιδιών τους. Στην έκδοση περιλαμβάνονται οδηγίες για την εξοικείωση των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον και τη σωστή διαχείριση των φόβων τους από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Φιλιώ Τσουκαλά.

13

Άλλος ένας Νικόλας πρωταγωνιστεί σε βιβλίο, αυτήν τη φορά στο «Ένα πάτωμα παιχνίδια», της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή (Εκδόσεις Ψυχογιός). Ο Νικόλας παίζει όμορφα με τα παιχνίδια του στο δωμάτιό του, μονάχα που μετά είναι πάντα πολύ κουρασμένος για να τα τακτοποιήσει. Έτσι, αναθέτει αυτήν τη δουλειά στη μαμά! Τι θα συμβεί, όμως, όταν εκείνη αρνηθεί να του συμμαζέψει το δωμάτιο; Αρέσει άραγε στα παιχνίδια να κοιμούνται στο πάτωμα; Μια υπέροχη ιστορία χρήσιμη για γονείς, αλλά και ευχάριστη αισθητικά και λογοτεχνικά για τα μικρά παιδιά.

14

Κάτι παράξενο συνέβαινε σε αυτήν την αποθήκη… Mόλις άνοιγε η πόρτα, συναγερμός χτυπούσε για όλα εμάς τα περιστέρια. Μπαίναμε σχεδόν ολόκληρα μέσα στα άχυρα για να προστατευτούμε. Δεν έπρεπε να μας δει το φως. Θα μας έκαιγε τα φτερά! Ο πρώτος κανόνας που μάθαμε από την αρχηγό, το περιστέρι με τα γαλάζια φτερά. Αυτά μας αφηγείται η Λευκούλα, το περιστέρι-ηρωίδα του βιβλίου «Η Αποθήκη», του Βασίλη Κουτσιαρή, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική. Το θάρρος της και η περιέργειά της θα αποτελέσει οδηγό για τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να νικήσουν τους φόβους τους και να διεκδικήσουν να ελευθερωθούν από τις δικές τους «φυλακές».

15

Ο Ανδρέας ονειρεύεται με μάτια ανοιχτά! Είναι ο δικός του τρόπος να περνάει καλά, ακόμα και στα δύσκολα. Όμως όταν εμφανιστεί μια ακατάδεκτη πανέμορφη πριγκίπισσα, όλα θα αλλάξουν. Ο Ανδρέας θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τη βάλει στα όνειρά του. Άραγε θα τα καταφέρει; Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη γράφει το «Ονειρεύομαι με μάτια ανοιχτά», ένα τρυφερό και συγκινητικό παραμύθι, γεμάτο φαντασία και πολύχρωμες εικόνες, με γλώσσα απλή και προσιτή στα παιδιά, που γίνεται ιδανική αφορμή για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να συζητήσουν το δύσκολο ζήτημα της παιδικής αναπηρίας.

15.2

Η «Winnie και οι πειρατές», η «Winnie και οι δεινόσαυροι» και «Winnie. Το στοιχειωμένο σπίτι» είναι τα τρία νέα βιβλία με ηρωίδα τη Γουίνι τη Μάγισσα, που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Η σειρά best sellers των Valerie Thomas και Korky Paul μάς παρουσιάζει τη Γουίνι, που ζει με τον αξιαγάπητο γάτο της τον Γουίλμπορ, λατρεύει τα ταξίδια με την ιπτάμενη σκούπα της και έχει γίνει μια από τις πιο αγαπημένες ηρωίδες βιβλίων στα σπίτια και τα σχολεία όλου του κόσμου.

17

«Το γελαστό μπαλόνι», του δραστήριου εκπαιδευτικού Γιώργου Κατσέλη (Εκδόσεις Ψυχογιός), είναι μια περιπέτεια φαντασίας για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου. Μια μυθοπλαστική προσέγγιση των δικαιωμάτων του παιδιού, εξαιρετική πρόταση και για δασκάλους που θα αποτελέσει εργαλείο για την Ευέλικτη Ζώνη. Γιατί τα δικαιώματα των παιδιών κρύφτηκαν στον Πλανήτη Δέλτα; Ποιος μπορεί να τα ξαναφέρει πίσω στη Γη; Οι ήρωες των παραμυθιών μπορούν να κάνουν κάτι; Ή μήπως ένας επιστήμονας με το τηλεσκόπιό του, τον Πολύφημο, πρέπει να αναλάβει δράση; Κι αυτό το γελαστό μπαλόνι που προσγειώθηκε στον κήπο του τι να κρύβει άραγε;

18.1

Τρία βιβλία υψηλής ποιότητας και αισθητικής από την Playmobil και τον Ρισάρ Ουνγκλίκ, που μαθαίνουν και διασκεδάζουν συγχρόνως τους μικρούς αναγνώστες κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το πρώτο βιβλίο διδάσκει τα παιδιά τα «Σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας», το δεύτερο, «Ο γύρος του κόσμου», τα ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ενώ το τρίτο, «Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων», μαθαίνει στα παιδιά για τα ζώα του πλανήτη μας.

19

«Το ταξίδι της Κυμοθόης» (Εκδόσεις Καλέντη), της Εύης Παπαδοπούλου, είναι ένα μουσικό παραμύθι που ζωντανεύει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την καθημερινότητα και τους θησαυρούς του, εξοικειώνοντας παράλληλα τα παιδιά με την επιστήμη της αρχαιολογίας. Η γοργόνα Κυμοθόη μάς ταξιδεύει σε πολιτείες μακρινές, αλλοτινές, που ίσως τα μεγάλα κύματα των καιρών τις σκέπασαν, αλλά δεν λησμονήθηκαν, καθώς θα αποτελούν πάντοτε κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Στο υπέροχο ταξίδι της από το παρόν στο παρελθόν αποκαλύπτει μυστικά που ο χρόνος κρατά καλά κρυμμένα, μόνο που για να τα δεις χρειάζονται τα μάτια της φαντασίας. Το CD σε σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη δίνει μια μοναδική υπόσταση σε ένα βιβλίο που ταξιδεύει τους μικρούς και τους μεγάλους στον ελληνικό πολιτισμό μέσα από τις μελωδίες της επτάχορδης αρχαίας ελληνικής λύρας, ενώ οι ζωγραφιές της Κατερίνας Βερούτσου αποτυπώνουν με σεβασμό αλλά και δημιουργική διάθεση τον αρχαίο κόσμο, ανοίγοντας πολλά μονοπάτια φαντασίας και γνώσης.

20

Στην αρχή του κόσμου, όταν όλα ήταν άγνωστα και γεννούσαν φόβο και θαυμασμό, οι άνθρωποι έπλαθαν ιστορίες για να δώσουν μια εξήγηση στο μυστήριο της ζωής. Μύθους έχουν όλοι οι λαοί, μα οι ελληνικοί είναι μοναδικοί, ολοκληρωμένοι. Άντεξαν τρεις χιλιάδες χρόνια γιατί μιλούν για πράγματα που μας αγγίζουν όλους. Έμειναν αθάνατοι, πολύτιμη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Οι εκδόσεις Καλειδοσκόποιο συνεχίζουν την επανέκδοση της σειράς «Ελληνική Μυθολογία» για παιδιά, των εκδόσεων Κίρκη με το βιβλίο «Δώδεκα θεοί του Ολύμπου», σε νέο σχήμα, με ανανεωμένη γραφιστική ταυτότητα και ένα επίμετρο για την τεχνική του κολλάζ, με την οποία φιλοτεχνήθηκε η πλούσια εικονογράφηση από τον Μιχάλη Καζάζη. Η σειρά  εξοικειώνει τους μικρούς αναγνώστες με τους θεούς και τους ήρωες αυτού του μακρινού, μυθικού παρελθόντος, μέσα από κείμενα περιεκτικά και μια εικονογράφηση αφαιρετική και μοντέρνα. Στη σειρά κυκλοφορούν ακόμα: Ηρακλής, Τρωικός Πόλεμος, Οδυσσέας, Θησέας, Ιάσονας, Περσέας.
21

«Στη μάχη του Μαραθώνα». Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί ένα βιβλίο-κόμικ για παιδιά, γραμμένο από την Κατερίνα Σέρβη και εικονογραφημένο από τον Θανάση Πέτρου, βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα, όπως τα ξέρουμε από τους αρχαίους συγγραφείς, αφετηρία μίας σειράς με θέματα ιστορικά, εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της μάχης του Μαραθώνα μέσα από τα μάτια τριών μικρών Αθηναίων της εποχής. Τα παιδιά παρακολουθούν από κοντά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις της Εκκλησίας του Δήμου, μαθαίνουν τα τραγικά νέα για την πτώση της Ερέτριας, παρακολουθούν τους μεγάλους να ετοιμάζονται για πόλεμο και, τελικά, το σκάνε από το σπίτι τους και ακολουθούν τον στρατό ως ανιχνευτές. Στο στρατόπεδο, θα ζήσουν τη ζωή των στρατιωτών, θα κάνουν έναν καινούργιο τετράποδο φίλο, θα μάθουν ποιον είδε ο δρομέας Φειδιππίδης στα βουνά της Αρκαδίας και θα δουν την αθηναϊκή φάλαγγα να συντρίβει τις ορδές των Περσών. Όταν πια επιστρέψουν στην Αθήνα, κι αφού ξεμπερδέψουν με τις οργισμένες μαμάδες τους, θα απολαύσουν μαζί με τους μεγάλους τη χαρά της νίκης. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα μικρό «επίμετρο», με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα, μια σημερινή επιστήμονα, που μιλά για θεωρητικά ζητήματα ιστορίας, όπως πόσο παραμυθάς ήταν ο Ηρόδοτος ή τι θα είχε συμβεί αν είχαν νικήσει οι Πέρσες.

22

Παραμένουμε στην Αρχαία Ελλάδα χάρη στο νέο βιβλίο του Θάνου Κονδύλη «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα», που εγκαινιάζει τη νέα σειρά των εκδόσεων Μίνωας «Ταξίδι στον χρόνο», με στόχο να μάθουν οι μικροί μας φίλοι πώς ζούσαν οι συνομήλικοί τους σε σημαντικές περιόδους της ιστορίας μας. Αρχαία Αθήνα, 421 π.Χ. Μόλις έχει υπογραφεί ειρήνη με τη Σπάρτη κι έχει κοπάσει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Ο δωδεκάχρονος αριστοκράτης Διογένης, βοηθός στη βιβλιοθήκη της πόλης, ακούει θόρυβο στον χώρο όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα βιβλία. Τρέχει να δει τι συμβαίνει και βλέπει μια σκιά να φεύγει τρέχοντας κρατώντας τα ομηρικά έπη… Όταν αφηγείται στους φίλους του, Λαέρτη και Λυσίμαχο, τα γεγονότα, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να λύσουν το μυστήριο, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τη δημοκρατία!

23.1

H σειρά «Save the Story» των Εκδόσεων Πατάκη ολοκληρώνεται με άλλες πέντε κλασικές ιστορίες από όλον τον κόσμο, γραμμένες εκ νέου από μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς, που έχουν αποδώσει με τον δικό τους τρόπο τα κλασικά κείμενα. Οι μεταφραστές επιλέχθηκαν προσεκτικά. Ο καθένας έχει προηγουμένως μεταφράσει τον αντίστοιχο συγγραφέα. Οι δε εικονογραφήσεις είναι υψηλής καλλιτεχνικής αξίας αλλά και απολύτως κατάλληλες για βιβλία, που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.

23.2

Δείτε, λοιπόν, από μια διαφορετική οπτική την ιστορία «Γκιούλιβερ», του Τζόναθαν Σουίφτ, όπως την αφηγήθηκε ο Τζόναθαν Κόου, το σουμεριανό έπος «Γκιλγκαμές», όπως το αφηγήθηκε η Γιγέν Λι, την ιστορία «Πλοίαρχος Νέμο» του Ιουλίου Βερν, όπως την αφηγήθηκε ο Ντέιβ Έγκερς, την ιστορία «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, όπως την αφηγήθηκε η Μελάνια Γκ. Ματζούκο και την ιστορία «Αντιγόνη», του Σοφοκλή, όπως την αφηγήθηκε η Άλι Σμιθ.

 24

Για εφήβους και ενήλικες, προτείνουμε την εξαιρετική «Δημοκρατία», από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Ο Αλέκος Παπαδάτος και η Annie Di Donna, συνδημιουργοί του διεθνούς εκδοτικού φαινομένου «Logicomix», ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα Αβραάμ Κάουα για να μας δώσουν ένα graphic novel που βρίθει από θαυμαστούς χαρακτήρες και έντονο χρώμα, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα μια νέα, σύγχρονη ματιά στο πώς επήλθε μια από τις μεγαλύτερες επινοήσεις της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας. Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., η Αθήνα βρίσκεται σε πόλεμο. Στην προσπάθειά του να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του πριν από τη μάχη ενάντια σε έναν πανίσχυρο εχθρό, ο Λέανδρος αρχίζει να τους διηγείται την ιστορία του. Έχοντας δει με τα μάτια του τις φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος, ο Λέανδρος αφηγείται μια ζωή γεμάτη κίνδυνο και μεγάλες ιδέες, μια ιστορία για το τέλος της εποχής των θεών και την πολύπλοκη γένεση της δημοκρατίας. Σκηνές και γεγονότα που κόβουν την ανάσα μάς δείχνουν πως η δημοκρατία σφυρηλατήθηκε τόσο από τύχη και ιστορικές συγκυρίες όσο και από τις πράξεις και το κουράγιο ανθρώπων πολυμήχανων και ταγμένων στον σκοπό τους.

25

Έτυχε ποτέ να γνωρίσετε την πριγκίπισσα της Βατραχίας; Να κουβεντιάσετε με την Αλεξία της Λεξιμανίας; Να πάρει το μάτι σας κάποιο βράδυ, μέσα στο σκοτάδι, την πριγκίπισσα της Νύχτας; Να δείτε την πριγκίπισσα Κίτα Μεκιάλο, την πριγκίπισσα Μισοφέγγαρη αλλά και άλλες πολλές που είναι κρυμμένες στα βάθη κάποιου παλατιού ή ψηλά σε έναν πύργο; Τόσο καλά κρυμμένες που και οι ίδιες πολλές φορές ξεχνούν ποιες είναι. Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, λοιπόν, σκέφτηκαν πως άξιζε να τις βοηθήσουν να ξαναδούν το φως της ημέρας και συγκέντρωσαν στο ημερολόγιο 2016 «Πριγκίπισσες» κάποια από όσα ξέρουν γι’ αυτές. Ψάξτε, χαθείτε στις σελίδες του και θα ανακαλύψετε έναν ολόκληρο κόσμο από πριγκίπισσες άγνωστες και ξεχασμένες, εικονογραφημένες μαγικά από τη Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ. Κι έπειτα, πού ξέρετε, ίσως κάποια από αυτές να σας θυμίζει τον εαυτό σας…

Leave a Reply