ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΙ ΦΙΛΟΙ: Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ

71744412_10217940434477006_2718004335979003904_nΤα παιδιά μου (κι εγώ, αλλά ας μείνουμε στα παιδιά μου) λατρεύουν τα ζώα. Και λατρεύουν και τα βιβλία με ζώα και τα ντοκιμαντέρ με ζώα και τις ταινίες με ζώα. Όταν ήρθε στα χέρια μας το πρώτο βιβλίο της σειράς του Βασίλη Παπαθεοδώρου Απρόσμενοι Φίλοι, με τίτλο Τόγκο, το σκυλί των πάγωνενθουσιαστήκαμε από τη σύλληψη της ιδέας. Η ιστορία του Τόγκο, όπως και οι υπόλοιπες που ακολούθησαν, αυτές της Αύρας, του αλόγου ολυμπιονίκη, της Υβόννης, της ατίθασης αγελάδας των Άλπεων και του Σερ Αμί, του περιστεριού του πολέμου, είναι καταρχάς δοσμένες ως παραμύθια, όμως είναι βασισμένες σε αληθινά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, δηλαδή είναι και βιβλία τεκμηρίωσης. Μάλιστα, το κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και την κυκλοφορία σε λίγες ημέρες δυο νέων τίτλων. του Κουίμπι, του ευαίσθητου γορίλλα και του Λόμπο, του λύκου της Άγριας Δύσης, ζήτησα από τον Βασίλη Παπαθεοδώρου να μου μιλήσει για τη σύλληψη, την υλοποίηση και το μέλλον αυτής της εξαιρετικής σειράς, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, αλλά κάλλιστα διαβάζεται ευχάριστα και από πιο μεγάλα παιδιά και από ενήλικες. Ας δούμε τι μας είπε:

Βασίλης Παπαθεοδώρου

«Από τα πιο αγαπημένα μου αναγνώσματα, όταν ήμουν μικρός, ήταν τα Κλασσικά Εικονογραφημένα. Τα περίμενα πώς και πώς μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή αν θυμάμαι καλά, γατί κάθε Τρίτη έβγαινε το Μίκυ Μάους (μάλλον). Σε αυτά, λοιπόν τα υπέροχα περιοδικά βρίσκονταν στο τέλος πραγματικές ιστορίες ηρωικών σκυλιών. Σκυλιά που γάβγιζαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η βελγική Αντίσταση έπαιρνε σήμα για να κρυφτεί, σκυλιά που είχαν σώσει τους ιδιοκτήτες του από φωτιές και τιμήθηκαν μετά. Λάτρευα αυτές τις ιστορίες, γιατί συνδύαζαν τη μυθοπλασία με το πραγματικό γεγονός. Αυτό λοιπόν είναι και το «όραμα» το δικό μου για τη σειρά Απρόσμενοι Φίλοι.

»Δε θέλω ένα βιβλίο απλά για να εξιστορήσω ένα γεγονός, θέλω και το πραγματικό συμβάν μετά την ιστορία. Κι επιπλέον θέλω να υπάρχει και ένα μικρό παράρτημα με βασικές γνώσεις γύρω από το θέμα που πραγματεύεται ο κάθε τόμος. Τρία σε ένα δηλαδή. Προσπαθώ σε κάθε ιστορία να αλλάζω στιλ, μία να είναι πιο συγκινητικό, άλλη να είναι αστεία, η τρίτη να αναδεικνύει τον ηρωισμό των ζώων. Γιατί όλη η σειρά είναι χτισμένη πάνω στα ζώα. Σκυλιά και γάτα, άλογα και γορίλας, δελφίνια και λιοντάρια, περιστέρι κι αγελάδα, γουρούνι και πιγκουίνος, κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει να επιδείξει και μια συγκλονιστική ιστορία αυτοθυσίας, πίστης, αγάπης.

»Η ιστορία που με άγγιξε πιο πολύ, σχεδόν με σόκαρε, ήταν του Λόμπο του λύκου. Είχα δακρύσει καθώς την διάβαζα. Πάντως πηγαίνοντας σε σχολεία, σε παιδιά νηπιαγωγείου και μικρών τάξεων δημοτικού, βλέπω πως σε άλλα παιδιά αρέσει η μια ιστορία, επειδή τους αρέσουν τα άλογα π.χ., και σε άλλα κάποια άλλη. Εποχές, έθιμα, συναισθήματα και ζώα, όλα εναλλάσσονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς μεταξύ τους, δίνοντας κάτι το μάλλον απρόβλεπτο στη σειρά.

»Όμως, η σειρά έχει τύχει θερμής υποδοχής, λόγω και της εικονογράφησης. Με τη Λίλα Καλογερή έχουμε συνεργαστεί και σε άλλα βιβλία πιο πριν, έχουμε πολύ καλή χημεία και δεν έχει υπάρξει ποτέ η παραμικρή διαφωνία. Η Λίλα κάνει πάντα την έρευνά της, κοστούμια, ρούχα, έπιπλα, χτενίσματα της κάθε εποχής, πιστεύω ότι εικονογραφικά είναι και για την ίδια ένα είδος πρόκλησης, περνώντας από την μία εποχή στην άλλη.

»Γιατί για μένα σίγουρα είναι πρόκληση. Ποτέ δεν είχα κατέβει σε βιβλίο μου τόσο πολύ ηλικιακά, ούτε είχα ασχοληθεί με κάποια σειρά. Έχω γράψει γύρω στις 15 τέτοιες ιστορίες, εκκρεμούν άλλες 5 περίπου, αλλά συνέχεια ψάχνω για νέες, δυνατές περιπτώσεις με έντονα στοιχεία έκπληξης, συγκίνησης, αγάπης και ηρωισμού. Και βλέποντας τη συγκεκριμένη σειρά να μεγαλώνει, με τους αριθμημένους τόμους να αυξάνουν, μου αρέσει ακόμα περισσότερο, γιατί αποκτά πλέον τα χαρακτηριστικά μιας συλλογής. Είναι η σειρά που κι εγώ θα αγόραζα και θα διάβαζα ως μικρός».

Απρόσμενοι φίλοιΗ σειρά βιβλίων του Βασίλη Παπαθεοδώρου “Απρόσμενοι Φίλοι” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Leave a Reply