ΟΜΙΚΡΟΝ – ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

όμικρονΤο κύμα της παραλλαγής Όμικρον οδήγησε σε υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας παιδιών στις χώρες με υψηλή έκθεση, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση που δέχονται τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δείχνουν περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία παιδιών τις τελευταίες ημέρες από οποιαδήποτε άλλο πανδημικό κύμα. Βέβαια, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών περνούν ήπια τη νόσο, ενώ τα σοβαρά περιστατικά είναι σπάνια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι παιδιατρικές εισαγωγές στη Γαλλία (το 73-80% των παιδιών κάτω των 18 ετών που νοσηλεύονται με Covid-19 έχουν τώρα την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τη Santé Publique France) είναι σχεδόν εξαπλάσιες από τον Αύγουστο του 2021, ενώ τα ποσοστά των κρουσμάτων σε παιδιά στην Αγγλία κάτω των 5 ετών είναι τρεις φορές υψηλότερα από την κορύφωση του περασμένου χειμώνα. Συγκεκριμένα περίπου 80 παιδιά κάτω των 5 ετών εισάγονται καθημερινά σε νοσοκομείο στην Αγγλία από το προηγούμενο ρεκόρ των 24 εισαγωγών το περασμένο καλοκαίρι. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό νοσηλείας παιδιών κάτω των 5 ετών υπολογίζεται τέσσερα ανά 100.000 πληθυσμό, την ώρα που το Δεκέμβριο ήταν 2,5 ανά 100.000, ενώ οι πιο απότομες αυξήσεις στη νοσηλεία για τα μικρότερα παιδιά ήταν στην Τζόρτζια, στο Κονέκτικατ, στο Τενεσί, στην Καλιφόρνια και στο Όρεγκον.

Ο Alasdair Munro, ειδικός παιδιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NIHR), δήλωσε ότι η Covid-19 παρουσιάζεται πλέον ως επί το πλείστον στα παιδιά ως μια σχετικά τυπική αναπνευστική λοίμωξη. «Πριν από την Όμικρον, τα παιδιά που νοσούσαν εκδήλωναν έντονη αναπνευστική δυσχέρεια και πνευμονία. Η διαφορά τώρα είναι ότι ναι μεν η Όμικρον προσβάλλει πιο εύκολα τα παιδιά, ωστόσο τα περιστατικά έρχονται με ήπια συμπτώματα, τα οποία έπειτα από μία ημέρα υποχωρούν. {….} Τα βασικά συμπτώματα είναι βήχας και βρογχιολίτιδα». Στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν 2.000 με 3.000 παιδιατρικές εισαγωγές από κορονοϊό τον Γενάρη. Η Camilla Kingdon, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού, σημείωσε ότι λίγοι ήταν οι έφηβοι που εισήχθησαν, γεγονός που ίσως αντανακλά το γεγονός ότι – σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά – για τα οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών – περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών έχουν εμβολιαστεί

Αγωνία των ειδικών για τα πρώτα αποτυπώματα της Όμικρον στα παιδιά: Την ίδια ώρα οι ειδικοί περιμένουν να δουν αν η συγκεκριμένη παραλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία μπορεί να χρειαστούν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση προκειμένου τα παιδιά να αναπτύξουν PIMS, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά νωρίς ακόμη ώστε να εκτιμηθεί αν η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση τέτοιων περιστατικών. «Θα γνωρίζουμε περισσότερα σε λίγες εβδομάδες και συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξετάσουμε τα δεδομένα τους», δήλωσε η παιδίατρος Christèle Gras-Le Guen. Την ίδια ώρα η εκστρατεία της Γαλλίας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχει ξεκινήσει με αργούς ρυθμούς. Μόλις  το 3% των παιδιών έχουν εμβολιαστεί επειδή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εμβολιαστικά κέντρα. Στις ΗΠΑ, περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σύμφωνα με το CDC, και περίπου τα μισά παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών εμβολιαστεί διπλά. Ωστόσο, ο Ρίτσαρντ Μάλεϊ, ανώτερος ιατρός στο παιδιατρικό τμήμα στο νοσοκομείο της Βοστώνης Children’s Hospital, δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς μεταξύ των ανεμβολίαστων παιδιά και βρεφών που είναι πολύ μικρά για να κάνουν το εμβόλιο.

Leave a Reply