ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

εκδρομή στην Κύθνο με παιδιάΠάμε μια εκδρομή στην Κύθνο με παιδιά; Ήσυχη, γραφική και κυρίως κοντινή, η Κύθνος, είναι ένα πανέμορφο κυκλαδονήσι, ανάμεσα σε Τζια και Σέριφο, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, καθώς βρίσκεται σε απόσταση 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 1 ώρας και 40 λεπτών από το λιμάνι του Λαυρίου. Με άλλα λόγια, τα μικρά δεν θα βαρεθούν στο καράβι! Ονομάζεται και Θερμιά, χάρη στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών. Το νησί έχει έκταση 99,3 τ.χλμ, πληθυσμό περίπου 1300 κάτοικους και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χιλιόμετρα, με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικά.

kythnos_F23366

Στο νησί υπάρχουν δύο μεσόγεια χωριά, η πρωτεύουσα Χώρα ή Μεσαριά, ένα κουκλίστικο χωριό με ασπρισμένα σοκάκια, στεγάδια, ολάνθιστες πλατείες κι αυλές και παλιές εκκλησιές, και η παλιά πρωτεύουσα Δρυοπίδα ή Σύλλακας, που έχει στην άκρη της το σπήλαιο Καταφύκι. Επιπλέον υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι ο Μέριχας, τα γαλήνια Λουτρά με τις ιαματικές πηγές, όπου μπορείτε να κάνετε ένα ρετρό spa, και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία. Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.

xwraΓια εκδρομές 

Η Χώρα ή Μεσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού. Κτίστηκε τον 17ο αιώνα και από τότε κατοικείται συνεχώς. Έχει έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, που γοητεύουν κάθε επισκέπτη. Mικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο, που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους τουρίστες.

Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες εκκλησίες της Χώρας που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο. Ξεχωρίζουν ο ναός του Αγίου Σάββα που χρονολογείται από το 1613 και έχει το οικόσημο του Α. Γοζαδίνου, ο ναός του Σωτήρα με το τέμπλο του 17ου αιώνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι η παλαιότερη του νησιού. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη μονή της Παναγίας του Νίκους, που είναι κτισμένη σε μια καταπληκτική τοποθεσία. Στο υπόγειο της μονής λειτουργούσε κρυφό σχολείο, ενώ θα δείτε και έναν πανέμορφο επιτάφιο της Παναγίας.

Στη βορειοανατολική πλευρά της Χώρας θα δείτε τον πρώτο αιολικό σταθμό που λειτούργησε στην Ελλάδα, το Αιολικό Πάρκο, στο οποίο παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τη δύναμη του ανέμου.

Driopida_kythnos--58-
Η Δρυοπίδα, με παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες που γοητεύουν τον επισκέπτη, οφείλει την ονομασία της στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού. Tο Xωριό ή Σύλλακκα, κατά τους ντόπιους, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα, έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη. H Δρυοπίδα απέχει 7 χλμ  από τη Xώρα.

Στη Δρυοπίδα μπορείτε να δείτε το Bυζαντινό Μουσείο με ευαγγέλια, εικόνες και σταυρούς 18ου και 19ου αι., χάλκινα και επίχρυσα εκκλησιαστικά σκεύη, ξυλόγλυπτα, επιτάφιο 18ου αι. με απεικονίσεις της ζωής του Xριστού και ξυλόγλυπτο επίχρυσο τέμπλο, το Λαογραφικό Μουσείο με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά σκεύη, παλαιά έπιπλα, κεντήματα, υφαντά και άλλα, το Μνημείο πεσόντων, το Σπήλαιο Καταφύκι με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, την Εκκλησία του Ταξιάρχη, άλλοτε καθολικό μονής (τρίκλιτη βασιλική με τρούλο), στη θέση Bελίδι βόρεια της Δρυοπίδας, την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου που δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα, εξαίρετης αρχιτεκτονικής, άλλοτε καθολικό μονής, την Εκλησία του Αγίου Νεκτάριου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα, και το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, στη διασταύρωση προς Kαλό Λιβάδι.

kythnos kolona
Για μπάνιο 

Η Κύθνος έχει υπέροχες παραλίες που σχηματίζουν γραφικούς κολπίσκους, όρμους με πεντακάθαρα νερά και προστασία από τον ήλιο, από τα αλμυρίκια. Η πιο εντυπωσιακή  είναι η Κολώνα, στην οποία μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση σε δυο αμμουδιές στην ίδια παραλία. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν! Αφήνοντας το λιμάνι του Μέριχα με κατεύθυνση προς τη Χώρα, συναντάμε πρώτα τη μικρή αμμουδιά Μαρτινάκια και στη συνέχεια την Επισκοπή και την Απόκρουση, τις μόνες οργανωμένες παραλίες που διαθέτουν ψιλή άμμο και είναι πολυσύχναστες.

Περνώντας από τον οικισμό της Χώρας φτάνουμε στον κόλπο των Λουτρών. Εάν βουτήξετε στην άκρη της παραλίας θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών πουκαταλήγουν στη θάλασσα. Κοντά στα Λουτρά θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης, με τον γραφικό οικισμό, το Αρκούδι, το Σχοινάρι, ενώ προχωρώντας βορειοανατολικά συναντούμε τις παραλίες Καβουροχέρι, Ποτάμια και Αγιο Σώστη, που συνθέτουν μοναδικό τοπίο.

img_9662

Διασχίζοντας τη οδική αρτηρία από τη Χώρα προς τη Δρυοπίδα, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε τις παραλίες προς την Ανατολική πλευρά του νησιού. Θα συναντήσετε το Ζογκάκι, τη Νάουσα, το Κουρί, τον Αγιο Στέφανο, τον Αη Γιάννη και τα Βασιλικά, καθώς επίσης και τους όρμους των Λευκών, το Λιοτρίβι και το Καλό Λιβάδι. Σε ορισμένες από αυτές υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικά ταβερνάκια με σπιτικό φαγητό. Σε απόσταση 7 χλμ από τη Δρυοπίδα, στο Νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, βρίσκεται ο μοναδικός πευκόφυτος οικισμός της Παναγιάς Κανάλας. Γύρω από την περιοχή της εκκλησίας απλώνονται οι κόλποι της Μεγάλης Αμμου, το Αμμουδάκι και οι Αντώνηδες.

panagiakanala8

Για όσους επιθυμούν την απόλυτη ησυχία για να απολαύσουν το μπάνιο τους μπορούν να επισκεφτούν τις παραλίες Σκύλου, Γαιδουρόμαντρα, Σιμουσί νοτιοανατολικά και Μαυριάνου και Στιφο νοτιοδυτικά. Επίσης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παραλία των Φλαμπουριών κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό του Αγίου Δημητρίου με την ομώνυμη παραλία.

σπηλαιο

Σπήλαιο Καταφύκι… Ομορφιά κλεισμένη στα έγκατα της γης.

Το σπήλαιο Καταφύκι ή σπήλαιο Γεωργίου Μαρτίνου (Συμπεθερούλη) είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το φυσικό και το ανθρωπογενές στοιχείο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στο νότιο άκρο του παραδοσιακού οικισμού της Δρυοπίδας, στη θέση Φυρές, ουσιαστικά κρυμμένο κάτω από το χωριό. Πρόκειται για έναν υπόγειο χώρο, σε υψόμετρο 190 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ο οποίος συγκροτείται από μεγάλο φυσικό σπήλαιο, αλλά και τεχνητές στοές μεταλλείου. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει ως εκεί εύκολα, μέσα από τα γραφικά σοκάκια της Δρυοπίδας. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό συνονθύλευμα φυσικών στοών και τεχνιτών ανοιγμάτων. Το φυσικό µέρος του σπηλαίου δημιουργήθηκε από υπόγειο χείμαρρο (που εικάζεται ότι διέτρεχε το σπήλαιο) ο οποίος έχει λαξεύσει τα υπόγεια τοιχώματα µε απαράμιλλο καλλιτεχνική δεξιοτεχνία, ενώ το τεχνητό µέρος δημιουργήθηκε για τις ανάγκες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογούνται και οι πολυάριθμες διακλαδώσεις είτε φυσικές, είτε τεχνητές, που εμφανίζονται σε όλη την έκτασή του.

images

Για ιαματικά λουτρά

Η Κύθνος στους νεώτερους χρόνους πήρε το δεύτερο όνομά της, Θερμιά, από τις ζεστές ιαματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται στον γραφικό όρμο Λουτρά, στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Τα Λουτρά τα τελευταία χρόνια έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και φιλοξενούν τις δυο μοναδικές ιαματικές πηγές των Κυκλάδων. Η μία, των Αγίων Αναργύρων, είναι αλατούχα και βρίσκεται μέσα στο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η δεύτερη, η επονομαζόμενη πηγή του Κάκαβου, βρίσκεται σε απόσταση 50 μ. από την πρώτη, περιέχει ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο και η θερμοκρασία της φτάνει τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Beach-Loutra-Kythnos--15_c6geo5ps

Έχει αποδειχθεί ότι τα νερά των πηγών ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Το πολύτιμο «κακκάβειον ύδωρ» έμενε παραμελημένο από τους Κύθνιους, που πίστευαν ότι εκεί κάτω στις πηγές αυτές εργάζονταν οι διάβολοι της κόλασης και ότι τα Κόκκινα, όπου βρίσκονταν οι θερμές πηγές, ήταν η κατοικία των νεράιδων τις οποίες πολλοί από τους ντόπιους βεβαίωναν ότι τις είδαν να χορεύουν και να τραγουδούν. Τη σπουδαιότητα και τον θεραπευτικό χαρακτήρα των θερμών πηγών της Κύθνου διαπίστωσαν πρώτοι οι Γερμανοί γιατροί και χημικοί, που ήρθαν στην Ελλάδα μαζί με τον Όθωνα, ο οποίος μάλιστα επισκέφτηκε το υδροθεραπευτήριο των λουτρών μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία.

pites

Τι θα φάτε

Αν έρθετε στην Κύθνο με παιδιά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, που ξεχωρίζουν τόσο για την εκλεκτή τους γεύση όσο και για την εξαιρετική τους ποιότητα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα τυροκομικά προϊόντα και οι μεγάλοι συνοδεύστε τα με το ντόπιο κρασί. Για να γλυκαθείτε, προτιμήστε τα περίφημα αμυγδαλωτά, που έχουν πολυετή παράδοση στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Θα μπορέσετε να δοκιμάσετε ακόμα προϊόντα της ντόπιας οικοτεχνίας, όπως λουκάνικα, παξιμάδια, άσπρο τυρί τρίμμα ή κοπανιστή, θερμιώτικο μέλι θυμαρίσιο, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, κάπαρη, που φυτρώνει στα απόκρημνα βράχια και στολίζει την σαλάτα σας οπτικά και γευστικά, γλυκά του κουταλιού παστέλι, παραδοσιακές πίτες και το περίφημο θερμιώτικο κρασί.

Κύθνο με παιδιά

Η τοπική κουζίνα είναι λίγο πολύ ίδια με των υπόλοιπων Κυκλαδίτικων νησιών. Στην Κύθνο θα δοκιμάσετε, επιπλέον, την περίφημη θερμιώτικη τυρόπιτα, το «σφουγγάτο» (είδος τυροκροκέτας ή τυροκεφτέ, γίνεται με το «ξινό», το παραδοσιακό, μαλακό, ανάλατο θερμιώτικο τυρί και εναλλακτικά με το αλατισμένο «τρίμμα» που έχει πιο ξινή γεύση), και αν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας πετύχετε γάμο, δοκιμάστε το παραδοσιακό φαγητό κρέας κοκκινιστό με πατάτες. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όποιο φαγητό και αν δοκιμάσετε, πρέπει να το συνοδεύσετε με κάποιο από τα ντόπια τυριά ή την ιδιαίτερα γευστική κοπανιστή. Φυσικά, κανείς δεν φεύγει από την Κύθνο χωρίς να έχει δοκιμάσει το χοιρινό κρέας του νησιού, τα μαριναρισμένα λιαστά ψάρια, τα παϊδάκια και την στραπατσάδα με κολοκυθάκια.  Οι πίτες και τα «κολόπια» (σπανακόπιτα) αποτελούν και αυτά γεύσεις της παράδοσης του νησιού. Όλα αυτά τα είδη διατροφής υπάρχουν σε κάθε θερμιώτικο σπίτι και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προιόντα.

Beach-Loutra-Kythnos-41_72ttj3np

Να περάσετε υπέροχα στην εκδρομή σας στην Κύθνο με παιδιά! Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.kythnos.gr

Leave a Reply