ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΒΟΥΝΑ

Προορισμός μου οι ιταλικές Άλπεις και πιο συγκεκριμένα η οροσειρά των Δολομιτών και η πανέμορφη Κορτίνα. Πρώτον, γιατί το σύμπλεγμα των βουνών έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά από το 2009. Δεύτερον, γιατί το χιόνι είναι άφθονο και μαλακό. Τρίτον, γιατί διαθέτει τα φιλικότερα για οικογένειες ski resorts. Τέταρτον, γιατί έχει πίστες για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες. Πέμπτον, γιατί το κόστος διαμονής αντέχεται. Θέλετε κι άλλα;  

Η οροσειρά των Δολομιτών είναι κομμάτι των ιταλικών Άλπεων και βρίσκεται στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας. Οι Δολομίτες χρωστούν το όνομά τους στον Γάλλο γεωλόγο Ντεοντά Ντολομιέ. Εκείνος πρώτος κατηγοριοποίησε το χαρακτηριστικό πέτρωμα που κυριαρχεί στα βουνά της συγκεκριμένης οροσειράς. Προτού ο Ντολομιέ ταξινομήσει και περιγράψει τα ορυκτά της οροσειράς, τα βουνά εκείνα ήταν γνωστά με την καθ’ όλα ποιητική ονομασία Χλομά Βουνά. Εκτός από πασίγνωστος προορισμός για σκι, οι Δολομίτες είναι πόλος έλξης και για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί περιπατητές εξερευνούν τα δαιδαλώδη ορεινά μονοπάτια της οροσειράς που εκτείνεται δυτικά από τον ποταμό Άντιτζε μέχρι τον ποταμό Πιάβε ανατολικά.

cortina

Πόλος έλξης, Ιταλών και ξένων· η καρδιά του βουνού χτυπάει στην Κορτίνα, ένα κουκλίστικο χωριό που μοιάζει να βγαίνει από παραμύθι. Η Κορτίνα ντ’ Αμπέτζο, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του χωριού, έχει το εξής ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: παρά το γεγονός ότι είναι ο πλέον ελκυστικός χειμερινός προορισμός της Ιταλίας ‒πολύ πιθανό να βρεθείτε να περιμένετε στα λιφτ με εγχώριους αλλά και διεθνείς σταρ‒ διαθέτει ξενοδοχεία, σαλέ και παραδοσιακά πανδοχεία για όλα τα βαλάντια. Αν βρεθείτε εκεί δε σε φουλ σεζόν, αρκετοί ντόπιοι θα σας φιλοξενήσουν στα σπίτια τους έναντι χαμηλού ενοικίου. H Κορτίνα είναι σαφέστατα το πολιτισμικό κέντρο των ιταλικών Άλπεων, επομένως αν δεν είστε λάτρεις του σκι μη φοβηθείτε πως η διαμονή σας εκεί θα είναι βαρετή: με πάμπολλες εκθέσεις, εστιατόρια και καταστήματα, η Κορτίνα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ιταλίας. Βρίσκεται στην επαρχία του Βένετο. Κοντινότερες πόλεις είναι το Μιλάνο και η Βενετία. Η καλύτερη επιλογή για τις μετακινήσεις σας είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου.

Dolomiti_Kids_Dolomiti_Scuola_Sci_Cortina_dAmpezzo

Σαν βγεις στην κατηφόρα της βουνοπλαγιάς…

…ιδίως αν συνοδεύεις μικρούς σκιέρ που στριμώχνουν τα ποδαράκια τους στις μπότες του σκι για πρώτη φορά, καλό είναι να θυμάσαι κάποια πράγματα. Πρώτα απ’ όλα τα μικρά παιδιά συνήθως έχουν άγνοια κινδύνου, επομένως όσο και να δείχνουν ότι γρήγορα καταφέρνουν να ισορροπήσουν και να τσουλήσουν τις παιδικές πλαγιές με άνεση και χάρη, χρειάζονται διαρκή επίβλεψη.

…πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει ένα παιδί να κάνει σκι είναι μεταξύ 4 και 5 ετών. Αυτό βέβαια δεν σας εμποδίζει να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με το χιόνι από μικρότερη ηλικία: παίξτε στο χιόνι μαζί του, ξαπλώστε και μάθετέ το να μη φοβάται τις τούμπες στα μαλακά.

…όσο, μα όσο καλοί σκιέρ κι αν είστε οι ίδιοι, επιλέξτε να πάρετε για το παιδί σας έναν δάσκαλο. Ο γονιός στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του δασκάλου του ίδιου του παιδιού του: είτε ανησυχεί υπερβολικά, είτε έχει απίθανες απαιτήσεις. Το σκι δεν είναι εξαίρεση· μη διστάσετε να εμπιστευθείτε κάποιον ειδικό.

…αν είναι δυνατόν, επιλέξτε η πρώτη επαφή του παιδιού σας με τις πίστες να γίνει κάποια στιγμή που το χιονοδρομικό κέντρο δεν είναι υπερβολικά γεμάτο, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για λόγους άνεσης.

…εξηγήστε στο παιδί σας πως η «κυκλοφορία στις πίστες» ακολουθεί κανόνες: μάθετέ του να μη σταματά ποτέ στη μέση της πίστας, δεν «κόβουμε» ποτέ τους μπροστινούς μας στην ουρά για τα λιφτ κ.λπ…

…διασκεδάστε το! Οι τούμπες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συγκεκριμένου χειμερινού σπορ. Γελάστε άφοβα κάθε φορά που το παιδί σας πέφτει στα μαλακά, αποτρέψτε με κάθε τρόπο την περίπτωση να αισθανθεί ντροπή γιατί δεν τα κατάφερε και πάνω απ’ όλα κάντε πέρα για πέρα σαφές το γεγονός ότι πρόκειται για παιχνίδι!

cortina

Leave a Reply