Ψάχνετε ιδέες για μια κοντινή οικογενειακή απόδραση για μονοήμερη εκδρομή, για Σαββατοκύριακο ή για ολιγοήμερες διακοπές; Δεν είστε φαν του συνωστισμού στα πλοία, της ουράς στα διόδια και του μαζικού τουρισμού; Σας έχουμε μια ξεχωριστή πρόταση και δίνουμε ραντεβού για καλοκαιρινές βουτιές στο Αγκίστρι παρέα με τα παιδιά μας!
Το Αγκίστρι, το κρυφό στολίδι του Αργοσαρωνικού, μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά και σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα, αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, με τα πεύκα σχεδόν να αγγίζουν τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του.
Το νησάκι προσφέρεται για χαλαρές διακοπές και ξεκούραση και εγγυάται στον εκδρομέα ηρεμία και γαλήνη, χάρη στα καταπράσινα δάση του, στις αμμουδερές παραλίες του και στο παραδοσιακό χρώμα του. Καθώς δεν έχει μεγάλα υψόμετρα, οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να κάνουν όμορφες διαδρομές, πάνω σε μοναδικά μονοπάτια, μέσα στο δάσος. Σημειώνουμε ότι το νησί από άκρη σε άκρη καλύπτεται σε περίπου δύο ώρες.
Το Αγκίστρι διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή δωμάτια, κατάλληλα και για οικογενειακές διακοπές. Οι δε κάτοικοί του φημίζονται για τη φιλοξενία τους! Για να περιηγηθείτε στο νησί, υπάρχουν μαγαζιά για να νοικιάσετε ποδήλατα και μοτοποδήλατα. Για τις μετακινήσεις σας, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ταξί, λεωφορείο ή, ακόμη καλύτερα, το τουριστικό τρενάκι, που ακολουθεί μια μαγευτική διαδρομή. Πάντως, το αυτοκίνητο ΔΕΝ σας χρειάζεται!
Η ιστορία
Το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού. Κατά τον Όμηρο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή» και εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο. Άλλοι ιστορικοί που το αναφέρουν είναι ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές Απόνησος, Μεγαρίτισσα και Κοντάρι, ενώ σε όλη τη δυτική ακτή του υπάρχουν, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθισμένες αρχαιότητες. Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, που φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, μπορείτε να δείτε στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλοχωρίου.
Η ονομασία «Αγκίστρι» αποδόθηκε στο νησί, γιατί εξαιτίας του φυσικού του κάλλους γοήτευε τους ταξιδιώτες, πολλούς από τους οποίους «αγκίστρωνε» και έμεναν για πάντα στο νησί. Στη νεότερη ιστορία του, το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, γύρω στον 14ο αιώνα μ.Χ. Έτσι, ακόμα και σήμερα, μπορείτε να βρείτε ηλικιωμένες γυναίκες να φορούν κίτρινα μαντίλια, φούστες διακοσμημένες με σιρίτια και να μιλούν αρβανίτικα.
Στα τέλη του 17ου αιώνα, και ενώ το νησί ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι κάτοικοι το εγκατέλειψαν λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών. Το 1821 το Αγκίστρι κατοικήθηκε και πάλι από μικρό πληθυσμό, ενώ το 1835 δημιουργήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα η κοινότητά του. Κατά την απογραφή που έγινε τότε, αναφέρθηκαν 248 κάτοικοι. Μέχρι το 1940 ο πληθυσμός του νησιού διατηρήθηκε λιγοστός, όμως μετά τον πόλεμο άρχισε να αυξάνεται και σήμερα έχει πάνω από 1.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες πλησιάζουν τους 5.000. Το 1960 το νησί συνδέθηκε απευθείας με τον Πειραιά, ενώ μέχρι τότε η συγκοινωνία γινόταν με καΐκια που έφταναν από την Αίγινα.
Πού θα κολυμπήσουμε;
Σκάλα
Η Σκάλα βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του νησιού και έχει φυσικό λιμάνι στο οποίο αράζουν τα ferry boats που έρχονται από τον Πειραιά ή από την Αίγινα. Στην περιοχή δεσπόζει η ολόλευκη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τον γαλάζιο τρούλο της, ενώ στα 100 μέτρα από το λιμάνι υπάρχει και μια μεγάλη, οργανωμένη παραλία, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα, αβαθή νερά. Η παραλία αυτή συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο, κυρίως οικογένειες, επειδή η θάλασσα είναι ρηχή και προσφέρεται για παιδιά. Στα εστιατόρια και στις ψαροταβέρνες της Σκάλας θα απολαύσετε μια μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και μεζέδων, μαγειρευτά φαγητά, ψητά στα κάρβουνα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από τους ψαράδες του νησιού και θα πιείτε παγωμένο κρασί.
Μεγαλοχώρι
Δυτικά της Σκάλας, ο παραλιακός δρόμος οδηγεί, μετά δύο χιλιόμετρα, στο Μεγαλοχώρι ή αλλιώς στον Μύλο, που διαθέτει επίσης μια όμορφη παραλία με βότσαλο και άμμο για κολύμπι. Τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά ανάμεσα σε φυσικούς κόλπους που δημιουργούν αμμώδεις περιοχές, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια, καφενεία, υπέργηρες φιγούρες με τοπικές ενδυμασίες και ο μοναδικός ανεμόμυλος, παρουσιάζουν με την ύπαρξή τους τη ζωντανή ιστορία του τόπου. Σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, άσπρα πεζούλια, κεραμοσκεπές, και σπιτικοί φούρνοι έρχονται να συναντήσουν τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. Το Μεγαλοχώρι είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, με 561 κατοίκους. Διαθέτει φυσικό λιμάνι και μαρίνα ανεφοδιασμού για τα πλοία και εκεί αράζουν τα flying dolphins που έρχονται από τον Πειραιά.
Σκληρή/ Χαλικιάδα
Στα αριστερά της Σκάλας, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τα νοτιοανατολικά, φτάνουμε στη βραχώδη παραλία της Σκληρής. Η Σκληρή είναι νεόκτιστη τουριστική περιοχή, με σύγχρονα ξενοδοχεία και εστιατόρια, χτισμένη αμφιθεατρικά, μέσα στα πεύκα, με υπέροχη θέα προς την Αίγινα και πανέμορφα νερά. Συνεχίζοντας σε ένα στενό μονοπάτι, μετά από μια ονειρεμένη διαδρομή μέσα στο πράσινο, καταλήγουμε, μετά 500 μέτρα, σε έναν φυσικό καταγάλανο κόλπο με χοντρά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, στη μαγευτική Χαλικιάδα. Η πρόσβαση εκεί είναι δύσκολη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και γίνεται μόνο με τα πόδια. Τα νερά στην αρχή είναι ρηχά και μετά από 5 μέτρα βαθαίνουν απότομα. Προσοχή, προσοχή! Αν συνοδεύεστε από παιδιά, σημειώστε ότι, εκτός της πολύ δύσκολης κατάβασης, η Χαλικιάδα είναι παραλία γυμνιστών, οπότε προετοιμάστε τα κατάλληλα!
Δραγωνέρα
Ο παραλιακός δρόμος μετά το Μεγαλοχώρι στρέφεται προς τα νότια και προχωρά παράλληλα με την παραλία, σε μικρή απόσταση από αυτήν. Διασχίζει ένα πυκνό δάσος και συναντά όμορφους όρμους με καταγάλανα νερά. Η διαδρομή αυτή συνδυάζει με απόλυτη αρμονία το πράσινο του πεύκου με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας. Λίγο αργότερα, με μία παρακαμπτήριο, ο δρόμος οδηγεί στη γραφική, αμμουδερή παραλία της Δραγωνέρας. Η παραλία αποτελείται από τη μικρή και τη μεγάλη Δραγωνέρα, βοτσαλωτές παραλίες με ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, με κρυστάλλινα, αβαθή νερά και πεύκα που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Μάρεζα
Το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας απέχει 200 μέτρα από την περιοχή Λιμενάρια και αποτελεί ένα δείγμα της ομορφιάς και της μαγείας που έχει να επιδείξει αυτή η τοποθεσία. Η Μάρεζα είναι μια βραχώδης παραλία, πνιγμένη στο πεύκο, με βαθιά πεντακάθαρα νερά, ιδανική για βουτιές από ψηλά! Η πρόσβαση είναι εύκολη και γίνεται με κάθε μεταφορικό μέσο.
Απόνησος
Συνεχίζοντας τον δρόμο δυτικά από τα Λιμενάρια, φτάνουμε σε μια σχεδόν… εξωτική περιοχή, όπου τα πεύκα αγκαλιάζουν την παραλία της Απονήσου. Ο μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε φανταστικά μέρη, προσφέροντάς του χαλάρωση και ηρεμία. Τα πεύκα φθάνουν μέχρι τη θάλασσα και καταλήγουν σε μικρά επίπεδα βράχια. Τον μικρό όρμο της Απονήσου χρησιμοποιούν σαν αγκυροβόλιο μικρά και μεγάλα σκάφη, ενώ υπάρχει και οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες και θαλάσσια σπορ. Από την Απόνησο μπορούμε να θαυμάσουμε το ομώνυμο ιδιωτικό νησάκι, καθώς και ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του Αργοσαρωνικού. Βορειότερα βρίσκονται οι ερημικές παραλίες της Μαγκίζας και της Μπαριάμας.
Tip 1: Αξίζει να κάνετε τον περίπλου του νησιού με βάρκα ή με σκάφος που θα νοικιάσετε.
Tip 2: Στο Αγκίστρι υπάρχουν εκτός από εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία, τράπεζα, φαρμακείο και περιφερειακό ιατρείο που θα συμβάλουν στην άνετη διαμονή σας! Τα τουριστικά γραφεία, η αστυνομία, το λιμενικό, η κοινότητα και οι απλοί νησιώτες είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν σε ό,τι χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί.