ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ|ΠΡΟΛΗΨΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

pompk49c84Οι νέοι γονείς «εκπαιδεύονται» γρήγορα στο να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα μιας ασθένειας, όμως υπάρχει μία λοίμωξη με την οποία δεν μπορούν εύκολα να τα «βάλουν». Η ουρολοίμωξη στα παιδιά διεκδικεί τον τίτλο της «σιωπηλής» λοίμωξης, καθώς μπορεί να διαγνωστεί μόνον εργαστηριακά στη βρεφική ηλικία ενώ η συμπτωματολογία της αρχίζει να ξεκαθαρίζει στην παιδική ηλικία. Ωστόσο 1 στα 100 αγόρια και 3 στα 100 κορίτσια θα εμφανίσουν ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης μέχρι τα 5 με 6 τους χρόνια.

Πώς θα τη «γνωρίσω»;

Ένα μωρό δεν λέει ότι πονάει η κοιλιά του ή ότι έχει τσούξιμο κατά την ούρηση και η συχνουρία δεν γίνεται αντιληπτή με την πάνα. «Στα βρέφη η ουρολοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί με πυρετό, ανορεξία, στασιμότητα βάρους, διάρροιες ή εμέτους» εξηγεί ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, Αντώνης Στεφανίδης. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, συχνουρία με μικρή ποσότητα ούρων κάθε φορά, τσούξιμο κατά την ούρηση, καθώς και να έχουν θολά, δύσοσμα ή με αίμα ούρα.

Πού οφείλεται η ουρολοίμωξη στα παιδιά;

Προκαλείται από μικρόβια ή ιούς που φτάνουν στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Τα κοριτσάκια είναι πιο επιρρεπή στις ουρολοιμώξεις γιατί η ουρήθρα τους είναι μικρότερη από εκείνη των αγοριών και η περιοχή του κόλπου προσβάλλεται ευκολότερα από βακτήρια και ιούς. Στα αγόρια τα μικρόβια εισχωρούν στο δέρμα που καλύπτει τη βάλανο του πέους.

ουρολοίμωξη στα παιδιά

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο γιατρός θα ζητήσει γενική ούρων και καλλιέργεια ούρων. Αυτό ως την προσχολική ηλικία γίνεται με έναν ουροσυλλέκτη σε μορφή σακούλας. Η συλλογή ούρων με αυτόν τον τρόπο είναι μονόδρομος, όμως ο ειδικός διευκρινίζει ότι η αξιοπιστία της εξέτασης είναι περιορισμένη, «καθώς μπορεί να πέσουν τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα του φαλλού στο σακουλάκι με αποτέλεσμα η καλλιέργεια να εμφανιστεί θετική για την παρουσία μικροοργανισμών». Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το αποτέλεσμα της γενικής ούρων. Στα μεγαλύτερα παιδιά τα ούρα συλλέγονται σε αποστειρωμένο δοχείο. Όταν βγει το αποτέλεσμα ο παιδίατρος συνταγογραφεί το κατάλληλο αντιβιοτικό. Επειδή η καλλιέργεια ολοκληρώνεται μετά από 48 ώρες, για να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής, ο γιατρός θα χορηγήσει ένα αντιβιοτικό ευρέως φάσματος. Επίσης, θα συστήσει λήψη άφθονων υγρών. Εάν το παιδάκι είναι κάτω του έτους, απαιτείται και αιματολογική εξέταση για να ελεγχθεί μήπως η ουρολοίμωξη έχει επεκταθεί στους νεφρούς.<

Μπορώ να την προλάβω;

Η ουρολοίμωξη στα παιδιά μπορεί να προληφθεί –έως έναν βαθμό– με την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής. Για τα μωρά, είναι σημαντικό να αλλάζει τακτικά η πάνα και να καθαρίζεται η περιοχή με τρεχούμενο νερό και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις με μωρομάντιλα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά ηλικίας 3-5 χρόνων, μια δύσκολη περίοδος για την προσαρμογή τους στην ούρηση εκτός πάνας. Πρέπει να εκπαιδευτούν στην καθαριότητα των χεριών τους και της ευαίσθητης περιοχής, αλλά και στην τακτική ούρηση. Η αμέλεια και η αναβολή της ούρησης που παρατηρείται στα παιδιά για να μη διακόψουν το παιχνίδι αποτελεί βασική αιτία των ουρολοιμώξεων. Είναι σημαντικό, εξηγεί ο κ. Στεφανίδης, οι γονείς να πιέζουν τα παιδιά να πάνε τουαλέτα και όχι να τα παρεμποδίζουν από φόβο ότι θα κολλήσουν μικρόβια π.χ. από τις ξένες τουαλέτες: «Δεν μολύνονται σε τουαλέτες, παραλίες ή πισίνες. Η μόλυνση προκαλείται από μικρόβια του ιδίου του παιδιού. Και τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μία γεμάτη κύστη».

Leave a Reply