Κάθε μέρα, θα σας προτείνουμε απλές συνταγές που μπορείτε να φτιάχνετε εύκολα, με λίγα υλικά και τη βοήθεια των παιδιών σας, τις ημέρες που #μένουμεσπίτι. Για σήμερα, το μενού έχει σπιτικό ψωμί, από την αναγνώστριά μας Κατερίνα Γεροντή.
Όπως μας γράφει, “είναι απλό, χωρίς ζύμωμα και με κανονικό μέτρημα (αντί για το τρομακτικό “αλευρι όσο πάρει”). Απλά, θέλει πολλή ώρα φούσκωμα και γι’αυτό εμείς το στήνουμε το βραδάκι για να το έχουμε ζεστό ζεστό το μεσημέρι”.
Βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη/πυρέξ:
- 480 γρ αλεύρι (συνήθως βάζω για όλες τις χρήσεις αλλά βγαίνει μια χαρά και με μισό μισό με ολικής)
- 4 γραμμάρια (μισό φακελάκι) ξηρή μαγιά
- 420 ml χλιαρό νερό (ευχάριστα ζεστό στο χέρι, δηλαδή)
- 2 ΚΟΦΤΕΣ κ.γ. αλάτι
- Κάποιο μυρωδικό (πάπρικα ή γλυκάνισο ή ακόμα και άνηθο ή ό,τι θέλουν τα παιδιάΕμένα ζήτησαν κάρυ!)
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα πιρούνι, σκεπάζουμε με καπάκι ή ζελατίνα το δοχείο μας και το αφήνουμε από 8 μέχρι 16 ώρες.
Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο μεταλλικό ταψάκι (ή με λαδόκολλα αλλά…άλλο πράγμα το λαδάκι στη γεύση ) Το μείγμα είναι σαν πηχτός χυλός και όχι κλασικό σφιχτό ζυμάρι .
Αν θέλουμε στολίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι ή νιφάδες βρώμης.
Αφήνουμε μισή ωρίτσα να φουσκώσει λίγο
Ψήνουμε στους 180º για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι.
Αυτό ήταν.
Εμείς το κάνουμε στην μακρόστενη φόρμα γιατί μετά το χρησιμοποιείς άνετα για τοστ (τότε θέλει 1 ώρα και 10 λεπτά γιατί είναι πιο παχύ το μείγμα)
Επίσης, σπιτικό ψωμί διατηρείται 3-4 μέρες άνετα (ή μάλλον…μπορεί να διατηρηθεί αν τυχόν μείνει)
Μπορείτε να στέλνετε και τις δικές σας ιδέες στο ppapadia@talcmag.gr