ΣΠΙΤΙΚΗ ΚΕΤΣΑΠ ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

σπιτική κέτσαπΗ συνταγή για αυτή την σπιτική κέτσαπ είναι απλή, αλλά θέλει ένα σπέσιαλ υλικό, ώριμες καλοκαιρινές ντομάτες… Έχει λίγο κόπο αλλά είναι πεντανόστιμη και μπορείτε  να την αρωματίσετε με ό,τι σας αρέσει περισσότερο. Για 3 βάζα των 250 ml, θα χρειαστείτε!

2 κιλά ντομάτες ώριμες καλοκαιρινές
4 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, πολύ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοτριμμένες
50 γρ ξύδι από κόκκινο κρασί
50 γρ ζάχαρη καστανή
1 πρέζα μπαχάρι τριμμένο
1/2 κουταλάκι τριμμένο ξερό κόλιανδρο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μπούκοβο ( αν θέλεις να είναι λίγο πικάντικη) ή 1/2 κουταλάκι ρίγανη ξερή ή 1 κουταλάκι ξερό δεντρολίβανο ή 1 σφηνάκι Worcestershire sauce {ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ}
3 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml 
 

Εκτέλεση: Σε κάθε ντομάτα κάνετε μια χαρακιά με το μαχαίρι, τη βουτάτε σε νερό που βράζει και μετά από 1/2 λεπτό τη μεταφέρετε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι οι ντομάτες θα ξεφλουδιστούν πάρα πολύ εύκολα χωρίς κόπο. Αφού τις ξεφλουδίσετε, τις καθαρίζετε από τα πολλά σποράκια και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και, με την σειρά που αναφέρονται, όλα τα υλικά. Μόλις ρίξετε και το ξύδι, αφήνετε για 5 λεπτά ακόμα τη φωτιά στο δυνατό και μόλις δείτε ότι αρχίζει να γίνεται πηκτή το χαμηλώνετε. Προσθέτετε 1/2 κούπα νερό και σιγοβράζετε για μία ώρα σχεδόν μέχρι να δείτε ότι η υφή της σάλτσας μοιάζει με κέτσαπ. Μόλις φτάσει στην επιθυμητή υφή, τη ρίχνετε στο μπλέντερ και την χτυπάτε για να γίνει λεία. Για πιο λείο αποτέλεσμα, εγώ την πέρασα από το ψιλό σουρωτήρι.Τέλος, ρίχνετε την κέτσαπ στα αποστειρωμένα βάζα, τα οποία κλείνετε καλά με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσουν. Όταν ανοίξετε κάποιο βάζο το βάζετε στο ψυγείο.

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenascooking.blogspot.com 

Leave a Reply