Ας υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με μία «πράσινη» βασιλόπιτα με καρότο από την Θέμιδα Καρδιόλακα, συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, που ετοίμασε μία πρωτότυπη συνταγή.
Υλικά:
500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. καστανή ζάχαρη (μαλακιά)
180 γρ. λευκή ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
120 γρ. γάλα
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
3 βανίλιες
1 κ. γλ. κανέλα
100 γρ. αμύγδαλα μέτρια κομμένα
150 γρ. καρότα τριμμένα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την λευκή και την καστανή ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Ρίχνουμε (ένα ένα μέχρι να ομογενοποιηθούν) το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το γάλα, το αλεύρι ολικής άλεσης, τον χυμό πορτοκαλιού, τα αμύγδαλα και το κονιάκ.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και την κανέλα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρότα.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταξί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 50 – 60 λεπτά στους 170 βαθμούς.
Καλή όρεξη και καλή χρονιά σε όλους!