ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ

pestosicily-768x933Δεν ξέρω αν το ξέρεις αλλά pesti υπάρχουν πολλά! Κάθε περιοχή της Ιταλίας έχει και το δικό της! Όλοι γνωρίζουμε φυσικά το pesto από την Γένοβα, που είναι φτιαγμένο με βασιλικό, κουκουνάρι και παρμεζάνα. Γενικά, παρατηρώντας λίγο τις διάφορες συνταγές pesto ανά περιοχή, θα δει κανείς ότι ανάλογα με τα προϊόντα που παράγει κάθε περιοχή προσαρμόζονται και τα υλικά και φυσικά η γεύση ταιριάζει με το κλίμα και την  γευστική φιλοσοφία των κατοίκων. Σήμερα η συνταγή που έφτιαξα είναι pesto Σικελίας φτιαγμένο με φρέσκια ricotta, βασιλικό και πελτέ ντομάτας (ή φρέσκια τριμμένη ντομάτα). Είναι πεντανόστιμο και νομίζω ότι θα αρέσει πολύ όχι μόνο στους μακαρονάδες αλλά και γενικά στους λάτρεις του φαγητού. Φυσικά, δεν ακολούθησα την πεπατημένη και αντί για ρικότα έβαλα φρέσκο ανθότυρο.

Θα χρειαστείτε:

200 γρ ανθότυρο (ή ρικότα)

100 γρ παρμεζάνα τριμμένη

150 ml ελαιόλαδο

100 γρ φύλλα βασιλικού

60 γρ καρυδόψιχα

1 κουταλιά γεμάτη πελτέ ντομάτας

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μούλτι βάζεις όλα τα υλικά με τελευταίο το ελαιόλαδο που θα το προσθέσεις σταδιακά στο μίγμα.
  • Τα χτυπάς καλά να γίνουν ένας παχύς πολτός.
  • Όπως κάθε είδους pesto, βράζεις τα ζυμαρικά που σου αρέσουν και τα ανακατεύεις με την σάλτσα προσθέτοντας ελάχιστο από το νεράκι που έβρασαν τα ζυμαρικά!