ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

πατάτες ογκρατένΜια πανεύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο. Πατάτες ογκρατέν για να τις απολαύσετε ως ορεκτικό ή συνοδευτικό με τα ψητά σας. Ένα αγαπημένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους. Θα χρειαστείτε: 

    1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες 
    2 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
    3/4 φλ. τσαγιού γάλα
    λίγο φρέσκο θυμάρι
    300 γρ. τυρί τσένταρ ή γραβιέρα τριμμένο 
    αλάτι

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 βαθμούς στον αέρα. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε φέτες πάχους 5 χιλιοστών. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Παίρνετε ένα μεγάλο οβάλ πυρίμαχο σκεύος, το λαδώνετε και βάζετε μια στρώση από τις πατάτες [περίπου το 1/4]. Αλατοπιπερώνετε και απλώνετε από πάνω το 1/4 από το μείγμα κρέμας και το 1/4 από το τριμμένο τυρί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σχηματισθούν 4 στρώσεις συνολικά. Σκεπάζετε το πυρίμαχο σκεύος με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 50 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε τις πατάτες ογκρατέν για άλλα 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και από πάνω.  

Leave a Reply