ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου μάς δίνουν μια εξαιρετική συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα
  • 225 γρ. πρόβειο βούτυρο
  • 240 γρ. γάλα φρέσκο
  • 340 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι
  • 2/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Υλικά για το ψήσιμο

  • 1 αυγό
  • Λίγο νερό
  • 250 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Σκεύη/Συσκευές: Μίξερ, Ταψιά φούρνου, Μικρή κατσαρόλα

Χρόνος Προετοιμασίας: 40’

Χρόνος Αναμονής: 2-3 ώρες

Χρόνος Ψησίματος / Μαγειρέματος: 16-18’

Μερίδες: 3 μεσαία τσουρέκια

Βαθμός Δυσκολίας: Δύσκολο

Εκτέλεση:

1)  Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να χλιαρύνει (όχι όμως να κρυώσει). Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.

2) Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

3) Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.

4) Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

5) Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1  1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

6) Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.

7) Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

7) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.

8) Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

TIPS:

-Τα τσουρέκια δεν είναι για βιαστικούς! Θέλουν υπομονή στο ζύμωμα και υπομονή στα φουσκώματα (3 στο σύνολο).

-Όσο πιο πολύ ζυμώσεις τα τσουρέκια, τόσο πιο πολλές ίνες (κόρδα) θα κάνουν στο εσωτερικό τους.

Πηγή