SCONES ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ

scones με γραβιέρα και μήλοΓια όποιον δε γνωρίζει, τα scones είναι σκωτσέζικης καταγωγής. Είναι μικρά τραγανά ψωμάκια που συνοδεύουν το τσάι αλειμμένα με μαρμελάδα. Είναι συνήθως γλυκά, αλλά έχουν πολλές παραλλαγές. Σήμερα θα φτιάξουμε scones με γραβιέρα και μήλο. Θα χρειαστούμε:

  • 300 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο και τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 κουταλιές γεμάτες ζάχαρη λευκή
  • λίγο αλάτι
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης (αν θέλετε βάζετε άλλο κίτρινο τυρί όπως γκούντα ή cheddar)
  • 50 ml κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
  • 1 μεγάλο αυγό

Εκτέλεση: Στρώνεις μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείς τα κομμάτια του μήλου να ψηθούν για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτεις τη ζάχαρη, το τριμμένο παγωμένο βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και με τα δάχτυλα δουλεύεις τη ζύμη για να ενωθούν όλα τα υλικά. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος με το αυγό και τη ρίχνεις κι αυτή στο μείγμα. Αν έχεις μίξερ μπορείς να βάλεις όλα τα υλικά μαζί αφήνοντας το τυρί και το μήλο για το τέλος από την αρχή και να τα χτυπήσεις χωρίς κόπο. Όταν έχουν ψηθεί τα μήλα τα λιώνεις με το πιρούνι και τα βάζεις στο ψυγείο να κρυώσουν. Προσθέτεις το τυρί και τα κρύα μήλα στη ζύμη και συνεχίζεις το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σχηματίζεις ένα δίσκο από ζύμη και την κόβεις σε 8 κομμάτια, όπως θα έκανες και με μία πίτσα. Ψήνεις τα κομμάτια στους 180 βαθμούς σε αέρα για 35 λεπτά. Μόλις έχουν χρυσίσει τα scones με γραβιέρα και μήλο τα βάζεις πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν και τα απολαμβάνεις.

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenaiscooking.com

Leave a Reply