ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ

Για όποιον δεν γνωρίζει, τα scones είναι σκωτσέζικης καταγωγής. Είναι μικρά τραγανά ψωμάκια που συνοδεύουν το τσάι αλειμμένα με μαρμελάδα, ειδικά αν έχεις και clotted cream ακόμα καλύτερα! Είναι συνήθως γλυκά και έχουν πολλές παραλλαγές.

Σήμερα θα φτιάξουμε scones με γραβιέρα και μήλο. Θα χρειαστούμε:

  • 300 gr μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 200 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • 90 gr βούτυρο αγελαδινό παγωμένο και τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 κουταλιές γεμάτες ζάχαρη λευκή
  • λίγο αλάτι
  • 100 gr γραβιέρα Κρήτης ( αν θέλετε βάζετε άλλο κίτρινο τυρί όπως γκούντα ή cheddar)
  • 50 ml κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
  • 1 μεγάλο αυγό

 

Εκτέλεση: Στρώνεις μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετείς τα κομμάτια του μήλου να ψηθούν για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα. Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτεις την ζάχαρη, το τριμμένο παγωμένο βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και με τα δάχτυλα δουλεύεις την ζύμη για να ενωθούν όλα τα υλικά. Χτυπάς την κρέμα γάλακτος με το αυγό και την ρίχνεις κι αυτή στο μείγμα. Αν έχεις μίξερ μπορείς να βάλεις όλα τα υλικά μαζί αφήνοντας το τυρί και το μήλο για το τέλος από την αρχή και να τα χτυπήσεις χωρίς κόπο. Όταν έχουν ψηθεί τα μήλα τα λιώνεις με το πιρούνι και τα βάζεις στο ψυγείο να κρυώσουν. Προσθέτεις το τυρί και τα κρύα μήλα στην ζύμη και συνεχίζεις το ζύμωμα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Σχηματίζεις ένα δίσκο από ζύμη και την κόβεις σε 8 κομμάτια, όπως θα έκανες και με μία πίτσα. Ψήνεις τα κομμάτια στους 180 βαθμούς σε αέρα για 35 λεπτά. Μόλις έχουν χρυσίσει τα scones τα βάζεις πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν και τα απολαμβάνεις.

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenaiscooking.com