Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ (Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΥΡΤΑ “ΤΖΑΜΑΚΙΑ”)

τούρτα "τζαμάκια"Είμαι η γιαγιά του Χάρη. Ο Χάρης έχει κοιλιοκάκη. Δηλαδή ο οργανισμός του δεν δέχεται την γλουτένη. Ήθελα  να φτιάξω ένα γλυκό νόστιμο, εύκολο και ελεύθερο γλουτένης. Η μαμά του έκανε έρευνα αγοράς και εντόπισε gluten free συστατικά που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω. Η μαρέγκα και η κρέμα γάλακτος, βασικά συστατικά της τούρτας, δεν περιέχουν γλουτένη. Με πείρα, φαντασία και πολλή πολλή αγάπη για τον εγγονό μου, φτιάχνω αυτή την τούρτα για τον Χάρη και όχι μόνο!

ΥΛΙΚΑ

2 δίσκοι μαρέγκας
2 κρέμες γάλακτος
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κακάο (ελεύθερο γλουτένης)
2 κουταλάκια του γλυκού nescafe
¾ του φλυτζανιού του τσαγιού ζάχαρη (για την καραμέλα)

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Για την κρέμα: Βάζετε στον κάδο τις κρέμες γάλακτος, τη ζάχαρη, το κακάο και τον καφέ. Αρχίζετε το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Μετά δυναμώνετε την ταχύτητα και αφήνεται το μίξερ να δουλέψει μόνο του, μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία κρέμα. Τοποθετείτε μισή από την ποσότητα της κρέμας πάνω στον ένα δίσκο της μαρέγκας και επαναλαμβάνετε με τον άλλον.

Για την καραμέλα: Βάζετε ένα κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Το κατσαρολάκι πρέπει να είναι τελείως στεγνό, διότι εάν υπάρχει υγρασία η καραμέλα μπορεί να πεταχτεί και να σας κάψει. Βάζετε την ζάχαρη μέσα, σε μικρές δόσεις. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε λίγη ακόμα. Προηγουμένως έχετε απλώσει στον πάγκο σας, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και έχει πάρει, ένα ωραίο καφέ χρώμα, την ρίχνεται στο αλουμινόχαρτο. Την απλώνετε με το κουτάλι για να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεπτή. Σε λίγη ώρα θα κρυώσει και θα μοιάζει με γυαλί. Την σπάτε σε ακανόνιστα κομμάτια, και τα βάζετε πάνω στην τούρτα πριν την σερβίρετε.

Leave a Reply