ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

γαλατόπιτα χωρίς φύλλοΑυτή η συνταγή για γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, που ανακάλυψα το καλοκαίρι μέσω μιας φίλης, είναι πραγματική αποκάλυψη! Τη έφτιαξα πολλές φορές  στις διακοπές και μπορώ να πω ότι μαζί με ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι (είμαστε τυχεροί, οι πορτοκαλιές μας βγάζουν πορτοκάλια όλο το χρόνο) είναι ένα πλήρες πρωινό! Φυσικά, από την πρώτη κιόλας φορά που την έφτιαξα έκλεψε τις εντυπώσεις!

Δοκιμάστε να τη φτιάξετε κι εσείς. Θα χρειαστείτε:

  • 5 κούπες φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1 1/2 κούπα χοντρό σιμιγδάλι
  • 2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 1 ½ κούπες ζάχαρη λευκή
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 2 κ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 3-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές κανέλα

Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τη ζάχαρη με τις βανίλιες. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη εντελώς και να πήξει λίγο και μετά κατεβάζετε από την φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά με το ξύσμα και πολύ προσεκτικά τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με την κρέμα που φτιάξατε πριν. Αν δεν νιώθετε σίγουροι και φοβάστε μήπως… σας γίνει το αυγό ομελέτα, μπορείτε να ρίξετε λίγο από το μείγμα της κρέμας μέσα στο μπολ με τα αυγά χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα ούτε στιγμή. Όπως ακριβώς κάνουμε και στο αυγολέμονο. Βουτυρώνετε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο σιμιγδάλι που έχετε κρατήσει. Ρίχνετε τη κρέμα στο ταψί και την πασπαλίζετε με λίγο ακόμα σιμιγδάλι, κανέλα και ζάχαρη. Ψήνετε τη γαλατόπιτα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, σε αντιστάσεις πάνω κάτω στους 170º C, μέχρι να ροδίσει καλά!

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenascooking.blogspot.com 

Leave a Reply