ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

ελιοπιτάκιαΟι ελιές, ενώ τις τρώω μανιωδώς, είναι ένα υλικό που δεν χρησιμοποιώ πολύ στις συνταγές μου. Θεωρώ ότι έχουν μια δυνατή και μοναδική γεύση που συνήθως καλύπτει την γεύση άλλων υλικών. Τα ελιοπιτάκια που ακολουθούν είναι εύκολα και με λίγα υλικά που μπορεί να έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Είναι θρεπτικά και ιδανικά για την περίοδο της νηστείας που διανύουμε μιας και δεν περιέχουν κάποιο ζωικό προϊόν. Μην διστάσετε να τα φτιάξετε, βλέποντας τον συνδυασμό πορτοκάλι-ελιά-δυόσμος. Εμπιστευθείτε με, πάει πολύ!

Θα χρειαστείτε:

  • 200ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου ½ κιλό και κάτι)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι κομμένες
  • 4 κουταλιές σούπας ξερό τριμμένο δυόσμο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • λίγο σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση: Στρώνουμε λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ελαιόλαδο και το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να δημιουργήσουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι μαλακή και εύπλαστη. Σε ένα άλλο σκεύος βαθύ, ρίχνουμε τις ελιές , το δυόσμο και το κρεμμύδι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά. Παίρνουμε με το χέρι μια μικρή ποσότητα ζύμης και την κάνουμε μπαλίτσα. Την πατάμε μέσα στο χέρι μας να ανοίξει και γεμίζουμε με ένα κουταλάκι από την γέμιση. Κλείνουμε το πιτάκι καλά με το χέρι μας και πατάμε με τα δάχτυλά μας να μην μείνουν κενά και ανοίγματα. Τοποθετούμε τα ελιοπιτάκια με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο μιας και δεν φουσκώνουν και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, αν φυσικά θέλουμε! Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου χωρίς να περιμένουμε να ροδίσουν πολύ.

Η Έλενα Σμπώκου είναι food blogger και ασχολείται με τη μαγειρική από το 2007. Συνταγές της μπορείτε να βρείτε στο elenascooking.blogspot.com 

Leave a Reply