ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΑΛΜΥΡΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

D6F0E4CAAA9796978038BC43F5A4533D

Αν μέχρι σήμερα έχετε δοκιμάσει μόνο γλυκιά γαλατόπιτα, τώρα ήρθε η ώρα να γευτείτε και την αλμυρή της εκδοχή!

Αποκριάτικη Γαλατόπιτα αλμυρή 

Υλικά:
2½ λίτρα γάλα
2½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
10 αυγά
120 γραμμ. βούτυρο
λίγο αλάτι
300 γραμμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο
1 πακέτο φύλλο και βούτυρο ή λάδι για το άλειμμα

Διαδικασία: Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να γίνει μια ελαφριά κρέμα. Το αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και το αλάτι. Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Βάζουμε και το τυρί και το ανακατεύουμε. Αλείφουμε το ταψί βούτυρο ή λάδι με το πινέλο και στρώνουμε τα φύλλα –περισσότερα από τα μισά– με τρόπο που να καλύπτουν τα πλάγια του ταψιού και να περισσεύουν λίγο απ’ έξω. Κάθε φύλλο το αλείφουμε με το πινέλο. Αδειάζουμε το μείγμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα μ’ ένα κουτάλι, προσέχοντας να μη σκιστεί το φύλλο. Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα κι αυτά. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα, για να κλείσει η πίτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC μέχρι να ροδίσουν όμορφα τα φύλλα και να πήξει η γέμιση.

Σημείωση: Η δόση είναι για το μεγάλο ταψί της κουζίνας. 

Πηγή και το βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα».