ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ ΜΙΑ “ΨΑΡΑΓΟΡΑ” ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ; ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ WWF ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ

18700465_10155489743798117_6509077380987847298_oΑπό την Κυριακή 18 έως και την Τρίτη 20 Ιουνίου (18.30 – 20.30), το WWF θα βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχοντας στις ανοιχτές εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival (SNFestival) και στήνοντας για τρεις συνεχόμενες ημέρες, στους Πίδακες Νερού (στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος), μια πολύχρωμη «ψαραγορά» που μέσα από ένα δημιουργικό φεστιβάλ παιχνιδιών θα μυήσει μικρούς και μεγάλους στις αρχές της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών.

Η «ψαραγορά» του WWF είναι μια εντυπωσιακή ξύλινη κατασκευή που θυμίζει ψάρι και η οποία αποτελείται από 4 σταθμούς – εργαστήρια. Σε κάθε σταθμό, οι ψαρομάγοι του WWF θα υποδέχονται τους μικρούς μας φίλους για να τους μάθουν όλα τα μυστικά του βυθού μέσα από πρωτότυπες, δημιουργικές δραστηριότητες και βιωματικό παιχνίδι. Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν αναμνηστικές ψαρο-φωτογραφίες μέσα από τον βυθό!

To Taλκ μίλησε με τους ανθρώπους της WWF για το ξεχωριστό αυτό φεστιβάλ. Ας δούμε τι μας είπαν.

WWF-SNFCC-poster

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από το φεστιβάλ αυτό; Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και κρατούν στα χέρια τους και το μέλλον των θαλασσών μας! Ενημερώνοντας τους μικρούς μας φίλους για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας καλλιεργούμε ευσυνείδητους, υπεύθυνους καταναλωτές οι οποίοι μελλοντικά θα επιλέγουν τα ψαρικά τους με σωστό τρόπο, με γνώμονα και απώτερο στόχο την προστασία των θαλασσών μας!

18700575_10155489743013117_590034720947422590_o

Τι θα μάθουν τα παιδιά περνώντας από τους σταθμούς της ψαραγοράς; Κάθε σταθμός είναι και μια εμπειρία γνώσης για τους μικρούς μας φίλους! Περνώντας από την ψαραγορά μας τα παιδιά θα μάθουν ότι τα ψάρια κινδυνεύουν λόγω της υπεραλίευσης, η οποία αδειάζει τις θάλασσές μας από ζωή και στερεί τα προς το ζην σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από την αλιεία για να επιβιώσουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα μάθουν πως η λύση αυτού του πολύ σοβαρού προβλήματος είναι απλή και βρίσκεται στα χέρια τους, ως μελλοντικοί καταναλωτές.

  • Ειδικότερα, στον 1ο σταθμό τα παιδιά θα μάθουν γιατί πρέπει να αφήσουν τα νεαρά ψαράκια να αναπαραχθούν και να γίνουν γονείς, ξεχωρίζοντας τα μικρά ψαράκια από τα μεγάλα.
  • Στον 2ο σταθμό τα παιδιά θα κατασκευάσουν τις δικές τους ψαρομαριονέτες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να παίξουν τη δική τους ιστορία στο θαλασσινό μας κουκλοθέατρο. Μια ιστορία με αίσιο τέλος για τα ψαράκια και τις θάλασσές μας!
  • Στον 3ο σταθμό οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν και να γράψουν το δικό τους μήνυμα σε ξύλινα ψαράκια, δίνοντάς τους ζωή και θυμίζοντάς μας ότι η προστασία των θαλασσών μας είναι στο χέρι μας.
  • Στον 4ο σταθμό, τα παιδιά θα δώσουν χρώμα και συναίσθημα στις καταπληκτικές ιστορίες που έχουν να τους διηγηθούν ορισμένα από τα πιο όμορφα και νόστιμα ψαράκια της χώρας μας!

18699267_10155489743008117_4761104291397425540_o

Μια δράση σας απεθύνεται μόνο σε παιδιά; Η «ψαραγορά» μας δεν απευθύνεται μόνο σε μικρά αλλά και σε μεγάλα παιδιά. Οι επισκέπτες που θα περιηγηθούν στους σταθμούς της θα μάθουν τις ψαροσυμβουλές του WWF, όπως για παράδειγμα ποια είναι τα πεντανόστιμα, οικονομικά ψάρια που μπορούν να εντάξουν στο διατροφολόγιό τους για να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιέσεις στα υπεραλιευμένα εμπορικά ψάρια, πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι και τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες. Παράλληλα θα ενημερωθούν και θα περιηγηθούν στο WWF Fish Guide, τον εύχρηστο οδηγό του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών, ο οποίος είναι δωρεάν διαθέσιμος ως εφαρμογή για κινητά από συσκευές Android και iOS. Ο οδηγός δίνει στους καταναλωτές όσες πληροφορίες χρειάζονται για να επιλέξουν υπεύθυνα τα ψαρικά της αρεσκείας τους, είτε αυτά είναι εγχώρια είτε εισαγόμενα, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των θαλασσών μας, ενώ περιέχει χρήσιμα tips και πρωτότυπες συνταγές θαλασσινών από διάσημους σεφ.

Τέλος, θέλετε να μας πείτε Λίγα λόγια για την εκστρατεία Fish Forward; Η εκστρατεία FishForward του WWF οποία υλοποιείται σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τις παγκόσμιες οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών, δεδομένου ότι το 90% των ψαριών παγκοσμίως απειλείται από την υπεραλίευση.

Γιατί θα προτείνατε σε μια οικογένεια να έρθει στο φεστιβάλ σας; Σας περιμένουμε όλους στην ψαραγορά μας, μικρούς και μεγάλους, με κέφι και καλοκαιρινή διάθεση για να γιορτάσουμε μαζί την έλευση του καλοκαιριού και να μάθουμε πώς να προστατεύουμε τις υπέροχες θάλασσές μας!

Leave a Reply