ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ|ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ…ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

Η ξακουστή Βυθούπολη και οι ήρωες  που συναντήσαμε στην Ψαρόσουπα του Γιώργου Δ. Λεμπέση μας καλούν να ζήσουμε ξανά μια περιπέτεια μέσα από την ολοκαίνουρια ιστορία «Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου». Η σκηνοθέτης Αθανασία Καλογεροπούλου μας μιλάει για την παιδική παράσταση που παρουσιάζεται στην παιδική σκηνή του θεάτρου Δημήτρης Χορν!

image001

Γιατί επιλέξατε να σκηνοθετήσετε φέτος την ψαρόσουπα; Πρώτον γιατί δεν έχω ξανασκηνοθετήσει παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά. Δεν το ονομάζω “παιδικό θέατρο” γιατί για μένα το Θέατρο είναι ένα. Τα παιδιά τα λατρεύω και μου αρέσει να τους απευθύνομαι και με τη δουλειά μου σαν να είναι ισότιμοι, ενήλικοι πολίτες. Ήθελα πάντοτε να δοκιμαστώ, λοιπόν, για χάρη τους σε ένα παραμύθι. Δεύτερον, την πρόταση μου την έκανε ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης που είναι εγγύηση στο παιδικό βιβλίο και με προϊστορία επιτυχίας στο θέατρο. Το «ναι» μου ήταν πιο γρήγορο κι από την κόρνα του αυτοκινήτου τη στιγμή που ανάβει το πράσινο. 

Πώς συνεργαστήκατε με το συγγραφέα Γιώργο Λεμπέση για τη θεατρική προσαρμογή του βιβλίου του; Ήταν συγκινητική η εμπιστοσύνη που μου έδειξε εξ αρχής ο Γιώργος. Μου ανέθεσε εν λευκώ τη θεατρική διασκευή της Ψαρόσουπας (Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου) κι εγώ – όπως κάνω πάντα- αφιέρωσα τις πρώτες πρόβες στο να αλιεύω από τους ηθοποιούς και τους αυτοσχεδιασμούς τους, ιδέες που με βοήθησαν να συνθέσω το θεατρικό μας. Το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνευσμένο αποκλειστικά από τους οκτώ καταπληκτικούς και πολυτάλαντους ηθοποιούς. Το ίδιο ισχύει και για την πανέμορφη μουσική της Ερωφίλης που στηρίχτηκε στις δυνατότητες και στη μοναδικότητα του θίασου, φτιάχνοντας το καλύτερο παιδικό μιούζικαλ που παίζεται αυτή τη στιγμή σε σκηνή της Αθήνας! 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, φέτος στη μαγική βυθούπολη, στη σκηνή του θεάτρου Χορν; Τα ντόπια ψάρια της Βυθούπολης γνωρίζουν κάποια ξένα ψάρια- μετανάστες που καταφθάνουν κυνηγημένα στη Βυθούπολη. Με  αρχηγό τον τοπικό ήρωα, τον Αχινό Βρασίδα και μαζί με το φίλο του τον Βαγγέλη το Ροφό, αγωνίζονται εναντίον του Μπακαλιαράκου, του κακού που τρομοκρατεί τα αδύναμα ψαράκια. Όλη η ιστορία και το αισιόδοξο φινάλε της παρουσιάζονται από την Αφηγήτρια ( Πηνελόπη Αναστασοπούλου) με τον πιο θεαματικό τρόπο!

Ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης; Τι ακριβώς θέλετε να επικοινωνήσετε στα παιδιά και πώς το πετυχαίνετε; “Οι τολμηροί κι οι θαραλλέοι όλα τα μπορούν!”… Ή… “ Για να είναι κανείς ευτυχισμένος πρέπει να είναι όλοι ευτυχισμένοι!” …Και πολλά άλλα μηνύματα που υμνούν την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Μόνο
 ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον τρόμο κι αυτό το καταλαβαίνουν σίγουρα όλα τα μικρά και μεγάλα θεατάκια της παράστασής μας. Το πετυχαίνουν οι υπέροχοι ηθοποιοί  με την πρωτόγνωρη μεταδοτικότητά τους.

Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην παράστασή σας; Η Μουσική είναι η παγκόσμια γλώσσα, θα τολμούσα να πω και η παγκόσμια θρησκεία. Η Μουσική μεταφράζει και τα πιο δύσκολα νοήματα σε ένα νήπιο ή κάνει έναν κουρασμένο ενήλικα να ξανανιώσει παιδί. Στην Ψαρόσουπα, η τόσο ωραία μουσική της Ερωφίλης μου δεμένη με τους στίχους του Γιώργου (και του Βαγγέλη) Λεμπέση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο: Μεταδίδει χαρά, συγκίνηση και ξορκίζει το φόβο!  

ψαρόσουπα βρασίδας εναντίον μπακαλιαράκου

Μπορεί μια θεατρική παράσταση να βοηθήσει στη μείωση του bullying; Πώς θα καταφέρουν γονείς και εκπαιδευτικοί να εκμεταλλευτούν αυτό το εργαλείο;  Δεν ξέρω αν μια παράσταση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του εκφοβισμού. Αλλά μπορεί σίγουρα να κάνει όλα τα παιδιά και τους ενήλικες να συνειδητοποιήσουν την επικίνδυνη ύπαρξη του. Το Θέατρο που υπηρετώ χρόνια τώρα, βαδίζει πάνω στην Ψυχανάλυση και είναι γνωστό πως το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στην εξάλειψη ενός προβλήματος είναι ο εντοπισμός του. Θεωρώ πως γονείς και εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να παύουν να τονίζουν στα παιδιά πως μόνο σαν ομάδα μπορούμε να νικήσουμε στον “αγώνα” της ζωής, πως έχουμε όλοι μας ίσα δικαιώματα στο “παιχνίδι” της ζωής και πως μέσα στον κάθε άνθρωπο- απ’ όπου κι αν προέρχεται- κρύβονται ξεχωριστές ομορφιές. Η Ψαρόσουπα με τα αλλοδαπά της ψαράκια, με τον ανιδιοτελή της τοπικό Ήρωα, με την Ελευθερία προσωποποιημένη και με τραγουδισμένη την αγάπη, μπορεί να γίνει ισχυρό όργανο στα χέρια γονέων και καθηγητών. 

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία των βιβλίων και των θεατρικών έργων της Ψαρόσουπας; Καλύτερα να ρωτήσετε τα παιδιά! Στη χθεσινή παράσταση, πριν από την έναρξη, ένας ανήλικος θεατής που χάζευε το όμορφο σκηνικό της Μαίρης Τσαγκάρη με τον φωτισμό του Λευτέρη Παυλόπουλου και βλέποντας τις μπουρμπουλήθρες που προβάλλονταν παντού, αναφώνησε ενθουσιασμένος: «Γουάου! Αυτό είναι πραγματική Ψαρόσουπα!» Όποιο παιδάκι έχω γνωρίσει είναι φανατικός οπαδός των ιστοριών της Ψαρόσουπας και νομίζω πως έχει παίξει σημαντικό ρόλο η γνώση της παιδικής ψυχής που έχει ο Λεμπέσης καθώς και η ευφυής σκέψη να διαδραματίζονται τόσο σοβαρά κοινωνικά θέματα μέσα στον αστείο, λαμπερό, μυστήριο και πολύχρωμο κόσμο του Βυθού!

ψαρόσουπα βρασίδας εναντίον μπακαλιαράκου 1

Η παράσταση Ψαρόσουπα. Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου παίζεται κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 12.00 και στις 15:00 στο Θέατρο Χορν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Leave a Reply