ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΟΥ

Το Τaλκ έκανε 3 ερωτήσεις στους συντελεστές της παιδικής παράστασης Το Περιστέρι Δικαστής, που παίζεται κάθε Κυριακή (πλέον στις 15:00) στο Θέατρο Olvio! Ας δούμε τι έχουν να μας πουν!

1) Καταρχάς πείτε μας λίγα λόγια για την εμπειρία σας από την παράσταση. Τι σας αρέσει περισσότερο;

2) Σχολιάστε το ρόλο σας και την σύνδεση αυτού με τον έξω κόσμο.

3) Ποιο νόημα θα θέλετε να περάσει στα παιδιά μέσα από την παράστασή σας; 

Bakalakou

Ιωάννα Μπακαλάκου- σκηνοθέτης

1) Η ιδέα να σκηνοθετήσω μια παιδική παράσταση προέκυψε από την ενασχόληση μας, ως ομάδα, με τα παιδιά, στα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού που κάνουμε εδώ και χρόνια.  Ήμουν σίγουρη ότι θα ήταν μια υπέροχη αλλά και πολύ δύσκολη εμπειρία κι επιβεβαιώθηκα. Δουλέψαμε με στόχο το καλύτερο αλλά και το πιο απαιτητικό κοινό που υπάρχει: ανθρώπους που τώρα ανακαλύπτουν τη ζωή και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που δέχονται χωρίς δεύτερες σκέψεις, απολαμβάνοντας την παράσταση  με μόνο κριτήριο αν τους αφορά αυτό που συμβαίνει στη σκηνή , αν τους κρατά το ενδιαφέρον, αν μπορεί να τους προσφέρει κάτι σε αυτή τη περιπέτεια της ανακάλυψης , αν τους διασκεδάζει κι αν τους συγκινεί.  Ό,τι συνιστά το καλό σύγχρονο θέατρο δηλαδή.  Η μεγαλύτερη χαρά που παίρνω από την παράσταση είναι όταν κάθε φορά εισπράττω από τα παιδιά ότι πετύχαμε το στόχο μας. Ο ενθουσιασμός τους είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

2) Η παράσταση μιλάει για ένα φλέγον θέμα της καθημερινότητας των παιδιών αλλά και των ενηλίκων: την επίλυση των διαφορών, την τάση να επικρατεί ο πιο δυνατός ή ο πιο πονηρός και τον εκφοβισμό του  διαλλακτικού. Δεν προσφέρουμε έτοιμες λύσεις στο παιδί , απλώς δείχνουμε τη διαφορά μεταξύ σύγκρουσης και ειρηνικής συνύπαρξης. Αυτό που θα ήθελα να πάρουν τα παιδιά μαζί τους είναι τον ενθουσιασμό για τη θεατρική εμπειρία και το μήνυμα πως αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν.

Kaluta

Jerome Kaluta-συνθέτης

1) Είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές που ζω διότι βλέπω να πραγματοποιείται κάτι που είχαμε στο μυαλό μας, σε συζητήσεις και σε χαρτιά! Μου αρέσει να βλέπω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αλλά και τον τρόπο που όλα έχουν συνδεθεί και έχουν φτιάξει μια ωραία αφήγηση.

2) Ο ρόλος μου είναι μουσικός! Έχω κάνει τη μουσική της παράστασης και αυτό βοηθά τον έξω κόσμο να κατανοήσει και μ’ έναν πιο μελωδικό τρόπο το νόημα που θέλει να μας περάσει το παραμύθι! Τη σημασία της ενότητας, της ειρήνης και της αγάπης!

3) Τα παιδιά θα ήθελα να ξέρουν πως ότι κάνουν που έχει ως αποτέλεσμα το χαμόγελο και τη χαρά θα είναι πάντα προς όφελός τους! Είναι σημαντικό να έχουν φίλους, να είναι ομαδικοί χωρίς αυτό να επηρεάσει την προσωπικότητά τους, να επενδύουν πάντα στην ειρήνη και στην αγάπη. Η ευτυχία δεν υπάρχει άμα δεν τη μοιράζεσαι! 

Kritikou

Τερέζα Κρητικού-Ηθοποιός

1)  “Το περιστέρι δικαστής” είναι η πρώτη μας παράσταση για παιδιά ως Θεατρικό Σχήμα ομάΔα (Ιωακείμ Κάσδαγλης, Ιωάννα Μπακαλάκου, Τερέζα Κρητικού)την έμπνευση για αυτή την παράσταση την είχε η Ιωαννα Μπακαλάκου που έχει κάνει τη σκηνοθεσία και τη  διασκευή του θεατρικού έργου. Ο Ιωακείμ κι εγώ, εκτός από την υποκριτική, καταπιαστήκαμε  και με το εικαστικό κομμάτι της παράστασης. Φτιάξαμε  λοιπόν τις μάσκες- γλυπτά της παράτασης ,τα σκηνικά αντικείμενα  και τα κοστούμια  μαζί με την ενδυματολόγο μας Άννα Σουρά και είμαι πολύ χαρούμενη για το αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν με μάγεψε: ότι δώσαμε ζωή στα αντικείμενα που φτιάξαμε οι ίδιοι. Αυτή η παράσταση για μένα είναι για εμένα  ένα πολύ όμορφο ταξίδι και με γεμίζει γνώση και εμπειρία κάθε μέρα.

2) Στην παράσταση αυτή υποδύομαι την Αηδόνα, την αλεπού και το Ρινόκερο. Αγαπάω και τους τρεις! Την  αηδόνα γιατί με τον δικό της ξεχωριστό “τραγουδιστικό” αφηγηματικό τρόπο τονίζει αυτά που γίνονται στη ζούγκλα. Τον ρινόκερο γιατί υπερπροσπαθεί να κερδίσει με την αξία του τον αγώνα αλλά τελικά χάνει. Η αλεπού όμως είναι η πιο αγαπημένη μου. Ψάχνοντας  αυτό το ρόλο  μέσα από τις πρόβες,  κατάλαβα ότι η πονηριά είναι ο τρόπος της για να επιβιώσει στη ζούγκλα  και ότι έχει κ άλλη πλευρά όπως όλοι. Στην ανθρώπινη κοινωνία αυτό το βλέπουμε συχνά. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν  στον εαυτό τους και προσπαθούν να επιβιώσουν με λάθος τρόπο. Ε  αυτό κάνει κ η αλεπού μας.

3) Η παράσταση μας θίγει θέματα όπως το πως επιλύουμε τις διάφορες μας και το θέμα του bullying. Επίσης το θέμα τις ομαδικότητας και ότι την ευτυχία πρέπει να τη μοιραζόμαστε, όπως λέει και η σοφή κουκουβάγια. Γιατί “η ευτυχία δεν υπάρχει αν δεν τη μοιράζεσαι”. Είναι  η αγαπημένη φράση του έργου και το τελευταίο τραγούδι της παράστασης μας. Αυτό  το μήνυμα θα ήθελα να περάσει στα παιδιά. 

Galanaki - Αντίγραφο

Σοφία Γαλανάκη- Ηθοποιός

1)  Η παράσταση μας “Το Περιστέρι δικαστής” αποτελεί ένα ατελείωτο και διασκεδαστικό παιχνίδι δράσεων. Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ είναι η αυθόρμητη συμμετοχή των παιδιών, τα οποία το ενισχύουν πάρα πολύ καθόλη την διάρκεια της παράστασης.

2) Περνάω σε όλη διάρκεια της παράστασης από τρία ζουγκλο-ζώα τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Από το Λιοντάρι-βασιλιά στον Ιπποπόταμο-πειραχτήρι και από εκεί στην Καμηλοπάρδαλη-comme il faut! Κανένα κοινό δεν φαίνεται να συνδέει αυτούς τους τρεις ρόλους, που είναι όντως εξαιρετικά διαφορετικοί. Μέσα από το κείμενο και περισσότερο μέσα από τις δράσεις διακρίνεται μια κοινή αφετηρία, είναι αυτή της συνύπαρξης, της ανάγκης να υπάρχεις σε σχέση με τον άλλο κ νομίζω είναι αυτή η μορφή συλλογικότητας που λείπει από τις μέρες μας και από τον δικό μας ζουγκλο-κόσμο.

3)  Έχω παρατηρήσει ότι ανεξάρτητα από τη νοηματοδότηση που εμείς θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά, τελικά το καθένα από αυτά ξεχωρίζει και κάτι άλλο. Στην κουβέντα που κάνουμε μετά την παράσταση διακρίνουμε κάθε φορά κ ένα καινούργιο νόημα.

Christodoulou

Δων Χριστοδούλου- Ηθοποιός

1) Αυτό που αγαπώ πιο πολύ στην παράσταση «Tο Περιστέρι Δικαστής» είναι πως καλούμαι να γίνω ένα παιδί που ζει με τους φίλους του σ’ ένα παιδικό  δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια.

2) Τα παιχνίδια ή οι ρόλοι μου είναι ένας θαρραλέος Τίγρης που υπερασπίζεται την αλήθεια χωρίς φόβο, ένας αγαθός Λύκος που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του «Κακού Λύκου» και ένας τεμπέλης και λαίμαργος  Ελέφαντας που θέλει να αδυνατίσει .

3) Πιστεύω πως στην παράσταση αυτή για τα παιδιά είναι σημαντική η παρουσία του πολιτικού στοιχείου, αλλά και μηνυμάτων όπως «ο πονηρός δεν σημαίνει πως είναι κι έξυπνος» και «η ευτυχία υπάρχει μόνο όταν τη μοιράζεσαι»!

Kasdaglis (2)

Ιωακείμ Κάσδαγλης – Ηθοποιός

1) Η δημιουργία αυτής της παράστασης αλλά και η εμπειρία πάνω στη σκηνή είναι συναρπαστική! Αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι οι όμορφες αντιδράσεις των παιδιών και τα μηνύματα που περνούν μέσα από όλους τους χαρακτήρες αλλά κυρίως μέσα από το περιστέρι.

2) Είμαι το Περιστέρι και η Ζέβρα.  Το περιστέρι σε όλη την παράσταση προσπαθεί να αποδείξει πως οι μάχες και οι τσακωμοί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, ενώ η συμφιλίωση είναι η καλύτερη λύση. Αντιπροσωπεύει τους ειρηνοποιούς αυτής της γης.  Η ζέβρα αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που βάζουν την ανάγκη τους  πάνω από την ηθική πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες.

3)  Το κείμενο από μόνο του είναι αλληγορικό μιας και η κοινωνία της “ζούγκλας”, δεν απέχει από την δική μας… Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που  θα ήθελα να παίρνουν τα παιδιά. Πως οποιαδήποτε διαφορά είτε σε χαρακτήρα είτε σε γεγονός επιλύεται με καλή θέληση!

Timeline

Η παιδική παράσταση “Το Περιστέρι Δικαστής παίζεται κάθε Κυριακή στις 15:00, στο θέατρο Olvio! Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ!

Leave a Reply