ΣΑΝΙΑ ΣΤΡΙΜΠΑΚΟΥ: ΑΝ ΧΟΡΕΥΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΝΙΩΘΑΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

_MG_2990_2Με αφορμή την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Στη χώρα του Γιατί!”, που φιλοξενεί σε λίγες ημέρες ο Κινητήρας, το Τaλκ συνάντησε την χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου και μίλησε μαζί της για τη μαγεία του χορού και τις μουσικής και τις ΕΚ-ΠΛΗΞΕΙΣ που κρύβουν!

1. Καλησπέρα Σάνια. Καταρχάς, θες να συστηθείς στο κοινό του Τaλκ;

Καλησπέρα σας! Είμαι η Σάνια Στριμπάκου και είμαι χορεύτρια και δασκάλα χορού, εστιάζοντας στο σύγχρονο χορό και τον αυτοσχεδιασμό. Δουλεύω, δηλαδή, με χορογράφους για τη δημιουργία χορευτικών και χοροθεατρικών έργων, με τελευταίες συνεργασίες την ομάδα Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία και την ομάδα Fingersix/Athens της Σοφίας Μαυραγάνη. Ταυτόχρονα διοργανώνω και παραδίδω μαθήματα και εργαστήρια χορού που απευθύνονται σε πολύ μικρά παιδιά, βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, μαζί με τους γονείς τους, σε πιο μεγάλα παιδιά κι εφήβους αλλά και σε σπουδαστές χορού.

2. Μίλησέ μας για τη δράση ΕΚΠΛΗΞΗ. Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίσσεται. 

Η ΕΚΠΛΗΞΗ είναι μια δράση που ξεκίνησε το 2012 από την Αντιγόνη Γύρα με σκοπό να φέρει το χορό και το σωματικό θέατρο μέσα στα σχολεία και σε πρώτη φάση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα νηπιαγωγεία και να βγάλει από την πλήξη της καθημερινότητας ολόκληρη τη σχολική κοινότητα (εκ-πλήξη). Από τότε έχει δημιουργήσει δυο παραστάσεις χορού που έχουν παρακολουθήσει πάνω από 12.000 παιδιά ( “Το Τσίρκο Που Κοιμήθηκε” και “Το Δικό μου Ψάρι”) καθώς και τρία ετήσια σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Ψάχνοντας κάθε χρονιά διαφορετικούς τρόπους εξέλιξης αυτής της δράσης και προσέγγισης του κοινού, φέτος η ΕΚΠΛΗΞΗ μεταφέρεται μέσα στον Κινητήρα με την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Στη Χώρα του Γιατί!”, καθώς και με ένα δίμηνο σεμινάριο κινητικής έκφρασης για εκπαιδευτικούς με τη Susana Noemi Abigador. Το όραμα της ΕΚΠΛΗΞΗΣ είναι να εστιάσει στους μικρούς πολίτες και να τονίσει τη σπουδαιότητα της σωματικής έκφρασης στα πρώτα στάδια της ζωής των ανθρώπων, έτσι ώστε να μεγαλώσουν δημιουργικοί κι ελεύθεροι πολίτες.

_1300582

3. Η ΕΚΠΛΗΞΗ, λοιπόν, φεύγει για λίγο από τις σχολικές τάξεις και επιστρέφει στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ με την παράσταση “Στη χώρα του Γιατί!”. Είναι μια παράσταση αυτοσχεδιασμού. Μπορείς να μας το εξηγήσεις λίγο; Πώς και γιατί κάθε φορά θα γεννιέται μια διαφορετική ιστορία;

Η ΕΚΠΛΗΞΗ φέτος αγκαλιάζει τις ακόμα μικρότερες ηλικίες μαζί με τους γονείς τους ή τους ενήλικες συνοδούς τους στο χώρο του Κινητήρα, για να νιώσουν τη “μαγεία” του χορού και της μουσικής. Αυτή την σχεδόν ανεξήγητη αίσθηση ελευθερίας και τη δυνατότητα της μη λεκτικής επικοινωνίας, που όλα μπορούν να μεταφραστούν ανάλογα με το πώς τα επεξεργάζεται ο κάθε ένας μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτή είναι η ουσία του αυτοσχεδιασμού. Οι χορευτές και οι μουσικοί που παίζουν στην παράσταση είναι λάτρεις του αυτοσχεδιασμού κι έχουν διατηρήσει την παιχνιδιάρικη διάθεση ενός παιδιού, πατώντας την ίδια στιγμή γερά στην τεχνική και τους κώδικες που υπάρχουν στη σύνθεση μιας αυτοσχεδιαστικής παράστασης. Θα μοιραστώ μαζί σας ένα μόνο συστατικό της παράστασης για να μην χαλάσει η ΕΚΠΛΗΞΗ. Από ένα σημείο κι έπειτα αλλάζει ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το χώρο. Οι χορευτές και οι μουσικοί γίνονται προσεγγίσιμοι από τους θεατές. Τα παιδιά, ανάλογα με το πόσο έτοιμα είναι και μόνο αν το θέλουν και το έχουν ανάγκη, μπορούν να φύγουν από τις θέσεις και τα μαξιλάρια τους, να πλησιάσουν τη δράση και αυτομάτως να συνυπάρξουν ενεργά με τους χορευτές και τους μουσικούς στη Χώρα του Γιατί! Αυτός είναι ο λόγος που κάθε φορά θα μεταφερόμαστε σε διαφορετική Χώρα, όπου συμβαίνουν διαφορετικά γεγονότα από διαφορετικούς κάθε φορά ήρωες!

4. Μια καθοδηγήτρια, τέσσερις χορεύτριες και δυο μουσικοί. Πώς καταφέρνετε να συντονιστείτε. Ποιες προκλήσεις κρύβει ο αυτοσχεδιασμός για τους performers; 

Είμαστε μια ομάδα πέντε χορευτών και δύο μουσικών. Σε κάθε παράσταση θα παίζουν τρεις από τους χορευτές και οι δυο μουσικοί. Στις πρόβες δουλεύουμε τη συνύπαρξή μας, θέτουμε τους προβληματισμούς μας γύρω από το πώς θα δομηθεί η παράσταση, μελετάμε τρόπους που μπορούμε να προσκαλέσουμε τους θεατές κοντά μας μέσα στο σκηνικό χώρο και πάνω από όλα δουλεύουμε την αντιληπτική μας ικανότητα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού. Παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά όταν φεύγουμε από την ασφάλεια του σπιτιού και βγαίνουμε στον έξω κόσμο. Μπορείτε να φανταστείτε, λοιπόν, ότι δεν είναι κάτι απλό κι εύκολο αλλά ταυτίζεται με την ίδια τη ζωή. Τα αναπάντεχα γεγονότα, οι νέες γνωριμίες, οι ανατροπές, όλα τα συναισθήματα, η έκθεση, η αποδοχή είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που κρύβει ο αυτοσχεδιασμός για τους performers.

_1300593

5. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση; Και πώς συνδυάζονται μέσα στην αίθουσα; 

Η παράσταση απευθύνεται σε βρέφη από δέκα μηνών και παιδιά μέχρι επτά ετών μαζί με τους γονείς και συνοδούς τους. Δεν γίνεται κάποιος διαχωρισμός, καθώς μπαίνουν στο χώρο με βάση την ηλικία τους. Ο τρόπος όμως που αλληλεπιδρούμε μαζί τους φυσικά και διαφέρει και προσαρμόζεται.

6. Γιατί θα πρότεινες στους γονείς, μέσα στη γιορτινή λαίλαπα από παραστάσεις, να επιλέξουν να έρθουν στον Κινητήρα;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Για να γνωρίσουν μοναδικούς χορευτές και να δουν από κοντά τις κινητικές δυνατότητες του σώματος. Θα ακούσουν τους γλυκύτατους μουσικούς και θα συντονιστούν με το ρυθμό των κρουστών οργάνων, θα ανοίξουν τα αυτιά τους και όλες τις αισθήσεις τους από τις ταξιδιάρικες μελωδίες τους. Θα νιώσουν την ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν συνυπάρχουμε ουσιαστικά. Και πάνω από όλα θα ακολουθήσουν τη φαντασία τους όχι από μια παθητική θέση αλλά εντελώς ενεργά. Θα είναι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του έργου!

7. Τι θα κερδίζαμε αν χορεύαμε περισσότερο; 

Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα! Και προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Τι θα κερδίζαμε, αν δίναμε οι άνθρωποι περισσότερη σημασία στην καλλιτεχνική μας φύση γενικότερα; Το σίγουρο είναι ότι κατοικούμε μέσα στο σώμα μας. Και το παίρνουμε μαζί μας όπου κι αν πάμε. Όπως φροντίζουμε το σπίτι μας έτσι θα έπρεπε να φροντίζουμε και το σώμα μας. Η σωστή γύμναση, η καλή διατροφή, η διασκέδαση και η έκφραση μέσω του χορού επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ψυχοσύνθεσή μας. Πιστεύω ότι θα νιώθαμε πολύ καλύτερα. Θα είχε ο κόσμος λιγότερο άγχος. Δεν ξέρω… Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το πείραμα!

_1300577

Στη Χώρα του Γιατί!

Μέρες και ώρα παραστάσεων: 17 & 24 Δεκεμβρίου 2017, 7 & 14 Ιανουαρίου 2018 στις 17:30

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 8€ ενήλικες, 5€ βρέφη και παιδιά, 20€ οικογενειακό (δυο ενήλικες, δυο παιδιά)

Συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου

Χορεύτριες: Κατερίνα Γεβετζή, Ανθή Θεοφιλίδη, Ευγενία Σιγαλού, Λία Χαμηλοθώρη (τρεις ανά παράσταση).

Μουσικοί: Joe Tornabene (φλάουτο), Σόλης Μπάρκη (κρουστά)

φωτογραφία: Ανθή Γιαξόγλου

Clipboard01

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328

www.kinitiras.com |  [email protected] |fb: Kinitiras

Leave a Reply