H MARI ISABEL SANCHEZ VEGARA ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΕΜΦΥΛΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Maria Isabel Sánchez VegaraH Ισπανίδα Maria Isabel Sánchez Vegara δούλευε για χρόνια ως διευθύντρια δημιουργικού σε μεγάλη διαφημιστική. Αν και πια είχε… μεγαλώσει, συνέχιζε να αγαπά το παιδικό βιβλίο και όταν οι φίλοι της άρχισαν να κάνουν παιδιά, εκείνη άρχισε να τους γράφει ιστορίες. Τότε συνειδητοποίησε πως το παιδικό της όνειρο να γίνει συγγραφέας μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Έγινε, λοιπόν, συγγραφέας παιδικών βιβλίων!

101731l - Αντίγραφο

Πρόσφατα έγινε γνωστή και στη χώρα μας μέσα από την best-seller σειρά βιβλίων «μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ», των οποίων οι τρεις πρώτοι τίτλοι, Μαρί Κιουρί, Κοκό Σανέλ και Αγκάθα Κρίστι, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η ιδέα για τη σειρά ήρθε στο μυαλό της Isabel επτά χρόνια πριν, όταν γεννήθηκαν οι δίδυμες ανιψιές της, η Alba και η Claudia. Λίγο καιρό πριν, είχε ανακαλύψει πολλά σπουδαία παιδικά βιβλία χάρη στον Ernest, τον μεγαλύτερο ανιψιό της, βιβλία στα οποία πρωταγωνιστούσαν γενναία και ενθουσιώδη αγόρια, έτοιμα να κατακτήσουν τον κόσμο. Ψάχνοντας για αντίστοιχες θηλυκές αναφορές σε παιδικά βιβλία, κατάλαβε πως για τα κορίτσια τα πράγματα ήταν μάλλον λίγο διαφορετικά. Και αποφάσισε πως αυτό έπρεπε να αλλάξει! Θέλησε, λοιπόν, να γνωρίσει στις ανιψιές της αληθινούς γυναικείους χαρακτήρες, κορίτσια με δύναμη, με κουράγιο, αποφασισμένα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Στο μυαλό της ήρθαν ξαφνικά γυναίκες που θαύμαζε, η Κοκό Σανέλ, η Φρίντα Κάλο, η Αμέλια Έρχαρτ. Και τότε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

Το πρώτο της βιβλίο στα ισπανικά εκδόθηκε πριν από έξι χρόνια και τώρα η σειρά μετράει 20 τίτλους (και ετοιμάζονται άλλοι έξι), ενώ έχει ήδη μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Η αρχή έγινε στα αγγλικά, αλλά πλέον διαβάζουν τα βιβλία της Isabel παιδιά από το Ισραήλ, την Ουκρανία, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και βέβαια από την Ελλάδα! Σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες γλώσσες, κι άλλες χώρες! Παρόλο που η Isabel είναι άνθρωπος θετικός και πάντοτε πίστευε πως τα βιβλία της θα πήγαιναν καλά, ποτέ δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη επιτυχία! Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, κάθε φορά που ένας γονιός από την άλλη άκρη του κόσμου την ταγκάρει στο instagram σε μια φωτογραφία που απεικονίζει το παιδί του να διαβάζει ένα από τα βιβλία της, νομίζει πως κυριολεκτικά θα πετάξει!

101729l

Το κυνήγι του ονείρου

Η Maria Isabel Sánchez Vegara έχει ήδη κάνει το όνειρό της πραγματικότητα! Και η σειρά της είναι αφιερωμένη σε όσους ονειρεύονται, ακόμα κι αν το όνειρό τους μοιάζει αρχικά ακατόρθωτο! Για να φτιάξει ένα βιβλίο κινείται καταρχάς με βάση το ένστικτό της. Διαλέγει πρωταγωνίστριες που θα ήθελε να έχει συναντήσει όταν ήταν μικρή. Τονίζει πως δεν αναζητά γυναίκες απλά κορυφαίες στο αντικείμενό τους. Αναζητά γυναίκες με πάθος και μοναδική προσωπικότητα. Για να διαλέξει τις στιγμές της ζωής τους που θα εντάξει στην πλοκή της ακολουθεί τον κανόνα «less is more». Με άλλα λόγια, όσο πιο απλά, τόσο πιο καλά! Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν περιμένει να μάθουν τα μικρά παιδιά, στην περίπτωση π.χ της Μαρί Κιουρί, τι ακριβώς είναι το Πολώνιο ή, στη περίπτωση της Αγκάθα Κρίστι, ποια είναι τα κορυφαία βιβλία της. Αυτό που επιδιώκει είναι να κατανοήσουν τι κινητοποίησε την πρωταγωνίστρια να καταφέρει όσα κατάφερε, να αποτυπώσει την παιδική ζωή της, να παρουσιάσει τα ενδιαφέροντά της και να τονίσει το πώς γκρέμισε τυχόν εμπόδια που στάθηκαν στον δρόμο της.

Η καλύτερη συμβουλή που έχει λάβει η Isabel είναι πως αν θέλει να γράψει, πρέπει να έχει κάτι να πει.

Η διαδικασία

Κάθε βιβλίο χρειάζεται περίπου έναν χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως η Isabel γράφει επί δώδεκα μήνες. Πρώτα επιλέγει την πρωταγωνίστριά της, έπειτα συζητάει για αυτή με τους εκδότες της, βρίσκει τον κατάλληλο εικονογράφο που θα τη ζωντανέψει, διαβάζει τη βιογραφία της, απομονώνει τις στιγμές της ζωής της που θα «χτίσουν» το βιβλίο, αποφασίζει με τον εικονογράφο τι θα απεικονιστεί σε κάθε σελίδα και το πιο σημαντικό, βρίσκει το ένα και μοναδικό στοιχείο που αναδεικνύει τη μοναδικότητα της πρωταγωνίστριάς της και εστιάζει σε αυτό. Κάθε βιβλίο έχει διαφορετικό καλλιτεχνικό στιλ, αλλά όλα έχουν υπέροχες εικονογραφήσεις, που δίνουν πληροφορίες στους μικρούς αναγνώστες, ενισχύουν και προχωρούν την πλοκή. Όπως λέει η  Isabel, τα βιβλία δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το ταλέντο των εικονογράφων με τους οποίους συνεργάζεται. Πώς τους επιλέγει; Αναζητά πάντοτε να βρει μια σχέση ανάμεσα στην ιστορία της και σε αυτόν που θα τη ζωντανέψει.

101730l

Το αναγνωστικό κοινό

Οι περισσότεροι αναγνώστες της είναι γένους… θηλυκού. Ίσως η έλλειψη βιβλίων στα οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες κάνει τα κορίτσια πιο ενθουσιώδη για ηρωίδες με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν. Όμως, η σειρά δεν απευθύνεται μόνο σε κορίτσια. Όπως βέβαια και τα βιβλία στα οποία πρωταγωνιστούν άντρες δεν απευθύνονται μόνο σε αγόρια. Η Isabel λέει πως είναι καιρός να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα που μας στιγματίζουν και ελπίζει πως τα βιβλία της θα συμβάλουν σε αυτό, έστω και λιγάκι. Πιστεύει, και είναι αλήθεια, πως τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια που ρουφούν τα πάντα γύρω τους και πως εμείς, οι ενήλικοι, είμαστε υπεύθυνοι για τον κόσμο που τους παρουσιάζουμε.

H Isabel αγαπά την γιόγκα, τους κάκτους, τις σαλοπέτες και ζει ευτυχισμένη στη Βαρκελώνη με τον Dirk, τον Γερμανό σύντροφό της, και τον Lupe, τον παράξενο σκύλο τους. Όταν δεν γράφει, μαγειρεύει, βλέπει τηλεόραση και κάνει βόλτες με τον Lupe στην παραλία. 

Είναι τα βιβλία της φεμινιστικά; Εφόσον είμαστε, εξηγεί, ανοιχτοί σε όλους, ανεκτικοί, διαφορετικοί, ανοιχτόμυαλοι, είμαστε φεμινιστές. Για εκείνη, ο φεμινισμός είναι μια γιορτή της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου. Οπότε ναι! Σαφώς και τα βιβλία της είναι φεμινιστικά! Εντωμεταξύ, ήδη έχει αρχίσει να γράφει και για μικρά αγόρια! Στα δυο πρώτα βιβλία, που ήδη κυκλοφορούν στα ισπανικά και ετοιμάζονται και στα αγγλικά, πρωταγωνιστούν ο Μοχάμεντ Άλι και ο Στίβεν Χόκινγκ. Θα ακολουθήσουν ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Ντέιβιντ Μπάουι και ο Μαχάτμα Γκάντι. Τα περιμένουμε εναγωνίως!