ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΤΑΤΙΑΝΑ ΚΑΛΑΝΤΖΗ|Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΙΖΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ο Λευτέρης Ελευθερίου και η Τατιάνα Καλαντζή είναι ζευγάρι στη ζωή και ζευγάρι και στη σκηνή του DanceVacuum, όπου πρωταγωνιστούν στην παράσταση “Ο κύριος Κιχ και το μυστικό κουτί των ήχων”.

Μιλήσαμε μαζί τους και είχαν να μας πουν πολλά και ενδιαφέροντα!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πρωταγωνιστήσετε στον κ. Κιχ και να ενσαρκώσετε τους ήρωες της ομάδας Κοπέρνικος; Η συνεργασία με την ομάδα Κοπέρνικος μας ενθουσίασε από την αρχή γιατί εστιάζουμε από κοινού σε ένα είδος θεάτρου που μπορεί να γίνει παντού, με ελάχιστα μέσα, στοχεύοντας πάντα στην ουσία και στην ποιότητα. Επιλέγουμε έναν λιτό, αφαιρετικό τρόπο αφήγησης. Τρία καβαλέτα και μια σανίδα μάς αρκούν για να δημιουργήσουμε ήρωες, αντικείμενα, τοπία, κτήρια. Τα παιδιά πολύ γρήγορα μπαίνουν στο παιχνίδι και  καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να πλάσουν με τη φαντασία τους όλα όσα “λείπουν” από την σκηνή.

Ποιος είναι, με λίγα λόγια, ο κύριος Κιχ;  «Ο κύριος ΚΙΧ και το Μυστικό κουτί των Ήχων» είναι μια ευρηματική εκπαιδευτική μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει τη θεατρική αφήγηση με υπέροχες μουσικές, ήχους και διάδραση με τα παιδιά και πετυχαίνει ένα ολοκληρωμένο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Τα παιδιά συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ενεργά, αναγνωρίζοντας ήχους και διαφορετικά μουσικά ηχοχρώματα, απαντώντας σε ερωτήσεις, συμβουλεύοντας τον κύριο ΚΙΧ πώς να μαγέψει τελικά τον φοβερό Μουσικόδοντα!

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η παράσταση και για ποιους λόγους θα προτείνατε σε ένα γονέα να έρθει να την παρακολουθήσει με το παιδί του; Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 2μιση ετών. Μέσα από τις περιπέτειες του κυρίου Κιχ μαθαίνουν ότι διαλέγοντας τον δύσκολο δρόμο έρχεσαι αντιμέτωπος με εμπόδια και δυσκολίες όμως στο τέλος το πείσμα, το θάρρος και η υπομονή ανταμείβονται. Επίσης μαθαίνουν πως να διαχειρίζονται τα προβλήματα με δημιουργικό τρόπο χωρίς να καταφεύγουν στη βία. Νιώθουμε επίσης ότι η παράσταση αγγίζει και τους ενήλικες θεατές μας, άλλοτε μέσω της συγκίνησης αλλά και μέσω του χιούμορ που προορίζεται και για εκείνους.

Ποιους ήχους θα κλείνατε μέσα σε ένα δικό σας μυστικό κουτί; Τις απίστευτες απαντήσεις που ακούμε από τα παιδιά σε κάθε παράσταση! Απαντήσεις άλλοτε αστείες άλλοτε συγκινητικές, που πάντα καταφέρνουν να μας ξαφνιάσουν με τον αυθορμητισμό και την εφευρετικότητα τους. Είναι τόσο εύστοχα, έξυπνα και αστεία τα σχόλια τους που μερικές φορές ευχόμαστε να μπορούσαμε   να σταματήσουμε την παράσταση για να απολαύσουμε της συζήτηση μαζί τους!

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε (και) με το παιδικό θέατρο; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είστε γονείς μικρών παιδιών; Ο κόσμος των παιδιών πάντα μας κέντριζε το ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πριν γίνουμε ακόμα γονείς, παραδίδαμε μαζί τα καλοκαίρια μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού σε απομακρυσμένα χωριά της Νάξου. Από όταν γίναμε γονείς το ενδιαφέρον αυτό μεγάλωσε, εμπλουτίστηκε με εμπειρία και γνώση και η σχέση μας με το παιδικό θέατρο απέκτησε μεγαλύτερο βάθος.

Πώς είναι για ένα ζευγάρι να εμφανίζεται μαζί στη σκηνή; Η σχέση που χτίζεται πάνω στη σκηνή δεν επηρεάζεται απαραίτητα από την προσωπική σχέση των ηθοποιών. Μπορεί να μην μιλιέσαι με τον άλλον στη ζωή σου αλλά να επικοινωνείς τέλεια πάνω στη σκηνή ή το αντίθετο: να έχεις μια τέλεια προσωπική σχέση αλλά επαγγελματικά να μην μπορείς να συνεννοηθείς. Η σκηνική σχέση χτίζεται από το μηδέν και αυτό κάναμε και εμείς. Σε άλλα σημεία λειτούργησε θετικά το ότι είμαστε ζευγάρι ενώ σε άλλα δημιουργούσε εμπόδια. Το μεγάλο κέρδος της συνεργασίας αυτής ήταν ότι εξοικονομήσαμε λίγο παραπάνω χρόνο μαζί και ότι μοιραστήκαμε το κοινό μας πάθος για το θέατρο, κάτι που διεύρυνε και τα ενδιαφέροντα μας ως ζευγάρι και μας έφερε ακόμα πιο κοντά.

Τα παιδιά σας, έστω ο μεγάλος, είδαν την παράσταση; Κι αν ναι, τι σας είπαν; Ο Ιάσονας που είναι σχεδόν τεσσάρων την είδε. Αρχικά είχε πολύ μεγάλη περιέργεια να δει τον χώρο που δουλεύουν οι γονείς του και να καταλάβει τι ακριβώς κάνει ένας ηθοποιός. Οι ερωτήσεις του πριν από την παράσταση αφορούσαν πιο πολύ την διαδικασία, όπως για παράδειγμα: θα μπορώ να σας μιλάω μέσα στην παράσταση; Τι σημαίνει ρόλος; Δεν θα είσαι η μαμά/μπαμπάς μου εκείνη την ώρα; Προσπαθήσαμε να τον καθησυχάσουμε και να τον προετοιμάσουμε για το γεγονός ότι για μια ώρα δεν θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε μαζί του περισσότερο από όσο θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα παιδιά. Κατά την διάρκεια της παράσταση η ανησυχία του καταλάγιασε γιατί απορροφήθηκε από την ιστορία του κυρίου Κιχ, όπως όλα τα άλλα παιδιά. Μετά την παράσταση ήταν χαρούμενος και οι ερωτήσεις του αφορούσαν πια καθαρά την ιστορία του κυρίου Κιχ για παράδειγμα: Γιατί ο κύριος Κιχ έβαζε ήχους μέσα στο κουτί του;

Ως γονείς, με ποιο κριτήριο επιλέγετε τις παραστάσεις που θα δουν τα παιδιά σας;Όταν επιλέγουμε μια παιδική παράσταση δίνουμε σημασία κυρίως στην θεματολογία και αν αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση μετά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Το παιδικό θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι παραμένουν σταθερά στο σχέδια που κάνουμε από κοινού. Όποτε καταφέρνουμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο ηρεμίας μαζί συζητάμε συχνά ιδέες και σκέψεις πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.

KIX4

Η καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση Ο κύριος ΚΙΧ και το Μυστικό κουτί των Ήχων με πρωταγωνιστές τον Λευτέρη Ελευθερίου και την Τατιάνα Καλαντζή στο DanceVacuum κάθε Κυριακή στις 12:00.

Leave a Reply